HOME FORUM Materiaal en techniek Gore-Tex bant PFKs – persbericht Greenpeace

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Besten,

  hieronder persbericht van vandaag van Greenpeace:
  Detox: fabrikant van GORE-TEX® bant PFK’s!
  Greenpeace is verheugd met de aankondiging dat Gore Fabrics, de fabrikant van de GORE-TEX®-producten, milieuvriendelijkere technologieën gaat ontwikkelen zonder schadelijke PFK’s.

  Het nieuws werd aangekondigd in München, op de grootste outdoorsportbeurs ter wereld. Gore Fabrics produceert waterdichte membranen en is de voornaamste leverancier van outdoormerken als Mammut en The North Face. Het bedrijf gaat de verbintenis aan om tegen eind 2020 geen perfluorkoolstoffen (PFK’s) meer te gebruiken en zijn productie tegen 2023 volledig PFK-vrij te maken.

  “Dit is een overwinning voor alle natuurliefhebbers”, zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace. “Sinds het begin van onze campagne hebben honderden duizenden outdoorsportliefhebbers samen met ons online gestreden om deze merken aan te sporen geen PFK’s meer te gebruiken”, verklaart hij.

  Wandelaars, joggers, klimmers, skiërs en andere natuurliefhebbers zetten zich actief in en voerden de druk op de grote bedrijven op. Als gevolg daarvan beslisten sommige merken, zoals Vaude, Paramo en Rotauf, om deze giftige chemische stoffen uit hun productie te bannen. Gore Fabrics sluit zich nu bij dat groepje aan.

  “Als marktleider in deze sector is Gore Fabrics blij om de verandering in de openluchtsector te stuwen door beduidend te investeren in de ontwikkeling van nieuwe technologieën die geen schadelijke PFK’s bevatten”, verklaart Bernhard Kiehl, verantwoordelijk voor duurzame ontwikkeling bij Gore Fabrics.

  Hoewel heel wat grote merken, zoals The North Face en Mammut, gevaarlijke PFK’s blijven verwerken in hun producten, wijst de mededeling van Gore Fabrics er wel op dat de aanwezigheid van giftige stoffen in outdoormateriaal weldra tot het verleden zou kunnen behoren.

  “We zijn er nog niet, maar de ongelooflijke versnelling op weg naar een buitensportsector zonder gevaarlijke PFK’s bewijst dat een sector op relatief korte tijd kan worden getransformeerd – als de voornaamste actoren bereid zijn om samen verantwoord te handelen”, zegt Joeri Thijs.

  Contact:
  Thomas Leroy, persverantwoordelijke, 0496/26.31.91

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Wel, aangezien Gore-tex bestaat uit ePTFE en aangezien zelf heel het bedrijf Gore is gebouwd op producten uit (e)PTFE en de F wel degelijk staat voor fluor, gaat dat echt niet zo snel verdwijnen. Ze bedoelen hier de waterafstotende behandeling die inderdaad nog meestal op FK’s is gebaseerd. Of Gore inderdaad er in zal slagen om de PFK’s volledig uit waterafstotende behandelingen te bannen, is koffiedik kijken. Uiteindelijk bestaan er nu al een hoop dergelijke producten, maar die zijn momenteel bijlange niet zo effectief als producten op PFK-basis.

  EDIT: hier staat trouwens het originele persbericht: http://news.gorefabrics.com/en_gb/enterprise/responsibility/gore-fabrics-division-establishes-ambitious-environmental-goals-for-2020/

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.