HOME FORUM Materiaal en techniek Materiaalbesprekingen het tweede grote rugzak topic

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 23)
 • Auteur
  Berichten
 • Edward
  Deelnemer
  Aantal berichten: 7

  Dag iedereen

  Ik ben op zoek naar een rugzak om mee te trekken en te kamperen. Wat ik als criteria heb zijn respectievelijk comfort, degelijkheid, gewicht en functionaliteit. Met degelijkheid bedoel ik dat hij een tijdje moet meegaan, dat hij toch wel 20 kg moet aankunnen en dat er geen scheur in zit als hij eens in de prikkeldraad blijft hangen.
  Met functionaliteit bedoel ik voldoende zakken en voldoende riempjes, en openingsmogelijkheid aan de voorkant is zeker welkom. Qua volume is 65 à 75L ideaal.
  De bedoeling is dat ik van de eerste keer een goede rugzak koop dus is de prijs geen kwestie.

  Na selectie bleven deze rugzakken over.

  Lundhags V12 75L

  Fjäll Raven Kajka 75L (vrij zwaar, compenseert het comfort?)

  Bach Specialist 2 (1000D)

  Gregory Baltoro

  Zo, nu kijk ik uit naar jullie mening. Wat raden jullie aan? Wat zie ik beter anders?

  Alvast bedankt 🙂

   

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Heb je ze al eens gedragen? Want ook een rugzak is persoonlijk, iets minder dan schoenen maar niet te onderschatten.

  Gezien je over 20kg spreekt, vermoed ik dat je de rugzak gaat gebruiken op wintertrekkings of tochten waarbij je voor ongeveer 14 dagen eten meeneemt? In dat geval is een iets zwaardere rugzak (3kg vind ik wel een maximum) het overwegen waard omwille van het gemiddeld hogere comfort bij zwaardere lasten. Maar als dat niet meteen het geval is, zou ik suggereren om te gaan naar een lichtere rugzak en te kijken of je niet kan besparen op het gewicht dat je in de rugzak steekt.

  Voor mijn wintertrekkings gebruik ik mijn oude Lowe Alpine rugzak nog. Voor mijn zomertochten heb ik vorig jaar de Lightwave Wildtrek 55w aangekocht, je hebt ze ook in iets grotere versies. Ik ben hierbij erg tevreden over het draagcomfort. Ik gebruik de rugzak bij tochten waarbij ongeveer 1 week eten mee moet en ik aan het rugzakgewicht van ongeveer 15kg zit.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Misschien moet je je inschrijven voor https://forum.hikingadvisor.be/kalender/lenteontmoeting/

  Ik ga ervan uit dat er ook een scala van rugzakken aanwezig zal zijn die je desgewenst kan testen.

  Anders pikt de organisatie het wel op als er meer mensen interesse hebben om naast tenten ook rugzakken te testen. Ik weet niet wat de lengte van je rug is. Ik heb geregeld mensen opgemerkt met een te korte rugzak waardoor de schouders niet ontlast konden worden. Verder is een rugzak kiezen ook een heel persoonlijk iets, los van de maat. Daar zijn mensen die graag heel veel zakjes, toegangspoorten hebben terwijl anderen zweren voor een heel sobere ‘dieplader’. Elk met zijn voor en nadelen.

  DriesV
  Deelnemer
  Aantal berichten: 10

  De Baltoro is, zoals Outdoorgearlab ook zegt (http://www.outdoorgearlab.com/Backpacks-Backpacking-Reviews/Gregory-Baltoro-65) heel comfortabel, maar voor mij te zwaar en met teveel nutteloze functies. Zeker die ‘bottle holster’ is een onhandig aanhangsel. Maar in een winkel gaan passen is echt wel de enige manier om een goeie rugzak te kiezen. En ter plaatse overladen met wat extra kilo’s om te kijken wat hij dan doet 🙂

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  +1 wat Debbie zegt.

  Inderdaad, waarvoor wil je die gebruiken ? Want als je die vooral bij warm weer wil gebruiken en zo nu en dan in de winterse koude en sneeuw, riskeer je uiteindelijk met een rugzak te belanden die op die ‘zo nu en dan’-tripjes is ingesteld, maar die teveel is voor die ‘vooral’-tripjes.

  Over zijzakjes en die zaken: mijn rugzak bvb. is heel eenvoudig. Alleen 1 groot vak en geen zijvakjes en hoofdvak waarvoor de fabrikant meestal zwaardere ritsen dan nodig gebruikt opdat ze minder snel zouden stuk gaan (maar niet onfeilbaar zijn dus die blijven een zwakker punt). Onderverdelen kan ik doen met aparte, gekleurde zakjes in het hoofdvak waardoor ik eigenlijk snel vind wat ik zoek.

  patria
  Deelnemer
  Aantal berichten: 38

  +1 voor Debbie & Woubier.

  Gewoon naar een degelijke outdoorzaak gaan en daar passen. Gooi eens alles wat je denkt mee te moeten nemen op je trekking op een bed en weeg dat eens allemaal. Je gaat nog verschieten. Alles steekt bij ons in een Excel, want we hebben gewoon alles per stuk gewogen. Wat we doen bepaalt wat we meenemen en dan heb je ook het gewicht. Dan heb je ook een idee van eindgewicht.

  Wij hebben allemaal gekleurde zakjes van Sea-to-summit en Osprey en elke kleur heeft zijn inhoud. De propere kleren, de vuile kleren, de electronica (want we nemen o.a. elk onze e-reader mee), enz… hebben hun eigen kleur en steken ook altijd op dezelfde plaats in de rugzak zodat we het bijna blindelings kunnen nemen.

  Succes.

  Patrick

  boelo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Kijk aan: “in prikkeldraad blijven hangen” daar heb ik wel even om moeten lachen. Want dat gebeurt alleen in avonturenfilms waar iemand in vijandelijk gebied door grenswachten of militairen wordt achtervolgd. Het is wel logisch dat je fantasie wat op hol slaat wanneer je thuis zit en films gaat kijken in plaats van er met een rugzak op uit te trekken.

  Het beste advies is volgens mij inderdaad om eens naar een bijeenkomst van Hiking Advisor te komen en ook om eens een rugzak te lenen van iemand om uit te vinden wat je eisen zijn en wat je wel of niet belangrijk vindt aan een rugzak.

  Ik heb zelf indertijd de fout gemaakt om de nieuwe rugzak Odyssey van Golite(allang failliet) te kopen. Er ging wel 85 liter in maar daar was het draagstel niet op berekend.

  Bij 15 kg ging de gesp van de heupgordel automatisch open zodat ik midden in Noorwegen nog een nieuwe gesp heb moeten kopen. De heupgordel was zo slap dat het meeste gewicht toch aan je schouders ging hangen enz. enz.

  Dus denk goed na en kijk goed om je heen!

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Let wel op: een slappe heupgordel wil niet noodzakelijk zeggen dat het slecht is. Het hangt er vooral van af hoe die gordel aan het frame is bevestigd en het gewicht van de rugzak naar de benen transfereert.

  Verder ben ik ook voorstander van een gesp op een heupgordel die je naar binnen vaster trekt (dus niet van de gesp naar buiten toe, maar van de heupgordel naar de gesp toe).

   

  LFone
  Deelnemer
  Aantal berichten: 151

  De Exped Lightning 60 is misschien ook een optie. Weliswaar weinig vakken maar 20 kg is er heel goed mee te doen. De rugzak zelf scheelt al snel 1,5 kg ten opzichte van de modellen die je noemt.

   

  Edward
  Deelnemer
  Aantal berichten: 7

  @Debbie: Ik heb ze nog niet aan gehad maar ga dit zeker en vast doen en met gewicht erin. Ik zou de rugzak enkel in de zomer gebruiken, en af en toe een korte wintertrip. Als je zegt 3kg max ga ik best niet meer voor de fjall raven rugzak. Ik neem wel vaak wat kampeergerief mee zoals een bijl bijvoorbeeld (ik kap geen levende bomen hoor) wat het gewicht wat doet stijgen op ook tochten van 1 week. Een lichter model dat nog steeds degelijk is zoals jouw wildtrek 55w zou dus ideaal zijn.


  @ivovm
  : Dat lijkt mee een goed idee! Het is inderdaad een beetje persoonlijk ivm de zakken en zo, ikzelf hou er wel van, ookal  vergroten ze het gewicht.


  @DriesV
  : Dan ga ik daar zeker rekening mee houden. De rugzak passen zal ik ook zeker met gewicht doen. 🙂


  @patria
  en woubeir: Die zakjes lijken me wel een handig systeem, ook ter vervanging van de zwakkere ritsen. Ik zou er dus zomertochten mee doen en korte wintertochten, maar ik ga zoals je zei al het gerief eens wegen om een idee van gewicht te krijgen.


  @boelo
  : Over die prikkeldraad: het is al enkele keren gebeurt dat ik onder prikkeldraad ben blijven hangen, welliswaar zonder soldaten achter me aan, maar vandaar. Ik begrijp wat je denkt, en ik heb niet dezelfde ervaring als jullie, maar ik heb wel al lang met een rugzak gedaan die dezelfde problemen heeft als je beschrijft bij je rugzak Odyssey. Ik ga je raad volgen en eens uitkijken naar deze bijeenkomsten.


  @Woubeir
  : Heb je een idee van rugzakken die dit systeem hebben?


  @Lfone
  : Ik ben op het eerste zicht minder fan van zulke ‘eenvoudigere’ rugzakken, maar het verschil in gewicht is echt de moeite waard wel.

  Bedankt voor jullie reacties, ze waren al zeer nuttig voor mij!

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Wel, blijkbaar blijkt dat hier moeilijker te vinden dan gehoopt. Die Exped Lightning 60 hoop ik dat je hier nog kan vinden, maar voor de rest zijn de rugzakmodellen waar ik zo direct aan kan denken, alleen maar online te vinden. Nu, bijna alle rugzakken hier zijn online gekocht en we zijn er heel tevreden van, dus het kan, maar je moet dan wel bereid zijn de prijs voor een mogelijke miskoop te aanvaarden.

  Die Exped Lightning 60 is inderdaad een rechttoe rechtaan model, maar vergeet niet dat een rugzak alleen moet dienen om een last te dragen en dat al die toeters en bellen eigenlijk niet nodig zijn. Mijn eerste rugzakken waren van die modellen met allerlei toeters en bellen terwijl mijn rugzak nu van zo’n eenvoudig model is en eerlijk gezegd mis ik die toeters en bellen helemaal niet.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  De  fjallraven die je in je gedacht had heeft ook de meer ergonomische manier van aanspannen van je heupgordel. Te zien aan de centrale gesp en de twee andere afspanners aan de buitenkant.

  Rugzakken zoals de exped lightning en andere vergelijkbare rugzakken met “modernere materialen” (x-pac, cuben..) hebben het voordeel dat je een regenhoes achterwege kan laten omdat de stof weinig vocht opslorpt en je met een vuilzak oid heel de binnenkant waterdicht op kan bergen terwijl, wanneer je meer ingangen hebt je alles apart moet verpakken. Zware cordura stoffen slorpen nogal wat water op wanneer je geen regenhoes gebruikt en maakt de rugzak extra zwaar.

  Rugzakken zien er soms heel blits uit met al die naden en aparte onderdelen waar hij is uit opgebouwd maar het blijven potentiële plekken waar er vocht kan binnendringen of stiksels los kunnen komen.

  Wanneer je maar één ingang hebt om aan je gerief te geraken moet je een goed doordacht laadplan hebben om niet in de “problemen” te komen wanneer je gedurende de dag iets moet opvissen uit je rugzak. Bij wisselvallig weer geen evidentie. Deels op te lossen door kleine opbergzakken thv gordel of schouderbanden of grote opbergruimtes langs de buitenkant zoals bv bij https://www.hyperlitemountaingear.com/3400-windrider.html

   

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Wanneer je maar één ingang hebt om aan je gerief te geraken moet je een goed doordacht laadplan hebben om niet in de “problemen” te komen wanneer je gedurende de dag iets moet opvissen uit je rugzak. Bij wisselvallig weer geen evidentie. Deels op te lossen door kleine opbergzakken thv gordel of schouderbanden of grote opbergruimtes langs de buitenkant

  Eigenlijk vind ik dat dat best meevalt. Je moet de eerste paar keer misschien iets langer nadenken over wat waar, maar dan gaat dat als vanzelf. En mijn rugzak heeft zo van die gordelzakjes, maar meer dan wat snacks, een kompas en nog een paar van die kleine zaken kan er niet in.

  Edward
  Deelnemer
  Aantal berichten: 7

  @woubeir: Online kopen durf ik eerlijk gezegd wel nog niet doen, maar de exped lightning is een goede tip, bedankt voor je raad.


  @ivovm
  : Als er geen regenhoes bij zit is een waterdichte stof iets om op te letten dus. Als je één ingang hebt aan je rugzak en je wilt je slaapzak die helemaal onderaan zit eruit halen, en de grond is nat, hoe los je dat dan op? En zou ik mogen vragen welke rugzak je momenteel gebruikt?

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Bij mij zit die zelf nog eens in een aparte waterdichte zak.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 23)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.