HOME FORUM Tussen pot en pint Te koop of gezocht Gezocht: slaapzak voor trekking Mount Everest (-20°C)

Tags: 

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • Welkie
  Deelnemer
  Aantal berichten: 2

  We gaan op het einde van de maand de 3-passes trekking doen in Nepal.

  Zijn van plan slaapzak en donsjas ter plaatse aan te kopen.

  Maar wil van de gelegenheid gebruik maken om te polsen of er iemand nog eentje in de aanbieding heeft.

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65

  Beste Welkie,

  Ik heb nog een Cumulus Tenaque 850 liggen (gewassen, en in perfecte staat). Gekocht om wintertrekkings met de tent te doen … tot dat ik de comfortabele Scandinavische hutten ontdekte. Nu ligt ie er maar werkloos bij. Ik wil hem wel voor een eerlijke prijs verkopen.

  MAAR tenzij je met de tent gaat – wat voor jouw route hoogst ongebruikelijk is – is een -20c° slaapzak serieuze ‘overkill’.
  Reken op lichte vriestemperaturen in je slaapkamer boven de 4500m, met Gorak Shep als koudste overnachtingsplaats. Vorig jaar Chuckung-Cho La-Gokyo Ri gedaan begin december en ik had geen enkel probleem met mijn Cumulus LiteLine 400. Ik sliep in merino wol (thermische lange broek & hemd) en soms een 200-fleece pullover).
  In extermis kan je altijd slapen met je donsjas (en een goede donsjas is net iets waar ik zeker niet op zou besparen (ter indicatie: de eetruimte in Chuckung was bij mij 7°C nadat de zon enkele uren eerder was ondergegaan). Of anders/beter geformuleerd: een flink deel van je tijd ga je spenderen in de eetruimte: warme, functionele kledij loont eigenlijk beter: comfortabele tijdens avond & ochtend, en   je kan er je slaapzak mee ‘opwaarderen’ (en als je dat doe, kruip je nog eens warm in & uit je bed). Vooral s’ochtends kan de eetruimte nog ijskoud zijn.

  Wim

  PS: het zal er druk zijn in oktober/1e helft november

   

  Welkie
  Deelnemer
  Aantal berichten: 2

  Wim,

   

  Bedankt voor je zéér waardevolle tips.

  Heb jij ervaring met aankoop ter plaatse?

   

  Groetjes

  Els

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65

  Beste Els,

  Neen, geen ervaring met aankopen ter plaatse (of huren ter plaatse, wat ook kan). Thamel, het relatief compacte ’toeristengetto’ van Kathmandu zit wel tjokkevol buitensportwinkels. Het is echter een publiek geheim dat de ‘koopjes’ er veelal namaakproducten zullen uitmaken. En specifiek voor een slaapzak weet je niet of er dan kwaliteitspul in zit of brol (wel ja, dat zal je uiteindelijk wel weten als je tracht te slapen op 4000+ meter :-))
  Bij namaakproducten is er ook het juridisch/ethische aspect. Nu, niet alle producten in Thamel zijn namaak, zo heb ik mij laten vertellen.
  Het forum van Lonely Planet wordt bevolkt door kenners ter zake. Misschien daar eens je licht opsteken?

  Het huren van een slaapzak is – of was (?) – relatief courant in Kathmandu. Het zullen hoogstwaarschijnlijk goedkopere, en dus relatief zware modellen zijn, wat uiteraard niet problematisch is als je een drager inhuurt.

  In de hypothese dat je in de toekomst nog meer trektochten zult ondernemen, is het misschien aangewezen om in Europa reeds een goede slaapzak te kopen. Een Cumulus LiteLine 400, of equivalent van andere fabrikanten, is een uitstekende ‘all round’ drie seizoenslaapzak voor de meeste regio’s in West-Europa.
  En indien je in Nepal zelf alles zal dragen, biedt deze optie bovendien de mogelijkheid om een lichtgewicht model te kopen (in Kathmandu heb ik, begrijpelijk, nog nooit merken van de lichtgewicht specialisten ter zake gezien). Elke gram ga je dan immers voelen op die hoogte.

  Wim

   

   

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.