HOME FORUM Materiaal en techniek Hoge versus lage schacht van bergschoenen

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Er wordt heel wat gepalaverd over het nut van een hoge schacht. Iedereen heeft wel zijn eigen idee daarover, al dan niet gebaseerd op ervaring. Daarom ben ik op zoek naar concrete onderzoeken/tests over de mate van STEUN die een hoge schacht kan geven en wat de voorwaarden zijn. Ik ben vooral geïnteresseerd in B-schoenen omdat de meeste bergwandelaars dit type dragen en de verschillen met C en D-schoenen.

  Als iemand weet heeft van dergelijk onderzoek of diepgaand artikel of een specialist ter zake kent (met kennis van types bergschoenen), graag een seintje!

  Liever geen persoonlijke ideeën, dat gaat me niet vooruithelpen. Ik heb wat onderbouwing nodig voor het boek ‘Hoe word ik bergwandelaar’ voor Lannoo, helaas komen we er met twee auteurs ook niet helemaal uit. 🙂

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Anderen zijn ook al op zoek geweest. Misschien helpt het jouw op weg om de juiste zoekwoorden te vinden.
  Mocht ik nog iets vinden zal ik het via mail sturen.
  http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/forums/thread_display.html?forum_thread_id=22522

  boelo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Uit ervaring weet ik dat er wel onderzoek naar dit soort zaken wordt gesubsidieerd door het U.S. Defense Department maar dat de resultaten ervan meestal niet op te vragen zijn, want confidential of classified. Maar zelfs in de militaire wereld – die nogal conservatief is- zie je de trend naar lichtere en lagere schoenen die bovendien niet meer vol Goretex zitten. Voorbeelden daarvan zijn de Adidas GSG 9 low boot en de AKU NS 564 Navy Seal. De hoge enkel zal nog wel even blijven, niet vanwege de steun waarover jij het hebt, maar vanwege de fixatie van het enkelgewricht omdat er vaak uit helikopters of hoge voertuigen moet worden gestapt of gesprongen.
  Voor het overige is er een trend naar lager schoeisel, kijk maar naar dat van Willem van Doorne. Daarbij kan ik 2 artikelen van backpackinglight.com noemen:
  “Considering minimalist footwear for backpacking”van Ryan Jordan en “Fast and light shoulder season footwear”van David Chenault.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Heel erg bedankt voor de snelle reactie! Ik ga het eens het ingestuurde materiaal nakijken en ook enkele specialisten ter zake contacteren.

  boelo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Al zegt meneer Woubeir op een ander forum dat het jaren kost om wetenschappelijk onderzoek te vinden, ik kan je verzekeren dat dat enorm meevalt. Zo heb ik al een paar titels van universiteiten uit V.S. en Canada liggen die ik je zo gauw mogelijk zal opsturen, alles Engelstalig natuurlijk.
  Blijkbaar heeft daarmee ook de U.S. Army ontdekt dat hikingschoenen beter voldoen dan legerkisten en dan krijg je iets als de Tactical Research Range Runner Combat Hiking Boot.

  BrMo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 24

  Twee minuten (en geen twee jaar) googelen leverde dit al op:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=shoe%20shaft

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20541206

  Ik denk als je wat begint rond te zoeken in de referenties en vakbladen dat je wel wat kan vinden. Het probleem is echter dat die artikels alleen betalend zijn. Of je moet in de bib van de UGent gaan zoeken. In de UA bv. kan je op vrij toegankelijke computers de meeste electronische tijdschriftdatabases raadplegen.

  Ik wil een van de dagen wel eens kijken via de UA. Ik moet daar toch wat andere research doen en je kan daar electronisch 6 vakbladen over biomechanics doorsnuisteren 🙂

  roversmountains
  Deelnemer
  Aantal berichten: 74

  De vraag is niet welke schoen goed, beter of best is, maar welke schoen de meest optimale is, in welke omstandigheden. In elk van mijn reisverslagen heb ik het over het soort schoeisel dat ik voor die bepaalde tocht gebruik.
  Persoonlijk bezit ik schoenen in de categorie: A, A/B, C & D.

  http://www.alpinismo.de/bergschuhe-kategorien

  D gebruik ik uiterst zelden. Op langere tochten gebruik ik de andere steeds in combinatie in functie van terrein en weer. Ik draag dus liever een paar zware schoenen in mijn rugzak dan aan mijn voeten, als het omwille van het terrein niet echt noodzakelijk is.
  Bij Alpen doorkruisingen gebruik ik de combinatie A-schoenen, als wat men tegenwoordig approach schoenen noemt en C-schoenen voor de technische passages. Een approach schoen gebruik ik dus letterlijk om de pas of top te benaderen, tot aan de moeilijke passages. De reden waarom ik een C schoenen en geen B schoenen gebruik, heeft te maken met de stijfheid van de zool en wrijvingskwaliteit van de huidige generatie zolen en meer bepaald de Vibram Mulaz zool. Deze zolen vind je terug onder Via Ferrata of Klettersteig schoenen. Deze zolen hebben op dit ogenblik de beste contactuele eigenschappen op natte stenen. Zelfs een D schoen scoort slechter op dat vlak. Bovendien hebben de Vibram Mulaz zolen een klim tip in combinatie met een stijve zool, waardoor je steun vindt in kleine richeltjes, daar waar een B zool zal doorbuigen, wat onprettig aanvoelt. Dit is belangrijk in meer technische passages in Via Ferrata of gezekerde beklimmingen. Enige nadeel: ze slijten sneller waardoor ze duurder zijn in het gebruik.
  In een afdaling verkies ik een hoge schacht, omdat die meer steun geeft bij de landing van het enkelgewricht na een afstap. Als de ondergrond dan ook nog eens onstabiel is, zoals dit het geval is bij een grindhelling of sneeuw, is de kans op het verzwikken van de enkel groot, wanneer men geen schoenen met een hoge schacht gebruikt.
  A/B schoenen gebruik ik enkel als het terrein te nat is voor het gebruik van lage schoenen, ook al zijn die in mijn geval voorzien van een Gore-tex laag.

  RoVer

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.