HOME FORUM Tussen pot en pint Hiking Advisor gesponserd?

Tags: 

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
 • Auteur
  Berichten
 • steve
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 173

  Dierbare forumleden.

  Wij, hikers achter de schermen van deze website zijn een kleine discussie aan het voeren rond de toekomst van hiking advisor.

  Geregeld krijgen wij aanvraag van merken of outdoorshops of ze de site niet kunnnen sponseren. Het merendeel ziet dit niet zitten omdat ze ervan overtuigd zijn dat we onze onafhankelijkheid zouden verliezen.

  Momenteel steken we zelf ons priveegeld in het bekostigen van de hosting van deze site, evenals de kosten rond promotie (kaartjes en banners drukken voor op beurzen). Het eventuele sponsorgeld zou echter deze kosten kunnen dragen evenals een opzet kunnen betekenen naar een professioneler website en bredere, onafhankelijke promotie voeren. Ik spreek van sponsorgeld omdat we ons ook enkel financieel zouden willen laten steunen. We zouden ons niet willen binden aan merken of shops, en al zekere geen “bevooroordeelde” reviews brengen. Dat pad willen we absoluut niet inslaan. We spreken ook niet van banners en pop-ups zoals op websites anno 2000 het geval was. Een duidelijke aparte pagina hierboven en her en daar vanonder de website een logo met link erachter.

  Nu had ik graag van jullie gehoord wat jullie voelen rond onafhankelijkheid? Stel we maken een pagina met sponsors waar we duidelijk de bedoeling uitleggen en van het wat van die sponsors en dat die sponsors volledig onafhankelijk zijn van onze inhoud die we hier brengen in artikels en op het forum.

  Betekent sponsorship een bedreiging voor de geloofwaardigheid van de website? Hoe zien jullie dat?

  Alvast bedankt voor jullie mening.

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Tijdens mijn recente beursbezoek vroeg ik mij af wat de belangen zijn bij de actieve promotie, met name Debbie was flink aan het netwerken. 🙂 Ik kon hier geen passend antwoord op bedenken, enkel dat ik als gebruiker erg blij ben met het geweldige aanbod aan informatie en de mogelijkheid om met gelijkgestemden te overleggen.

  Ik waardeer een onafhankelijk, reclamevrij hiking-advisor, maar heb er geen enkel probleem mee wanneer er op gepaste wijze sponsoring wordt geworven om de kosten te dekken.

  Zo heb lees ik ook met plezier boek & site van Andrew Skurka. Deze bronnen zijn ook niet geheel reclamevrij, maar ik heb niet het idee dat ik er daarom minder van geleerd heb.

  Kortom, zoals je het omschrijft zie ik geen probleem.

  Mijn dank voor jullie tijd, energie en betrokkenheid.

  Luuk
  Deelnemer
  Aantal berichten: 83

  Naar mijn mening is bannering iets van vandaag de dag, elke grote site heeft banners, en eigenlijk stoor ik me er al niet eens meer aan, bij sponsoring heb ik wel meer het gevoel, dat mogelijk invloed kan zijn op review’s e.d. (alhoewel dit natuurlijk niet zo hoeft te zijn).
  Ook is het de vraag of het interessant is voor sponsoren om te adverteren op een “sponsorpagina”, hoeveel bezoekers gaan hier naar kijken, dit is uiteraard wel te meten maar ik heb er mijn twijfels over.

  Ik heb op zich niks tegen banners, of sponsororen, want iedere site heeft kosten, en het is fijn om deze kosten eruit te kunnen halen door bovenstaande middelen.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Massimo, de enige reden waarom ik zo hard mijn best doe in de actieve promotie, is omdat ik meer mensen naar de site wilt lokken. We steken allemaal onze vrije tijd hierin, zowel de schrijvers van artikels, als de forumleden en inzenders van reisverslagen. En dan is het leuk dat de site door velen bekeken wordt.

  Voorlopig komt er geen sponsoring van de website zelf om onze onafhankelijkheid te bewaren. De bedoeling is wel om in de toekomst meer activiteiten te organiseren en hiervoor een (betaalbare) vergoeding te vragen aan de deelnemers. Deze vergoeding zal de kosten van verzekering, deze site en de geïnvesteerde tijd van de organisatoren dekken. Het aanbod zal in het voorjaar 2014 worden ontwikkeld, na het wintergedeelte van mijn opleiding tot accompagnateur.

  Alle suggesties rond mogelijke activiteiten zijn overigens welkom. 😉

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Debbie,

  Je hebt groot gelijk en ik waardeer/respecteer het ten zeerste (voor het geval dat anders overkwam uit mijn reactie).

  Ik denk dat een paar logo’s van outdoor winkels (niet fabrikanten) rechtsboven in de pagina echt geen kwaad kunnen. En als er onderaan een review staat dat het besproken artikel bij een van deze sponsoren verkrijgbaar is vind ik dat ook niet afdoen aan de betrouwbaarheid van de review. Zolang het een verkooppunt is en niet de fabrikant van het besproken item.

  Ook vind ik een donatie mogelijkheid niet ongepast. Ik zou er gebruik van maken, als ik kijk wat ik aan outdoor uitrusting en tochten uitgeef en hoeveel dit forum helpt om een beeld te vormen voordat ik hierin investeer dan is dat dubbel en dwars wat waard. Als ik jaarlijks aan Wikipedia doneer zie ik niet in waarom ik dat hier niet zou doen. Lijkt me wel handig om aan donateurs enigszins inzicht te geven waar het geld heen gaat.

  Maar de manier die ik het liefst zou gebruiken om bij te dragen is, zoals je zelf al beschrijft, in een toeslag op iets waar je wat voor terugkrijgt. Neem bijvoorbeeld je boek, zet hem met een paar euro toeslag op de site (en beschrijf kort waarom hier een paar euro meer kost) en ik had hem met alle plezier hier gekocht. Op deze wijze verkoopt Andrew Skurka ook wat verbruiksrommeltjes die wat bijdragen. Van camferspray tot Hiking Advisor klapmok, ik vind het allemaal prachtig… 🙂

  Activiteiten idem dito. Tot op heden had ik redenen die mij tegenhielden om naar activiteiten te komen maar een tientje p.p. meer of minder bij een activiteit zou mij nooit tegenhouden en ik zou het met plezier bijdragen. Snel gerekend kom je met 10 euro toeslag per persoon per activiteit bij 5 activiteiten per jaar met 10 deelnemers al op leuke bijdragen.

  Kortom, niets is voor niets en ik draag graag mijn steentje bij om dit medium in stand te houden.

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Heb even over concrete activiteiten nagedacht.

  Wat betreft tochten denk ik dat jullie allen veel betere ideeën en ervaring hebben om dit concreet in te vullen dan ik. Ik kijk enorm uit naar een sneeuwschoentocht, maar dat is geloof ik wel bekend… 🙂

  Lawinecursus? (haalbaar?)

  Zelf buitensport voedsel maken? Packraftweekend? (is al eerder gedaan, maar vast animo voor herhaling)

  Workshop zelfbouw materiaal, door Guru Ivo, maar dan ook daadwerkelijk allemaal wat gaan maken. Zal zodoende niet een korte workshop zijn, maar ik weet nu al twee mensen die met veel plezier deelnemen.

  Dries
  Deelnemer
  Aantal berichten: 40

  Sponsoring hoeft op zich niet slecht te zijn en is volgens mij zelfs onhoudbaar zonder want op donaties alleen zal de website niet kunnen blijven draaien als de initiatiefnemers er (terecht) niet alleen financieel voor willen blijven opdraaien.
  Jullie eigen bedenking rond verlies van zelfstandigheid is inderdaad terecht, dus zoals gezegd beter zoeken in de richting van “informatica”-sponsors, reisbladen, winkelketens,…
  Producttesten in opdracht van… zullen dan misschien wel nodig zijn als “wederdienst”?
  Zeer omzichtig te werk gaan, maar bijna onvermijdelijk volgens mij…

  Toffe T-shirts of andere steungadgets hier te koop aanbieden kan ook een optie zijn, maar is dan misschien ook wel weer een gok qua aankoop van stock en dergelijke.

  succes met de zoektocht…

  Griet
  Moderator
  Aantal berichten: 48

  Hoi,

  M.b.t. sponsoring: ik sluit me grotendeels aan bij de voorgaande meningen. Jullie steken er heel wat tijd en energie in om deze digitale hoek van degelijke info etc. te voorzien. Dan denk ik dat een vorm van “sponsoring-zonder-belangenvermenging” zeker kan zodat jullie er geen privé budgetten moeten insteken.

  Op welke manier die sponsoring dan gebeurt, hmmm. Een toeslag op activiteiten lijkt inderdaad niet slecht, net zoals ik er geen graten in zie om het logo van een beperkt aantal merken op de site te zetten tegen een financiële vergoeding. Ze zijn uiteindelijk toch gekend door de meeste mensen, ze worden al regelmatig genoemd in het forum en ik denk dat bezoekers toch ook steeds hun kritische hersenpan kunnen gebruiken. Zeker als er ergens een korte duiding staat en er geen misbruik van wordt gemaakt lijkt het me prima.

  Ik hoop echter wel dat de duidelijke structuur en de stevige hoeveelheden witruimte van de site behouden blijven. Want hoewel ik soms ook websteks lees die je omver blazen met banners, logo’s … vind ik deze webstek absoluut een verademing. Het leest fijn en het ziet er goed uit. Echt waar, zo’n eenvoud geeft rust en dat is iets wat ik zelf erg op prijs stel.

  M.b.t. die activiteitenvoorstellen van Debbie:
  sowieso hoop ik dat ook ervaringsloze mensen mee mogen op packraftweekend.
  Verder vind ik alles wat met trekkingvoeding te maken heeft interessant, al dan niet vegetarisch. Al was het maar omdat ik dan zo’n droogmachine eens van dichtbij zou kunnen zien en mijn bestand met “wandelvoerideeën” verder zou kunnen aanvullen. Hmmm, een trekkingvariantje op Komen Eten? “Komen Eten: Minimum Weight, Maximum Calories” (maar dan zonder pattatie en pattataa)

  Daarnaast ben ik zeker ook into een stevige MYOG workshop met focus op textiel. Of een soort van ervaringsuitwisselnamiddag of iets dergelijks. Via websites bestel je uiteindelijk toch vaak materiaal waar je niet altijd even veel technische info over vindt (of ik alleszinds toch niet), dat je niet kan vastpakken etc. Bovendien heb ik tijdens Ivo’s lezing op de beurs ontzettend veel gehad aan het kijken naar details zoals stikzijde, bepaalde steken …

  Algemeen: ik ben geen fan van volledig voorgekauwde activiteiten, eerder van een soort participatieve namiddag waar iedereen kan leren van iedereen (zonder dat je daarom al bakken ervaring moet hebben).

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Bedankt voor jullie mening. Voorlopig geen banners op de website.

  Griet, drie vierden van de deelnemers op het packraftweekend in de lente van dit jaar waren beginners. Dit filmpje werkt bevestigend: http://vimeo.com/64761331. 🙂

  Drogen van voeding blijft inderdaad populair, ik zie of ik het nog in mijn voorjaar ingepland krijg. DIY-goeroe Ivo zal ik eens slijmen dat hij een dagje doe-het-zelf organiseert.

  Losse ideeën die voorlopig in mijn hoofd ronddwalen: workshop rond fysieke training voor bergwandelen, ontmoetingsweekend voor hikers die één of meer tochtgenoten zoeken, staptechniekdag voor hikers met hoogtevrees…

  William
  Deelnemer
  Aantal berichten: 9

  in grote lijnen akkoord met voorgaande visies dat op termijn inkomsten noodzakelijk zullen zijn.
  denk dat er een aantal voorwaarden dienen bepaald waaraan mogelijke sponsors dienen te voldoen + wie wel en wie niet.
  vb : sedert vele jaren lid van national geographic magazine waarin beperkte reclame van camera’s en horloges en soms eentje van SHELL of BP. na de ramp met de “deepwater horizon” in de golf van mexico hevige reacties van de leden omwille van de reclame van BP en reportages over de “oil spill” van BP.
  Op de website van natgeo zie ik dit evolueren naar steeds meer reclame.
  het zal dus ook aangewezen zijn op voorhand een grens vast te leggen wat de maximum reclame mag zijn.

  steve
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 173

  Zeer interessante reacties. En dan vooral naar activiteitensuggesties. Waarvoor dank!

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Drogen van voeding blijft inderdaad populair, ik zie of ik het nog in mijn voorjaar ingepland krijg. DIY-goeroe Ivo zal ik eens slijmen dat hij een dagje doe-het-zelf organiseert.

  Losse ideeën die voorlopig in mijn hoofd ronddwalen: workshop rond fysieke training voor bergwandelen, ontmoetingsweekend voor hikers die één of meer tochtgenoten zoeken, staptechniekdag voor hikers met hoogtevrees…

  🙂 🙂 🙂

  Kasper
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Sponsoring lijkt me wel nodig om de site te kunnen blijven hosten. Het kan gewoon al niet de bedoeling zijn dat jullie dit uit jullie eigen portemonnee zullen blijven betalen. Dan is het voor jullie ook niet haalbaar. En ik zou het gerust zien zitten om een bijdrage te betalen bij een activiteit voor al de tijd die organisator erin heeft moeten steken. En het onderhoud van de site ( artikels schrijven, reisverslagen mooi ordenen, forumleden verder helpen ) kruipt nu eenmaal veel vrije tijd in. Ik merk al hoeveel tijd er in mijn eigen blog kruipt. Dus wil niet weten wat dat bij jullie moet zijn. 😉

  Mij lijkt het totaal niet storend om dus enkele banners te hebben moest hierdoor de site naar een hoger niveau kunnen gebracht worden. Debbie en Willem schrijven toch al beide voor Op Pad meende ik niet? Ik vind hun bijvoorbeeld al een informatief magazine met toch wel af en toe eens goede reviews in het magazine.

  En zoals Griet vermeldde moesten er gewaardeerde merken achter vragen om te sponsoren, waarom niet? Er wordt hier zo vaak over bepaalde merken gebabbeld dat we ondertussen wel weten dat jij er een goede koop doet.

  Naar activiteiten lijkt me MYOG wel heel tof om eens te doen, en ik hoop ook zeker mee te kunnen naar het packraftweekend volgend jaar. Kunnen jullie eigenlijk ook al een cursus lawinekunde organiseren om mag dit alleen door organisaties gegeven worden?

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Lawinekunde is geen simpele materie, en dus zeker niet om te geven. Persoonlijk zie ik me niet meer geven dan een uitleg hoe je er tijdens een trektocht mee kan omgaan, wat je ook al in het artikel kon lezen: https://forum.hikingadvisor.be/2013/11/26/lawinegevaar-stop-or-go/. Om een volwaardige cursus organiseren, vind ik me niet voldoende geschikt. Daarvoor zijn er echte specialisten, o.a. bij de Klim- en Bergsportfederatie. Tenzij Joery dat ziet zitten?

  erph
  Deelnemer
  Aantal berichten: 55

  Als jullie erin slagen om de huidige spirit van de site te vrijwaren en tegelijk vergoed te worden voor jullie tijd en werk, is dat jullie van harte gegund!

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.