HOME FORUM Materiaal en techniek Materiaalbesprekingen Het grote welke rugzak kies jij topic!

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
 • Auteur
  Berichten
 • Glenn A.
  Deelnemer
  Aantal berichten: 52

  Oké, hier ben ik weer, nog 2 weekjes te gaan en dan zijn mijn examens eindelijk achter de rug! Daarna is het zover en worden de aankopen gemaakt om te gaan genieten in de vogezen!

  Omdat ik denk dat het wat onoverzichtelijk wordt in mijn vorig topic maak ik even hier 1 opnieuw speciaal voor rugzakken.

  Hier mijn vraag: als jullie zouden kiezen tussen deze rugzakken. Welke zou het dan worden + reden? Ik weet dat het vooral passen is en persoonlijk is etc (vandaar dat mijn voorkeur momenteel gaat naar osprey of conness) maar wil graag wat ervaringen van jullie horen ongeacht of deze voor mij ook zouden gelden of niet.

  – Rugzak 1: Cerro torre: 65-85 pumpkin: http://www.berghut.be/rugzakken-en-fietstassen/rugzak-trekking/rugzakken-trekking/cerro-torre-65%3a85-black-pumpkin

  – Rugzak 2: Deuter aircontact 65+20: http://www.berghut.be/rugzakken-en-fietstassen/rugzak-trekking/rugzakken-trekking/aircontact-6510-granite-emerald

  – Rugzak 3: Xenith 75: http://www.berghut.be/rugzakken-en-fietstassen/rugzak-trekking/rugzakken-trekking/xenith-75-graphite-grey

  – Rugzak 4: Conness 70: http://www.berghut.be/rugzakken-en-fietstassen/rugzak-trekking/rugzakken-trekking/conness-70-dune-beige-asphalt-grey

  ps: Andere rugzakopties in deze prijs range mogen ook natuurlijk, wel minstens 65 liter only en er liefst een winkel is waar ik ze kan passen/halen.

  Dus laat het grote rugzak debat maar beginnen!!

   

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Kevin, ik heb zelf een voorloper van de Cerro Torre. Op zich een erg degelijke rugzak die ik nog voor wintertrekkings gebruik omdat die wat groter is en ik hem niet werkloos wil laten liggen. Maar mocht ik opnieuw een rugzak kiezen, dan zou ik voor een lichter frame gaan (niet de frameloze rugzak die ik nu ook heb). Alle vier rugzakken zijn klassieke rugzakken. Oerdegelijk maar eigenlijk overkill. Osprey heeft lichtere modellen, ook Lowe Alpine intussen, Exped… Ga in diverse buitensportzaken langs.

  De rugzakken die je voorstelt zijn ook vrij groot. Enkel voor wintertochten heb ik dat volume nog nodig, voor zomerse tochten heb ik met 50 liter (voor kampeertochten tot 1 week voeding) of 60 liter (voor tochten tot 2 weken voeding) genoeg. Als je het voorlopig bij één rugzak wilt houden, zou ik dus voor een kleiner model kiezen en dan desnoods de tent er op je volgende wintertocht buiten aan hangen. Riempjes zijn op dat vlak wel iets om op te letten want veel rugzakken worden niet praktisch gemaakt.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Glenn,
  ik heb begrepen dat je een student bent die bijna op droog zaad zit.
  Ik ga hier niet beginnen debatteren over verschillende rugzakken.
  Dat blijf ik altijd een heel persoonlijk item vinden dat ergens heel aan
  het einde van een heel proces van belang wordt.
  Ik doe je een voorstel:
  je mag mijn eigen rugzakconstructie op komen halen.
  Ik zal je helpen om te zien of/hoe hij aangepast kan worden aan je eigen rug.
  Je brengt hem terug.
  Hoe een en ander afgesproken wordt dat hij terug bij mij geraakt: daarvoor moet je maar beginnen mailen.
  Ga gewoon je tocht lopen en zie later welke richting je uit wil gaan en doe dan de nodige investeringen.
  Met mijn reactie wil ik jouw starttopic niet dood laten bloeden maar is er niemand in jouw omgeving die een rugzak heeft liggen die hij uit wil lenen?
  Misschien gaat hij niet 100% zitten maar, anderen mogen mij tegen spreken, ik denk dat het wel een paar jaar duurt eer je een systeem hebt gevonden dat enigszins op maat is.
  Zelf blijf ik ook voortborduren op mijn oorspronkelijke rugzak die ik ooit heb gekocht.

  JelleIJ
  Deelnemer
  Aantal berichten: 19

  Hoi Glenn,

  Mooie rugzakken die je hebt gevonden. Volgens mij is de cerro torre een rugzak met een vernuftigd rugpand en een degelijke keuze. Het nadeel met dit type rugzakken is inderdaad het gewicht, echter de degelijkheid en het draagcomfort zal je erg gaan waarderen..  is mijn ervaring in ieder geval.

  Zelf heb ik een Bach slim mac. Een vriend van mij heeft de specialist. Bach maakt op kleine schaal met rugzakken van hoge kwaliteit, en wij zijn dus zeer in onze nopjes met deze rugzakken.

  Succes met de zoektocht!

  bergkonijn
  Deelnemer
  Aantal berichten: 190

  – Passen, passen en nog eens passen. Het is zoals schoenen. En met gewicht passen.
  – De rugzak zelf mag niet te zwaar zijn. Maar afhankelijk van het gewicht in de rugzak mag deze niet te slap zijn. Met 20kg een rugzak zonder frame wordt lastig. 7 kg daartegen is geen probleem.
  – Neem de zak niet te groot. 85l heb je niet nodig. Je steekt dat alleen maar vol, en dat is dus extra gewicht. Met een 65l zak kom ik zelf toe voor een wintertrekking of voor alpine gerief. Zorg dat er boven of onder nog iets vast gesjord kan worden. Dat wanneer je veel eten meeneemt je de tent of matje buiten kan vastsjorren. Sommige zakken kan het kopvak verlengd worden zodat de tent daartussen kan.
  – Ga eens langs bij de gespecialiseerde buitensportzaak. De zak moet je eerst passen voor je hem koopt. De mensen daar gaan je gericht verder kunnen helpen. En ze kijken daar niet raar op als je met de inhoud af komt om te vragen of je hun rugzakken eens kan uitproberen.

  Arvid
  Deelnemer
  Aantal berichten: 87

  Glenn,

  Ik wilde je Osprey Aether aanraden voor je lijstje i.p.v. een Xenith, maar zie nu dat de specs zodanig veranderd zijn dat je nog nauwelijks gewichtsvoordeel haalt. Sinds 2005 (de versie die ik heb) is die Aether 600g verzwaard…

  Het verschil in polstering (rugpand, heupgordel) tussen een Deuter en een Osprey is zo groot, dat je meteen een voorkeur zal hebben wanneer je ze past. Welke voorkeur dat is, is natuurlijk persoonlijk.

  boelo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Ik ben het helemaal van dezelfde mening als Arvid. Lees ook maar eens het uitstekende en positieve review op http://www.kaspergeuns.com bij Gear. Het staat er zowel in het Engels als in het Nederlands.

  steve
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 173

  Ik heb zelf nog een oude Osprey Aether liggen. Degelijk en niet te zwaar frame. Ik heb het frame wel 1x moeten laten vervangen in garantie want tijdens 1 langere tocht blijkbaar toch iets te zwaar geladen en er 1 “buisje” van het frame in 2 was gekraakt .

  Rugzak weegt net 2 kg. Je kunt 200-300gr sparen door bvb. de topflap eraf te halen en de (in mijn ogen onbruikbare) regenhoes eruit te knippen.

  Glenn A.
  Deelnemer
  Aantal berichten: 52

  Ik ben momenteel enkel nog maar naar AS adventure en de berghut geweest. Vooral omdat de meeste andere nog wat verder zijn en ik zelden zoveel tijd heb om daar naar toe te gaan. Ik zag wel deze (http://www.trek-king.be/) in je lijst staan in Aalst maar er staat niet echt veel informatie op de site. Is er veel materiaal te vinden? Ik zie net bij het opzoeken in de link dat de mounteqshop ook niet zo ver is van mij. Eens kijken dan wat er daar nog allemaal te vinden is.


  @Debbie
  : Jij zou dus een kleiner volume nemen. Maar ik heb niet bepaald het kleinste materiaal dus kan me echt moeilijk inbeelden dat een rugzak van 50 liter zou volstaan, 60 liter lijkt me absolute minimum. Het is ook eerder een termijnsrugzak waar ik later ook graag een packraft en wat klimgerief in zou steken. Vandaar dat 70-75 liter me een betere optie leek (was ook het gene wat ze me aanraden in de diverse winkels).

  @Ivo: Dat is zeer vriendelijk van u! Alvast bedankt! Maar ergens heb ik het gevoel dat dit niet veel extra nut ga hebben. Uiteindelijk zal ik toch vroeg of laat een rugzak moeten kopen. Dus of die ene ervaring met jouw rugzak het verschil zal maken weet ik niet. Daarnaast zou ik zeker niet graag willen dat er iets met jouw rugzak gebeurt. Maar nogmaals een zeer mooi gebaar! Het is overigens niet dat ik geen kapitaal heb om te investeren. Het gaat hem er eerder om dat ik een goede keuze maak (ga nu zo’n 750 euro besteed hebben waarschijnlijk).


  @Jelle
  : Waar heb jij die rugzak gekocht of met andere woorden waar zou ik deze eens kunnen passen?

  @ Bergkonijn: Het moet inderdaad wel een rugzak zijn die +20 kg gemakkelijk kan dragen. Vandaar dat mijn keuze liever een iets robuustere versie is. Wat mijn gedacht overigens ook ergens is (wat overigens verkeerd kan zijn). Is het niet beter om hem iets te groot te kopen? Als je plaats over hebt kan je altijd je slaapzak bijvoorbeeld er wat losser in steken ipv met die compressiebanden wat ook weer beter is voor je slaapzak. Te klein lijkt me toch eerder een groter probleem of zie ik dat verkeert?

  @ Arvid, Boele en Steve: Ik heb die opsrey aether 60 gezien en gepast in de AS adventure en vond hem vrij goed zitten maar de verkoper daar raadde me deze ten stelligste af omdat het bovenste stuk niet goed aansluit en steeds verschuift waardoor er gemakkelijk water binnen komt als het regent. Hij zei dat dit vooral zo was bij de 60 liter rugzakken van aether. Vandaar dat ik deze keuze ook snel liet vallen. Heb ik me laten misleiden? Of heeft hij toch ergens een punt. Iemand ervaring hier mee want lees bij de review van boele dat dit wel een degelijke rugzak was (+25 kg laden etc). Wat ook een nadeel is dat het 60 liter is. 70 liter zou beter zijn maar ik vind niet meteen een winkel die  deze heeft in mijn buurt.

  Arvid, ik voelde inderdaad al snel het verschil bij Deuter en Osprey. Deuter was voor mij te beklemmend en had een te grote heupgordel. De xenith en de coness daarin tegen voelden echt degelijk aan en gaf me een goed gevoel bij deze twee.

  Het blijft algemeen gewoon steeds afwegingen maken. De ideale rugzak bestaat waarschijnlijk niet of er zijn er meerdere van maar toch zou ik graag een goede keuze maken, zeker als het om zoveel geld draait.

   

  patria
  Deelnemer
  Aantal berichten: 38

  Als je een Osprey getest hebt (hopelijk met gewicht), zou je de Kestrel 68 eens kunnen bekijken. Is ook vrij lichtgewicht voor de mogelijkheden en de grootte. (Ik heb een dagrukzak van die Kestrel-serie (28liter) en ben er tevreden van wat niets zegt over de 68 liter. )

  Zelf heb ik een Gregory en van nature is die vrij zwaar, maar zit wel als gegoten.

  Zonder afbreuk te doen aan de keten die je bezocht hebt. Ik heb ze rugzakken proberen zien te verkopen aan een stel en daar was ik nu eens niet kapot van. Niks afstelling, beetje algemene blabla…

  In een degelijke winkel met ervaringsdeskundig personeel dat zelf trekt en waar de prijs niet relevant hoger is, daar koop ik. Nu ben ik in Hasselt natuurlijk verwend met Kariboe zo kort bij thuis.

   

   

  Glenn A.
  Deelnemer
  Aantal berichten: 52

  @Patria: Heb ik ook gezien maar nog nergens kunnen passen. Deze persoon in AS adventure (was in Gent) was zelf vrij bekwaam en had vrij veel ervaring in trektochten. Zo raadde hij mij een vaude matje aan maar zei hij wel erbij beter eens te kijken op andere sites of er niets beter is voor ons en vooral of deze nergens goedkoper te vinden was. Hij gaf eigenlijk vooral veel tips zonder eigenlijk echt een doel te hebben om iets te verkopen. Daar gaf hij dan ook het advies van die rugzak, wat je normaal toch niet zou doen als je hem gewoon zou willen verkopen of niet?

  Arvid
  Deelnemer
  Aantal berichten: 87

  Glenn,

  Geen idee hoe het zit met de sluiting van die Aether, die rugzak is zodanig herwerkt, dat ik niet kan vergelijken met de mijne. Ik heb de indruk dat mijn Aether beter te vergelijken is met de huidige Volt reeks (jammer genoeg enkel verkrijgbaar in Amerika)

  Maar ik kan me moeilijk voorstellen dat binnen een bepaalde serie de topsluiting verschillend is met het volume… In de oudere modellen had de Aether 60 geen toegang onderaan, en de grotere modellen wel, dus het kan natuurlijk wel… Waar je bij Osprey moet op letten is dat de top-pocket een zogenaamd floating lid is. Dit wil zeggen dat je zowel voor- als achteraan de top-pocket de hoogte kunt verstellen en eventueel volledig los kunt maken (wat het geval is bij de Aether, maar niet bij sommige kleinere series van dagrugzakken/huttentocht rugzakken). De enige reden die ik kan bedenken waarom een 60l slechter zou sluiten dan een 70l is dat je er te veel in wil proppen.

  Ik weet niet of HorizonBuitensport in Sint-Niklaas nu nog open is (winkel stopt er mee, maar dit staat niet op hun website vermeld?), maar zij hadden een ruim aanbod aan Osprey rugzakken. En vooral, zij zagen er geen graten in om bepaalde modellen die ze niet in stock hadden te bestellen zonder aankoop verplichting. Dat is een service die je niet overal krijgt… Jammer dat ze er mee stoppen…

  Arend
  Deelnemer
  Aantal berichten: 91

  Ik heb vorig jaar een Osprey Aether 60 gekocht en ik ben ontzettend tevreden met mijn aankoop. Een stuk lichter, comfortabeler en functioneler dan mijn oude zware Bach. De Aether is ook bestempeld als beste aankoop 2014 door Oppad.nl mocht dat iets voor je betekenen. Ik heb eigenlijk niets aan te merken op de rugzak. Dat punt over een verschuivend hoofdvak heb ik nog nooit eerder gehoord en ik kan je met stelligheid zeggen dat tijdens mijn gebruik alles gewoon goed blijft zitten. Als je specifieke vragen hebt over de rugzak kan je ze me stellen, maar als de Aether goed zat (wat natuurlijk iets persoonlijks is) dan zou ik het wel weten :). 60 liter is voor mij meer dan voldoende, maar als je heel veel spullen hebt met een enorm volume is het fijn dat de 70 liter variant als het goed is vrijwel even zwaar is.

   

  Aangezien de Kestrel hier ook al genoemd is, wil ik het volgende nog even kwijt. Ik ging in eerste instantie voor de Kestrel 58. Het verschil in comfort tussen de Kestrel en de Aether was naar mijn ervaring echter gigantisch en stond totaal niet in verhouding met het verschil in het gewicht van beide rugzakken. De Kestrel is een veel minder stevige rugzak dan de Aether waardoor het gewicht een stuk minder goed op je heupen komt. De Kestrel 68 vind ik dan ook een heel raar model omdat de inhoud mij veel te groot lijkt voor het gewicht wat je daar comfortabel mee kan dragen. Passen kan natuurlijk nooit kwaad, maar ik denk niet dat de Kestrel voor jou van waarde gaat zijn.

  patria
  Deelnemer
  Aantal berichten: 38

  @Glenn

  Ik wil niemand afbreken, maar een rugzak is iets wat perfect moet zitten. Vandaar dat een verkoper de tijd moet nemen om dat degelijk aan te passen met kennis van zaken. Fijn dat je een goede adviseur hebt getroffen. Ik kan je alleen meegeven dat een rugzak die niet goed zit een vakantie kan vergallen.

  Uiteindelijk heeft Arend gelijk. Zelf passen ( en niet te snel kopen.)

   

  JelleIJ
  Deelnemer
  Aantal berichten: 19
15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.