HOME FORUM Materiaal en techniek Heel wat vragen

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Berichten
 • Stief81
  Deelnemer
  Aantal berichten: 15

  Beste forumleden,

  Ik heb een aantal verschillende vragen en ik weet niet goed of ik het in 1 post moet zetten, of het in de verschillende topics. Ik denk dat het voor mij iets makkelijker gaat zijn om alles samen te houden, dus start ik zo maar.

  1) Ik heb al een aantal keer tochtjes  gedaan van een dag of 3 met bivakkeren. Mijn rugzak weegt wel wat telkens (20kg) en als ik wat langer zou willen weg gaan, gaat er nog gewoon bijkomen qua eten. Nu ik heb nog geen problemen om deze te dragen (voorlopig), maar bijleren kan altijd. Dus geef ik hier mijn lijst eens door om te evalueren.

  https://lighterpack.com/r/1mv2n4

  Dit is alles wat ik heb ingegeven, enkel eten staat er niet bij.

  Enkele opmerkingen:

  – Tent of hangmat wordt gebruikt (niet beide).

  – Nu nog maar 1 hangmat voor mij en dochter nodig.

  – Nog geen matje in de lijst.

  – Wandelkledij heb ik nog niet echt, buiten schoenen. (een tijd terug, heb ik een heel aantal broeken gepast, maar 1 zat echt goed. Tot ik de prijs zag, 150€. )

  – In de zomer ook sandalen voorzien?

  Het merendeel van men materiaal is al wel wat ouder, maar vervangen kost natuurlijk altijd wel wat. En daarover gaat punt 2/3.

  2) Zoals je ziet zijn de slaapzakken wat zwaar (en ook al bijna 20jaar oud).

  Daarover heb ik al heel wat gelezen, maar maak maar eens een keuze uiteindelijk, ik dacht aan een -10°C comfort ongeveer. Ik weet dat ik niet altijd te warm heb.

  http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/sleeping-bags/down-sleeping-bags

  Ik ben nu aan het twijfelen bij deze drie: Alaska 900, Teneqa 700 en Teneqa 850. Tis ofwel 100€ voor 200g minder, ofwel 140€ voor 5°C minder.

  Ik zou voor een iets warmere/lichtere slaapzak gaan dan degene die ik nu heb. De laatste tocht sliep ik in een -3°C, vanaf een uur of 4 toch vrij veel wakker geweest van de koude (Camelbag was ook bevroren die nacht).

  Andere suggesties?

  3) Ik zoek ook nog een matje. Net als hierboven, zie ik de bomen door het bos niet meer. Ik zou het ook gebruiken in de hangmat, uit een post op HA-facebook ergens, heb ik begrepen dat dit het beste qua warmte onderaan was. (tenzij underblanket….. )

  4) Vakantie gaan we doorbrengen in Zuid-Engeland, in de Downs. Heeft er iemand een suggestie voor een lus-wandeltocht van een aantal dagen. Ik begrijp dat bivakkeren af en toe wel wordt toegestaan, maar ben nog nooit in Engeland op vakantie geweest. Dus weet niet echt wat ik kan verwachten. Voorzie ik best de tent op die tocht, of kan het met de hangmat ook? Andere dingen waar ik op moet letten?

  Kan zijn dat er nog vragen komen, maar dit is al een start.

  mvg

   

  Roos Muylaert
  Deelnemer
  Aantal berichten: 47

  Hey,

  Ik ga niet op al je vragen antwoorden, maar ik kan er toch een paar beantwoorden.

  Ivm Engeland, welke downs bedoel je? The North Downs, The South Downs? Op de website van de ldwa kan je op hun interactieve kaart mooie lussen uitzoeken. Dat gebruik ik als ik van plan ben niet zomaar 1 route te volgen maar verschillende te combineren. Ik bivakkeer telkens in Engeland en heb nog nooit problemen gehad. Officieel mag het niet. Ik trek alleen en wandel zeer graag bij valavond en zet bijgevolg mijn tarp al niet om 16u00 op, en zorg er voor dat alles mooi opgeruimd is als ik vertrek. Ik zou geen hangmat meenemen, de South Downs zijn hoofdzakelijk kalkgraslanden, je hebt hier en daar wel wat bos maar ik denk niet genoeg om zomaar gemakkelijk een geschikt plaatsje te vinden. The North Downs zijn meer bebost en daar zou het misschien wel kunnen, afhankelijk van de hoeveelheid bramen die ertussen groeien. Engeland is niet de meest beboste regio in Europa…

  Wat je gewicht betreft. Je kan ongelooflijk veel thuislaten. Al dat camera-gedoe dat tonnen weegt. Ik gebruik mijn smartphone en daar kan je prachtige foto’s mee maken. Je bewerkt ze met een app en ze zien eruit alsof ze met je zware camera zijn gemaakt. Een hamer, wasspelden, je kaartenlezer… allemaal dingetjes waarvan je denkt dat het niet veel weegt, tot je die allemaal samen zou wegen. Een t-shirt met lange mouwen heb je niet nodig als je ook al een thermisch t-shirt met lange mouwen meeneemt. Zo allemaal van die dingen, dingen die je dubbel kan gebruiken. Het materiaal kost allemaal veel, nu en dan eens iets kopen wanneer je budget het toelaat, zo doe ik dat ook. Als je al in een hangmat slaapt, kan je er misschien eens over nadenken om op termijn een tarp te kopen ipv een zware tent. Nu heb je een super zware rugzak, op termijn een lichtere… Ivm je slaapzak, anderen zullen je daarover meer info kunnen geven. Ikzelf gebruik een Z-packs slaapzak, ik ben daar zeer tevreden over maar je moet ervoor zijn (die hebben geen kap)…

  Als je een tocht maakt waar je iedere dag een winkel tegenkomt hoef je telkens maar voor 1 dag eten mee te nemen. Neem niet meer mee dan nodig is. Je maakt geen expeditie naar Nepal of zo hé…

  zo, ik heb je ruwweg wat mogelijke antwoorden gegeven op een aantal van je vragen.

  groeten, Roos

  Stief81
  Deelnemer
  Aantal berichten: 15

   

  Dag Roos, bedankt voor je antwoord. Ik kan er al heel wat verder mee.

  Ivm welke regio, dat weet ik nog niet juist waar. Ik heb +- 14 dagen, maar kan geen 14 dagen met een 12-jarige gaan trekken voor de eerste keer. Heb wel al gaan bivakkeren op enkele bivakzones en de Lee Trail gedaan met haar.

  Zal op de website (https://www.ldwa.org.uk/ )eens wat rondkijken.

  Ikzelf had altijd het beeld dat Engeland redelijk bebost was, maar idd met meer en meer te lezen, was ik er aan het twijfelen. Dus tent zal makkelijker worden, spijtig dat ik ooit een blauwe gekocht heb. 🙁  Enigste is dat ik dan 2 matjes moet voorzien.

   

  Idd, de camera weegt wat, mr zou hem ook niet zomaar een paar dagen in de auto laten liggen. Tis een beetje dubbel. De andere spullen die je opnoemt, heb ik idd wel mee maar nog niet gebruikt gehad, misschien te voorzienend willen zijn.

  Bij de hangmat is een tarp en zou makkelijker zijn om bvb 1 voor beide manieren van kamperen te kunnen gebruiken. Echter heb ik me er nog niet in verdiept. Had het graag gezien op het lenteweekend, maar moest werken dan. De rugzak is idd zwaar, maar nog in uitstekende staat. Volgens een begeleider van een HA-tocht was er maar 1 nadeel aan: je krijgt ze niet stuk.

  Dank je voor de website van Z-packs, staat ook wat ander materiaal op precies.

  <span style=”color: #747474; font-family: ‘PT Sans’; font-size: 12px;”>.</span>

  Meestal heb ik enkel wat snacks of zo over, maar niet te veel, dus dat valt mee.

   

  Bedankt voor de tips.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Stief,

  door al je vragen in een bericht te steken (zeker de combinatie van materiaal en gebied) heb je er een rommeltje van gemaakt. Te moeilijk voor mij om ze nu nog uit elkaar te rafelen nu Roos al heeft gereageerd. De volgende keer moet je het -voor de helderheid- anders aanpakken.

  Na 20j zijn mi die (synthetische?) slaapzakken enkel nog goed voor recyclage. Je moet ook niet de warmte die ze nu nog vast houden gebruiken als referentie voor je nieuwe slaapzak. de isolatiewaarde is er doorheen de tijd alleen maar op achteruit gegaan. Voor een “gemiddelde” wandelaar heb je met een -5°C slaapzak al meer dan genoeg. Wil je echt in de winter gaan kamperen dan kopen de meesten een aparte slaapzak voor dat seizoen. Met bv een panyam 450 zou je al een heel eind komen.(daar is al veel over geschreven op het forum, lees dat eens door) Een alaska 900 lijkt mij teveel van het goede.

  Over je tent vind ik zo snel niet terug welke type je nu echt hebt. Tent of hangmat: iedereen zal zijn voorkeuren hebben maar een hangmat lijkt me gewoon iets aanvullends. Wanneer je aankopen moet doen zou ik mij eerst focussen op een tent die is veel universeler in gebruik. (alles bij elkaar kan een hangmat ook flink doorwegen)

  ieder comfort heeft zijn prijs (in hoger gewicht:zie bv je thermos, al dan niet sandalen ed) Een sigg fles is veel te zwaar. Een pet fles bv doet ook zijn werk. De kookuitrusting kan ook een stuk simpelder.

  Over matjes is al heel veel geschreven, je moet je er toch gewoon eens doorwerken in alles wat is neergeschreven. Focus eerst op de R-waarde die je in gedachte hebt en begin dan te schrappen.

  Ga eens naar de decathlon voor een broek. Zo’n lichte wat rekbare broek, is tegelijk snel terug droog.

  Stief81
  Deelnemer
  Aantal berichten: 15

  – Ik was al aan het twijfelen, maar ben niet zo een held in online zaken.

   

  – het zijn idd beide synthetische slaapzakken. Met wat ik al allemaal gelezen heb, had ik door dat ze niet ideaal meer waren. En voor een nieuwe zou dons wel de voorkeur hebben. Ik ben sinds een dik half jaar terug gestart met hiking, waarbij ik wel ook in de winter (dec en feb) in de Ardennen gekampeerd heb. Recent in de paasvakantie nog in de sneeuw ( http://prntscr.com/nvrvxw ) , maar ik slaap thuis ook al eens buiten.

  Ik zou het dan spijtig vinden als ik over een jaar of 3-5 terug tegen de limieten zou aanlopen van de slaapzak, tis een beetje moeilijk.

  – De tent is ook al oud, dus ik kan goed begrijpen dat je er niet veel van terug vindt. Het is een enkelwandige polyester tent en idd aan vervanging toe. Echter met te lezen, lijk ik naar de toekomst toe naar een tarp te willen evolueren. Maar ik heb er nog geen in het echt kunnen zien of ervaren, zodat ik blijf twijfelen. Bij de hangmat is ook een zeil/tarp, maar ik zie niet in hoe je daar een vrij gesloten geheel van kan maken

  – idd de thermos is een luxe, maar wel praktisch als ik de dochter een warme choco kan geven in een drinkpauze. Echter als ik alleen ben, hoeft dit voor mij niet. Siggfles kan ik wel eens wisselen, éénmaal nog maar de sandalen meegepakt, maar niet aangedaan toen.

  – Wat kan er nog simpeler aan de kookuitrusting? Voorlopig idd alleen maar water warm gemaakt op tochten en dan zijn er betere systemen als ik nu heb. Vervangen kan ik echter niet allemaal tegelijk.

  – matje: zal me er eens in verdiepen. (voorlopig slaap ik overal goed op (geleende therm-a-rest tot zo een schuimrubber rolleke. )

  Bedankt.

   

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Op zich ben je wel goed bezig, gewoon door erover na te denken. Vooruitzien wat je 5jaar later aan het doen bent is inderdaad niet gemakkelijk (zeker als je je wil beperken in aantal materiaal dat je aan moet kopen). Na mijn eerste veel te koude synthetische slaapzak heb ik ook de overstap gemaakt op dons en kocht er een met 600gram dons in(lafayette) om ruime marge te hebben. Ik heb het mij nooit beklaagd. Nu 20j later gebruik ik hem nog steeds en gaat hij deze (na)zomer ook weer mee. Als je zelf plannen hebt om ook geregeld in de winter te gaan begrijp ik je twijfels over 450gr dons. (“stoere” foto trouwens die je hebt toegevoegd) Als je geregeld met je dochter weg wil gaan betwijfel ik of een tarp een goede keuze is (omdat je er aan toevoegt dat je hem ook wil kunnen sluiten). Je moet dan alweer met grondzeilen gaan werken, mogelijk een bivakzak ed en daarmee wordt de gewichtswinst een stuk minder gunstig dan een lichtgewicht tent (evt een enkellaags). Dat ik reageer op je kookuitrusting is omdat het alles bij elkaar toch flink doortelt in gewicht. Je spreekt over afwasmiddel (+handdoek) meenemen terwijl je enkel warm water maakt. kookpot,branderkop,tas,windscherm…Alles bij elkaar gaat het ook richting 700 gr. Anders eens experimenteren met zelfbouw alcoholbranders of esbit? Dat is zo goed als gratis en met een goed windscherm zou je ook goed geholpen zijn. Ik ga ervan uit dat de lijst die je hebt gemaakt vanuit het hoofd is gebeurt? Ik denk bv aan kompas,kaarthoes,koplampje,..

  Kirsten
  Deelnemer
  Aantal berichten: 20

  De keuze van een slaapzak is niet evident en ook al meen je de juiste keuze te hebben gemaakt dan nog kom je voor dilemma’s te staan.

  Zo kocht ik een donsslaapzak met comforttemperatuur van -5°C en deze ga ik komende week gebruiken tijdens een 4 daagse trektocht (3 overnachtingen).

  Wanneer ik echter naar de weersvoorspellingen kijk gaat de temperatuur ’s nachts niet onder de 10°C zakken. Ik weet het niet zeker maar heb een zeer sterk vermoeden dat ik ga liggen zweten en puffen tijdens de nachtelijke uren.

  Stief81
  Deelnemer
  Aantal berichten: 15

  Dank je. Ik ben er nog maar net ingerold, dus nog heel onervaren op verschillende vlakken, maar toch al genieten van het buiten zijn.

  ivm de foto. De sneeuw was niet voorzien de dag ervoor, weerbericht was veranderd. De nacht ervoor sliepen we zonder zeil. Nuja, ze heeft het maar meegemaakt. 😀  Ze heeft ervan genoten en dat is het belangrijkste.

  idd, alles samen (tarp, bivakzak, grondzeil )lijkt het mij ook een gewicht, daarmee dat ik er meer over wil weten, voor ik een beslissing daaromtrent ga nemen.

  Ik heb juist graag dat er meegedacht wordt, anders leer ik niet bij. Ga al een deel van de suggesties van Roos en jou toepassen en in de auto achterlaten.

  Heb van vroeger al die branderkop, maar heb al gemerkt dat het lang duurt eer water warm is ivm de brander van de HA begeleider op de herfstbivak. Hij had twee porties klaar, terwijl ik nog aan de eerste bezig was.

  idd, de lijst was met wat ik maar eens opgeschreven had. Koplamp heb ik nu gekocht, ipv een paar keer geleend. Kompas heb ik nog niet, maar heb er hier ergens een artikel over gelezen. Heb het voorlopig gedaan met routes die goed aangeduid waren of op google maps/gpx viewer. Een sneldrogende handdoek staat er ook nog niet op.

  Ik heb daarnet de keuze maar doorgehakt, tis de Alaska gewordenn, je kan je zot blijven zoeken/lezen. 200g minder voor 100€ was me nu toch net iets te veel qua prijs. Zal waarschijnlijk ook soms zweten worden, maar dan een beetje open slapen.

   

  Geniet van de tocht Kirsten.

   

   

   

  Stief81
  Deelnemer
  Aantal berichten: 15

  Even nog wat feedback op men eigen vragen en evaluatie van men meegenomen gerief.

  Het was een leuke, rustige, warme en stevige wandeling. Mooie vergezichten in de South Downs, weinig wegen, vriendelijke bewoners, ….. Kortom, ik zie me ooit wel nog eens terug gaan.

  Ik heb men rugzak niet gewogen voordien, ik wou het op voorhand niet weten. 😀  Zwaar genoeg was ie wel, daar ik de rugzak van de dochter niet te zwaar wou maken.

  Alleen de eerste dag is wel de camelbag stuk gegaan, dus met plastic flesjes moeten werken, waardoor het gewicht iets meer verdeeld werd.

  Wat zat er in de rugzak, dat ik zeker niet meer mee zou nemen: eigenlijk weet ik het niet ( dubbele voor 2 pers niet meegeteld) buiten de aftersun en wat minder soep/chocomelk in de zomer.

  Ik heb dingen niet gebruikt (EHBO, Kompas, kaart, muggenspray (1*), nooddeken) maar dat zijn geen dingen die je thuis laat.

  Misschien de kodak, die net iets minder gebruikt als gedacht, al hing die wel mooi aan de voorkant vast, waardoor ik er makkelijk bijkon.

  https://lighterpack.com/r/f9ge6y

   

  De tent is nu wel echt aan vervanging toe, de naden waren aan het loskomen. 😉 We hebben wel meer als genoeg bos gezien, waar je perfect kon overnachten in de hangmat, wat we dus ook 2 nachten gedaan hebben.

   

   

   

   

   

   

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.