HOME FORUM Wandelgebieden Juli 2017 -> van Nazareth (bij Gent) naar Le Vigan (Cévennes)

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • Strider
  Deelnemer
  Aantal berichten: 3

  Ik plan een 14 daagse trip, waarbij ik van Nazareth naar Le Vigan ga. Het eerste deel doe ik met autostop. Vanaf Clermont-Ferrant is het dan te voet. Maar ik heb nog nooit zo’n trip voorbereid en heb er geen idee van hoe ik daaraan moet beginnen (route, realistische afstanden, kampeerplaatsen (wild?)) enz. Wie helpt me wat op weg?

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Mijn eerste gedacht is dat je een meer zuiderlijker plek moet zoeken om te voet af te leggen.

  Van Clermont-Ferrant tot Le vigan is al 250 km over asfaltwegen.

  Kan je niet beter via gr paden naar je eindbestemming lopen bv via gr70 en later over de gr 7

  https://www.traildino.com/trace/continents-Europe/countries-France/regions-C%C3%A9vennes

  dan loop je waarschijnlijk over doordachte paden dan zelf iets in elkaar te steken.

  Tegelijk krijg je houvast over de etappe indelingen.

  Strider
  Deelnemer
  Aantal berichten: 3

  Bedankt,

  Dat is nu net wat ik bedoelde. Ik heb nog nooit eerder zoiets gedaan, dus heb geen flauw idee hoe er aan te beginnen, hoe een mooie route uit te stippelen, wat er haalbaar is qua afstanden.

  Kan je me wat concreter op een mooi spoor zetten? Zou heel erg nuttig zijn. Wel is het zo dat mijn eindpunt Le Vigan, vast ligt.

  Maar ik ben ervan overtuigd dat ervaren wandelaars me heel wat bruikbare tips of informatie kunnen geven.

  Arvid
  Deelnemer
  Aantal berichten: 87

  Op http://www.geoportail.fr kan je de Franse (toeristische) stafkaarten raadplegen (carte topographique IGN als layer activeren). Zo zie ik door Le Vigan (als ik het juiste dorpje gekozen heb tenminste) de GR 7 en de GR 60A passeren.

  Op https://www.mongr.fr/sentier vind je een interactieve kaart van de Franse instantie die instaat voor het beheer van de GR paden. Van de GR 7 bestonden vroeger (10tal jaar geleden) topogidsen, maar nu niet meer. Misschien vind je nog zo’n oude gids in de bibliotheek?

  Deze topogids loodst je door de verschillende landschappen ten noordwesten van Le Vigan. De streek is zeer rijk aan (GR) wandelpaden, sommige beschreven in topogidsen, andere enkel aangeduid op de stafkaarten. De Mont Aigoual is een kruispunt van allerlei paden. De mogelijkheden zijn eindeloos.

  Het voordeel van de topogidsen is dat ze een overzicht geven van de wandelafstanden/wandeltijden, van de verschillende overnachtings- en bevoorradingsmogelijkheden, alsook aansluitingen met openbaar vervoer. En je steunt er de GR organisatie mee.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Dirk,

  De cevennen zijn niet zo’n moeilijk gebied om doorheen te trekken. Het enige wat je wat in de gaten moet houden zijn de waterbevoorradingspunten.

  Het kan er in juli flink heet zijn. Als je kiest om de start over de gr70 te laten lopen dan bulkt het internet uit van info over deze route. (de route heb ik zelf nooit afgelegd maar ik heb wel begrepen dat niet iedere etappe even boeiend is en soms over teveel asfalt loopt. In die zin is het wel handig om de kaarten te hebben omdat je dan veel gemakkelijker een variant kan bedenken dan wanneer je enkel de gids hebt.)

  https://www.traildino.nl/trace/continents-Europe/countries-France/trails-GR70_-_Chemin_de_Stevenson

  Deze wordt door de meeste mensen als huttentocht gelopen maar in de Cevennen is het geen probleem om buiten de dorpen je tent op te slaan. Met uitzondering van het nationaal park van de Cevennen. Daar zijn wat beperkingen waar je rekening mee moet houden.

  https://www.cevennes-parcnational.fr/fr/le-parc-national-des-cevennes/la-reglementation-du-coeur/la-reglementation-de-base-pour-tous

  Ik zou gewoon een startpunt vastleggen en dan zien waar je uitkomt. Of je breit er een extra lus aan als je tijd over hebt of je lift het laatste stuk bij een tekort aan tijd.

  Het boekje “cevennen en causses”(maar hopeloos verouderd qua adressen ed) geeft wat ideeën van mogelijke tochten in die streek als je bv ipv in lijn, twee lustochten zou willen lopen in de streek alvorens naar je eindpunt te gaan

  https://www.deslegte.be/cevennen-en-causses-876301/

  johan vereecke
  Deelnemer
  Aantal berichten: 1

  Ik heb in oktober 2016 een stuk van de Chemin de Saint-Guilhem-le-Désert afgewandeld en ben langs Le Vigan gepasseerd; zie hierover mijn verslag op  http://johan-johannesblog.blogspot.be/2017/01/le-chemin-de-saint-guilhem-le-desert.html

  De GR-topogids over deze route bevat alle nuttige info over overnachtingsmogelijkheden en openbaar vervoer. Met behulp van IGN-kaarten kan je bovendien zelf varianten inbouwen, naast de vele bewegwijzerde GR-paden in de regio.

  Ik zou je ook aanraden om niet in Clermont-Ferrand te starten, maar iets zuidelijker, bv. in Aumont-Aubrac, ook bereikbaar per trein en bus.

   

   

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Dirk, als je naar het lenteontmoetingsweekend komt, kan je enkele interessante workshops volgen o.a. tochtplanning. Misschien een goed moment om zo tips op te doen.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.