HOME FORUM Materiaal en techniek Ijspikkel en het ordesa gebied (pyreneeen)

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • Mathieu Serruys
  Deelnemer
  Aantal berichten: 37

  Hoi!

  Ik vroeg mij af of het nodig is om een ijspikkel mee te nemen naar dit gebied. Ik ga van 2 tot 18 juli en ik zou graag de top van monte perdido meepikken. Ik zag dat deze in zomerse toestanden te doen is zonder klimmateriaal, en redelijk bevolkt bewandeld wordt.

  is het verstandig deze te doen zonder ijspikkel? dat werd me althans gezegd in de avventura.

  ik heb gewoon geen zin om een ijspikkel mee te nemen omdat deze toch alweer meer dan een halve kilo meer weegt, en waarschijnlijk maar 1 keer gebruikt zal worden.

  ook zag ik op foto’s van Willem Vandoorne dat hij de glacier d’ossoue overstak. Op de foto’s lijken ze niet in cordier te lopen en ik vroeg me dus af wat voor een risico het is om deze gletsjer over te steken en hoe relevant het is om op dergelijke foto’s af te gaan.

  bedankt!

  Mathieu

  Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42

  Hallo Mathieu,

  De afgelopen winter is in de Pyreneeën behoorlijk sneeuwrijk verlopen, en in combinatie met ’t koude voorjaar zorgt dat ervoor dat de sneeuwbedekking intussen op recordkoers ligt voor de tijd van het jaar, met volgens de recentste info van Meteo France nog ruim 3m sneeuw op 2400m!

  http://france.meteofrance.com/france/MONTAGNE?MONTAGNE_PORTLET.path=montagnebulletinneige%2FDEPT65

  Concreet mag je dus verwachten dat zo vroeg in de zomer nog op zowat alle hogere cols, en waarschijnlijk zelfs op de hoge stukken van het Ordesaplateau, zeer veel sneeuw aanwezig zal zijn. Idem voor de Monte Perdido. De slotcouloir vanaf het Lago Helado zal ongetwijfeld nog één en al sneeuw zijn, waar stijgijzers/pickel van goed pas kunnen komen (al denk ik dat ’t gewoon sneeuw zal zijn tot helemaal beneden aan het meer, en een eventuele val dus niet per se dramatische gevolgen zal hebben omdat je een goeie runout hebt). Meest riskant lijkt me in deze omstandigheden het stuk vóór Lago Helado, waar enkele steilere passages aanwezig zijn.

  Misschien zijn in de Refugio Goriz pickels te huur. Best op voorhand eens bellen voor meer informatie.

  Wat betreft de Glacier d’Ossoue: toen wij ‘m deden lag er nog veel sneeuw op de gletsjer. Kans is groot dat dit in de aangegeven periode ook het geval zal zijn. Sowiezo navragen in de Refuge Baysellance, en ongezekerd op de gletsjer blijft uiteraard op eigen risico. Vooral op het convexe gedeelte en onder de flanken van Petit Vignemale en Col des Glaciers zijn enkele spalten aanwezig. Op de foto’s die je vindt via Google vrij goed te zien. De sneeuwvelden onder de gletsjer en het onderste gedeelte van de gletsjer zelf zijn trouwens ook behoorlijk steil (tot 30°), minimaal een pickel lijkt me daar aangewezen.

  Mathieu Serruys
  Deelnemer
  Aantal berichten: 37

  Bedankt Willem, cool dat je antwoord op je eigen foto’s 😉

  Nu je over stijgijzers begint heb ik nog een vraag.

  ik heb schoenen met een plooibare zool omdat we overwegend wandelen op de reis. ik heb ook stijgijzers, ik heb deze er al vorige reizen opgezet zonder probleem. is dat ook een risico? ik begreep dat stijgijzers eigelijk voor een vaste zool zijn.

  er toonde mij ook eens iemand bij zijn thuis van die soepele tussenstukjes ipv harde metalen tussenstukken (die stroken waar je de maat kunt instellen), en zei dat dat voor soepele zolen beter is, omdat de stijgijzer dan meegeeft met de schoen. waar kun je zo’n dingen kopen? opnieuw in de avventura werd me gezegt nooit stijgijzers te dragen op soepele schoenen, omdat ze los kunnen komen.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Buigbare stijgijzers heb je online bij Kathoola:

  http://www.kahtoola.com/hiking_crampons.php

  Deze kan je op vrijwel alle schoeisel dragen. Laat je niet misleiden door wat verkopers misschien over dit type stijgijzers vertellen. De meesten weten zelfs nog niet het bestaan ervan.

  Reguliere stijve stijgijzers dragen op buigbaar schoeisel is niet veilig. Je stijgijzers kunnen dan doorbreken wat een serieus accident kan veroorzaken.

  Mathieu Serruys
  Deelnemer
  Aantal berichten: 37

  en dit ding? http://www.berghut.be/klimmen/klimmen-stijgijzers/klim-stijgijzers-toebehor/flex-metal-plate-g10-g12-g14

  hier worden enkel de plaatjes vervangen, stijgijzers heb ik in principe al.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Flex plaatjes op reguliere stijgijzers zou ik afraden bij serieus gebruik. Ten opzichte van de buigbare crampons van Kathoola zijn er twee grote nadelen met die flex plaatjes:
  1) Het voorste puntenpaar van het stijgijzer wordt niet meer benut met een flex plaatje en schoeisel met flexibele zool. Alle handelingen waarbij je op dat voorste puntenpaar moet vertrouwen zijn nu onbetrouwbaar of onmogelijk. Bij de Kahtoola’s staat daartegenover het voorste puntenpaar zodanig geplaatst dat deze nog steeds steun bieden wanneer het stijgijzer doorbuigt.
  2) Reguliere stijgijzers zijn niet aangepast om er buigbaar schoeisel in te fixeren zodat je voet minder goed vast kan zitten in de stijgijzers en bij wat goed doorbuigen het risico bestaat dat je schoen uit het stijgijzer schiet afhankelijk van de vorm van je schoeisel. Vergelijk maar eens hoe de kathoola crampons rond je voet kunnen worden aangesnoerd ten opzichte van de gewone Grivel waar dit helemaal niet mogelijk is.
  Kortom, zo’n flex plaatje kan goed zijn om eens occasioneel je stijgijzer te gebruiken op ander schoeisel op niet al te uitdagend terrein. Elders oppassen daarmee.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.