HOME FORUM Wandelgebieden Hiken in Centraal- en Oost-Europa

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Ik heb een informerend artikel geschreven over hiken in Centraal- en Oost-Europa. Hopelijk is het bruikbaar.

  Zelf tips of reiservaringen? Deel ze op dit forum of via hikingadvisor@gmail.com.

  Groetjes,

  Debbie

  Flemke
  Deelnemer
  Aantal berichten: 11

  Onder het motto 1) goedkoop 2) Goed weer ‘garantie’ in de zomer en 3) vlot bereikbaar vanuit luchthavens (omdat we altijd maar 1 week gingen) zijn we al 3 jaar achter elkaar uitgekomen in Centraal Europa. 1 conclusie blijft overeind: een onderschatte streek!

   

  Jaar 1: GR Route in Rila en Pirin gebergte in Bulgarije. 

  Gestart via een busrit van Sofia naar het superbekende Rila klooster dat deel uitmaakt van de Unesco werelderfgoedlijst (http://nl.wikipedia.org/wiki/Rilaklooster). Supergoed bewandelbaar, hutten met water en simpel . Rila is iets ‘vlakker’ dan Pirin. Overal vlot kunnen wildkamperen. Op 1 week tijd slechts 1 ander wandelkoppel tegengekomen (en het was nochthans augustus). Je kan er makkelijk meer dan een week vertoeven!

   

  Jaar 2: Velebit in Kroatië

  Via google maps een uitstappunt vanuit de taxi gezocht langs de kust om via een ‘onorthodox’ maar zalig pad naar de centrale hut van het gebied te wandelen (Zavizan). Supermooie kalksteen via het bekende ‘Premuziceva Staza’ pad gewandeld. Jammergenoeg niet van de uitzichten kunnen genieten omwille van de dichte mist die dag. Op de rest van het pad zuidwaarts wisselden de bergzichten zich met de zeezichten af. Unieke combinatie.

   

  Jaar 3: Plan: Fagaras, maar blijven hangen in Piatra Craiului Park in Roemenië

  Obv verkeerd geïnterpreteerd advies zijn we eigenlijk nooit in Fagaras geraakt (zeker nog een to do voor 1 van de volgende jaren), maar de Piatra Craiului waren ook ongelooflijk mooi, maar zeer technisch (eigenlijk te technisch om met een grote wandelrugzak van 20k te doen). Dit gebergte is eigenlijk gemaakt voor dagtrips vanuit de centraal gelegen hut (Zarnesti) waar je je tentje kan pitchen tegen een belachelijk lage prijs.

   

  Jaar 4 (Deze zomer): Durmitor NP

  Plan is om te vertrekken via het centrale dorp Zabljak, om dan een tocht van een 5 tal dagen te doen. Nu ik de kaart ontvangen heb, valt het mij toch wat tegen wat aantal paden betreft (weinig keuzemogelijkheden). Er zijn wel een aantal toppen te doen, maar ik heb een beetje schrik met de rugzak van 20k (gegeven de ervaringen van Patra Craiului). Plan is om misshien het tentje & slaapgerief te pitchen aan een hut en de rugzak voor de helft van het gewicht maar mee te nemen. Kortom, nog veel nadenkwerk voor de boeg!

   

  Als iemand plannen heeft om naar 1 van voorgaande berggebieden te gaan, feel free om vragen te stellen. Heb altijd zeer veel tijd gestoken in het zo efficient mogelijk plannen van de route!

   

  Abisko
  Deelnemer
  Aantal berichten: 28

  Flemke,

  Ik was aan het kijken naar Rila en Piran en Bulgarije, eventueel met gids. Welke route loopt er. Hoe heb je het gedaan met kaarten, bevoorrading en gas ?

  Flemke
  Deelnemer
  Aantal berichten: 11

  Algemeen: 

  – Wij hebben in 1 week geprobeerd om iets van de 2 bergketens te doen, maar eigenlijk ze zijn beiden zo uitgestrekt en zijn er zoveel uitgestippelde paden dat, stel je maar een week hebt, best 1 van de 2 ketens uitpikt en daar volop voor gaat. Anders ben je meer overgangsgebieden aan het doen  en veel aan het dalen/stijgen vanuit het dal ipv op hoogte te zitten (waar je uiteindelijk voor gaat). Dit vond ik het grootste nadeel aan onze route van hieronder.

  – De 2 bergketens zijn ook verschillend:

  • Rila: Voor de route die wij gedaan hebben zéér makkelijk en leuk te bewandelen, supermooie zichten, supergoede paden.Echt een gebergte voor het hele gezin inclusief de bompa! Je hebt hier ook bijvoorbeeld de 7 lakes die heel bekend zijn en naar t ‘schijnt de moeite (hebben wij niet gedaan)
  • Pirin: Hoogste van de 2 bergketens, waarbij je net onder de 3000m kunt gaan. Dus iets ‘extremer’ dan Rila.

  Gas:

  Campingaz is goed vertenwoordigd in Sofia zelf (http://www.campingaz.com/Benelux/t-retailerlocator.aspx). Nu, noteer op voorhand verschillende adresjes op een kaart want in Kroatië bijvoorbeeld ben ik 4 zaken moeten afschuimen vooraleer ze het in voorraad hadden.

  Kaartmateriaal: 

  Zoals de constante in CE, er bestaan kaarten (vaak nog oude Russische militaire), maar van supergoede kwaliteit zijn ze niet. De beste schaal die ik kon vinden was 1:50000, wat iets te weinig detail is. (Pirin, Tourist map uitgegeven door Domino/ Rila, Tourist map uitgegeven door Domino). Wijzelf hadden ze op voorhand gekregen van een local, maar online kan je deze ook vinden (bijvoorbeeld: http://bulguides.com/products/map-of-pirin-mountains/)

  Water/bevoorrading: 

  Wij hebben geen waterproblemen gehad. In Rila zijn ook voldoende riviertjes waar je evt kan zuiveren. De hutten zelf staan goed aangegeven op de kaarten en daar is altijd eten en water verkrijgbaar (tenminste waar wij geweest zijn). Dus je kan eten/drinken meenemen op de plaatsen ertussen, maar in de hutten kan je ook een beperkte hoeveelheid eten kopen.

  (Een mogelijke) Route:

  Wij hebben vanuit Sofia een bus genomen richting Rila Monestary en dan van daaruit richting het zuiden gewandeld (Pirin) zo veel mogelijk op de E4 route. Eerst de groene route gevolgd (en ergens langs het pad geslapen) en aangekomen aan hut Macedonia, waar we goed konden eten en drinken. (Vanaf hier is er geen water meer te vinden tot Predel (wij hadden net te weinig, dus alles zéér goed voltanken) Daarna het Rode pad Zuidwestwaarts gevolgd (aanrader). De hele tijd boven de 2000m en heerlijke zichten en nog altijd supergoed bewandelbaar. De toppen worden gekenmerkt door constante lage grasbegroeing, wat het ideaal maakt om uw tentje te zetten. Vandaar dat we dan ook op een top van 2300m zijn blijven slapen onder een stralende sterrenhemel en fantasische zonsopgang (aanrader: deel 2). Daarna afgedaald richting Predel, afdaling was niet zo heel plezant omdat we de laatste 2h niet veel water meer hadden en het richting 35 graden ging (en Predel ligt op 1100m). Vanuit Predel moet er dan terug geklommen worden in Zuidelijke richting om Pirin binnen te wandelen. Het bekendste stuk van Pirin (Ook over E4 pad) is tussen Yavorov Hut (1760m) richting Vihren hut (1955m) waartussen je toppen doet tot net geen 3000m. Vooraleer je de bompa verder meepakt laat hem eerst dit zien  https://www.youtube.com/watch?v=0vjzGxn66Ds. Van daaruit kan je perfect afdalen tot in Bansko (Skigebied), van waaruit je terug de bus kunt pakken tot Sofia.

  Hopelijk geeft dit al meer inzicht. Zowiezo, 2 topgebieden. Wij zijn bijna niemand tegengekomen (zelfs in de hutten zeer weinig volk) en het was midden augustus. Supervriendelijke mensen ook, die Bulgaren.

  Groeten,

  Flemke

   

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  De kaarten kan je ook in België vinden/bestellen in de gespecialiseerde reisboekhandel.


  @Flemke
  : Zie je het zitten om je reiservaringen van de diverse landen die je al deed in een reisfiche te gieten en wat foto’s op te sturen? Alle info vind je op https://forum.hikingadvisor.be/deel_je_reiservaring/.

  Flemke
  Deelnemer
  Aantal berichten: 11

  Inderdaad. Ik bestel mijn kaarten online vaak via http://altiplanobooks.com/. Maar vreemd genoeg zijn die van Bulgarije hier niet te vinden.

   

  Debbie, als ik binnenkort wat tijd heb zal ik een poging wagen één en ander samen te voegen!

  erph
  Deelnemer
  Aantal berichten: 55

  In plaats van af te dalen naar bansko kan je ook doorgaan naar het zuiden en via rozhen  (het klooster is zeker een bezoek waard) eindigen met een hele mooie wandeling tussen de zandpyramides naar Melnik.

  Ik heb Predel – Melnik gewandeld begin jaren 90, en herinner het me nog steeds als een erg mooie tocht!

  Abisko
  Deelnemer
  Aantal berichten: 28

  Voor wandelkaarten van Bulgarije kan je hier terecht:

  gps:

  http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/index_en.html

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Ik heb de kaarten van Bulgarije in België kunnen kopen, en anders moet je ze maar bestellen.

  jeroen.desmet
  Deelnemer
  Aantal berichten: 2

  Ik liep vorig jaar van Melnik door Pirin en vervolgens van Bansko over het Rila gebergte naar Borovets. De Wihren kon op dat moment (midden juni) niet beklommen worden wegens te gevaarlijk, er was een Duits koppel ‘verdwenen’ zeiden de mensen in de Wihren hut. De Musala was wel ‘beklimbaar’, hoewel ik er bovenkwam in vriestemperaturen en temidden een kleine sneeuwstorm. In Pirin ging ik van Melnik naar Pirin hut, dan naar Bezbog hut (waar ik de avond heb doorgebracht met de hut-uitbater en nog enkele Bulgaren en waar de rakia rijkelijk vloeide), dan naar Spano Pelo de volgende dag, omwille van het slechte weer niet ver geraakt. De volgende dag dan naar de Wihren hut gewandeld en afgedaald naar Bansko.

  Vanuit Bansko de bus genomen naar Razlog en daar de taxi naar Predel. Vanuit Predel is het redelijk zoeken naar het juiste pad, ik ben eens lang ‘verloren gelopen’ door markeringen die weggestopt zaten achter struikgewas. Ik heb dan in een jagershutje overnacht van een vierkante meter ofzo, ik kon net mijn slaapzak uitspreiden. De volgende dag was er een prachtige zonsopgang, en ben ik naar Semkovo hut gewandeld (het pad is hier ook niet al te duidelijk). Na Semkovo naar Granchar hut, aan de voet van de Musala, aan een mooi meertje, vriendelijke uitbater, die ook 5 woorden Engels praat. Teken zeker zijn gastenboek. Ik was zijn eerste gast in 2014, waarna ik op rakia werd getrakteerd. Na mijn overnachting in granchar ben ik de volgende dag naar de Musala getrokken, in heel slecht weer. Boven kun je echter in de hut opwarmen en gratis thee drinken. Dan ben ik met de kabellift naar Borovets afgedaald en dan de bus naar Sofia genomen.

  Vanuit Sofia de trein op naar Boekarest. Dan van Boekarest naar Brasov. En dan de ganse Fagarasketen overgestoken, langs het hoogste bewandelbare pad, aangegeven met rood-witte markering. Prachtig pad, af en toe een hut, niet altijd water, veel herders met boze border collies, en ongelofelijk snel wisselende weersomstandigheden. Een heel gevaarlijke passage op het pad, na de beklimming van de Negoiu, de tweede hoogste berg van Roemenië. In het afdalen naar Turnu Rosu op ene bruine beer gestoten, die ik recht in de ogen keek op 2 meter van mij. Gelukkig draaide hij zich om en liep weg. Vanuit Turnu Rosu naar Sibiu gegaan met de trein, dan Timisoara, Boedapest en de vlucht naar huis na 4 weken van zaligheid in Oost Europa. Wordt deze zomer vervolgd!

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.