HOME FORUM Materiaal en techniek extra slaapzak

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 21)
 • Auteur
  Berichten
 • Sven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 322

  Hoi,
  Ik ben Sven uit Antwerpen, ik ben volledig nieuw hier, heel leuke website!
  Ik ben dus toe aan een extra slaapzak.

  Mijn huidige is maar tot 6 graden goed, en de nachten worden nu kouder.
  Waar ik nu maar geen antwoord op kan vinden is de “marge” die ik nu best neem voor mijn tweede slaapzak.
  Ga ik gewoon een trapje naar beneden, en koop ik mij een 3-seizoenen slaapzak (tot -1°C) of is het verschil misschien toch te klein, en koop ik mij beter ineens een winterslaapzak (tot -10°C) ?

  Groeten,
  Sven

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Sven,

  moeilijke vraag
  Het hangt ervan af wat de toekomstige plannen/dromen zijn.
  Als je hardop zou fantaseren,
  In welke gebieden/periode zie je jezelf lopen?
  (maak misschien eens een voorstelling op van jezelf)
  Dat geeft ons een indicatie om wat voorstellen te formuleren.
  Geen ramp als je geen plannen hebt, voor mij waren ze in de beginjaren ook vaag
  Zelf heb ik tot nu toe met een slaapzak gevuld met ongeveer 600 gr dons mij goed kunnen behelpen.(valandré/lafayette)
  Ik vond het toen een vrij goed compromis om het uit te zingen in de berggebieden (hier in de buurt)
  tijdens de lente/zomer/herfst en tegelijk een ‘milde’ winter aan te kunnen.
  In de zomer sleepte ik veel te veel aan gewicht mee.
  Dat nam ik er maar bij.(zie bv op mijn blog waar ik ben geweest)
  Persoonlijk zou ik niet direkt een winterslaapzak tot -10°C aanschaffen als er geen concrete plannen zijn die voorbij de landsgrenzen gaan.
  Een slaapzak tot pakweg -5°C is vrij inzetbaar voor de drie seizoenen in de landen rondom ons. Kan jouw jaren wandelplezier geven.
  Gecombineerd met een goede mat, extra kledij of een vapor barrier liner kan je nog wat extra marge inlassen.
  Ik gok dat die +6°C slaapzak een synthetische slaapzak is?
  Een beetje ongelukkig temperatuurbereik maar..
  Zo ben ik begonnen
  http://www.mountain-equipment.co.uk/the_gear/synthetic_sleeping_bags/sleepwalker/sleepwalker_ii_—442/
  Een mens moet ergens beginnen maar
  Ik liep vrij snel tegen de grens aan.
  Na aankoop van een donszak is die firewalker nooit meer gebruikt

  Sven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 322

  Dag Ivo,

  Helder antwoord en in lijn van mijn overpeinzingen. Merci!
  Afin, fantaseren is gevaarlijk, want dan zitten we op groenland en zelfs op de noordpool. Maar als ik realistisch mag blijven wil ik vooral mijn grens vinden. Ik twijfel er niet aan dat ik met een goede slaapzak heerlijk zal slapen, maar hoe gaat het opstaan rond het vriespunt zijn? En hoelang blijft de goesting om te blijven wandelen terwijl het kouder wordt?

  Om het kort te zeggen: ik wil in de herfst blijven wandelen, maar de slaapzak niet. Of ik in de winter ook wil blijven trekken is nog maar de vraag. Zo ja, dan is het wel een beetje onnozel om over 2 maand weer een nieuwe slaapzak te zoeken…

  Misschien nog wat over mijzelf vertellen: ik ben een solo hiker, in prima conditie, erg avontuurlijk aangelegd, wereldreiziger en natuurliefhebber.

  Wat over mijn huidige slaapzak: het is een synthetische (millet baikal 750). De 6° is de temperatuur dat ik er nog comfortabel in geslapen heb. Die temperatuur kan ik misschien nog stretchen, maar dat is nog bang aftasten.

  De slaapzakken die ik nu overweeg zijn TNF Gold Kazoo en TNF Superlight wegens duurzaam, niet te zwaar en redelijk geprijsd. TNF Blue Kazoo is daar niet bij omdat de Superlight veel efficiënter is voor zijn gewicht. Ja, ik jaag ook op grammen (of liever op kilo’s), maar nu mijn centen echt wel op zijn (liever zelfs geen nieuwe slaapzak, maar doodgaan is ook geen optie) mag het eens wat meer wegen. Mijn basisgewicht zit bij de 3 Kg voor de Ardennen, inclusief synthetische slaapzak, dus een halve kilo meer tijdens de koudere maanden doet er ook echt niet veel toe. Voorraadplaatsen genoeg daar.

  Sven

  Data sheet: (comfort/comfort limit/survival en gewicht)
  Baikal 750: 8/4/-9 765g (eigen comfort: 6°C, mogelijk minder)
  Gold Kazoo: 2/-4/-21 880g
  Superlight: -8/-16/-35 1295g

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  In mijn ervaring is een slaapzak met rond de 500 gram dons voor veel situaties prima als 3 seizoens slaapzak. Alles boven -5c is hiermee comfortabel, mits ik in de hoogzomer als deken gebruikt. Met wat hulpmiddelen zoals thermo ondergoed, silk liner, kruik maken van fles in neopreen hoes en een tentgenoot kan ik denk ik tot een graad of -10 nog wel prima slapen.

  Daarnaast zou ik kritisch naar je slaapmat kijken – in mijn ervaring is dit minstens net zo belangrijk en ik heb ergens gelezen dat je 6x zoveel warmte verliest aan de grond dan aan de lucht. Hierbij is warmer eigenlijk altijd beter. Ik heb een Exped DownMat 7M en die ligt prima bij -15 en +30.

  Houd er rekening mee dat dit erg persoonlijk is daarnaast ook per nacht verschilt. Vermoeiing, weersomstandigheden, stofwisseling, voeding en drinken spelen allemaal mee.

  Als ik in jou schoenen zou staan zou ik een slaapzak kopen met 500-600 gram dons voor 3 seizoenenwerk en een 750-1000 gram dons voor het serieuzere winterwerk. Zodra je naar de noordpool gaat en je temperaturen verwacht die hiermee niet te tackelen zijn praat je over een uitzonderlijke situatie, het spreekt denk ik voor zich dat dit om een andere slaapzak vraagt dan de Ardennen.

  Sven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 322

  Hoi Massimo,

  Je hebt groot gelijk ivm de slaapmat, ik ben mij er terdege van bewust. Wat ik me bij de slaapmat wel afvraag (omdat ik mousse matjes zoals de Z-rest op elkaar stapel volgens temperatuur) is hoe je de R-waarde voor een specifieke situatie berekent. Welke R-waarde heb je bv nodig bij +1°? En bij -1°?

  Groetjes en merci,
  Sven

  Sven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 322

  Ik heb even de dingen opgezocht die jullie benoemd hebben.
  De lafayette Valandré is een heel mooie slaapzak, maar voor het moment helaas niet betaalbaar voor mij. Over een jaar (of 2) wil ik dat er wel aan uitgeven aan een valandré, een alpkit of iets dergelijks. Dat wordt dan mijn derde slaapzak.

  600g dons werd er ook gezegd, dat lijkt ergens overeen te komen met -5°, afhankelijk van de kwaliteit. Massimo meldt dat het in de zomer als dekentje gebruikt kan worden. Dan heb ik echter al mijn Baikal slaapzak aan. Hier is dus overlap, en dat wil ik voor mijn 2e slaapzak juist tot een minimum beperken. Dat was ongeveer de kern van mijn vraag ook denk ik. De 2e slaapzak zou ik in oktober pas als dekentje over mijzelf willen draperen, want de warmere maanden blijft hij toch in de kast. Misschien dat ik hierin het antwoord al terugvind en best meteen voor een winterslaapzak ga?

  Groetjes,
  Sven

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Hi Sven,

  Geen idee hoe je van R waarde kunt rekenen naar temperatuur. Maar ik denk ook niet dat het zo eenvoudig ligt. Wanneer het dagen warm en zonnig is geweest zal de grond ’s nachts warmer zijn dan wanneer het dagen koud en bewolkt is geweest, ook al is de temperatuur van de lucht gelijk. Voor mij is het makkelijk, zolang ik op m’n Exped lig is het altijd goed 🙂

  Daarnaast begreep ik goed wat je bedoelde, hoe je in gedachten hebt dat je nieuwe slaapzak moet aansluiten op je huidige. Ik heb zelf begin dit jaar met hetzelfde vraagstuk gezeten als jij nu zit, ik had een slaapzak voor -20C tot -1C en een slaapzak voor >6C. Ik kwam tot de volgende conclusie:

  – In de zomermaanden is >6C niet voldoende voor gebergtes als de Alpen of in Scandinavie. Dit zijn bij uitstek gebieden waar ik denk dat de kans voor een ieder van ons groot is dat hij/zij daar met enige regelmaat een tocht maakt of wil maken. Voor deze gebieden wil men (althans ik) een slaapzak hebben die tot een graad of -5 goed ligt.

  – Op het moment dat ik een slaapzak zou kopen die aan zou sluiten op >6C was de kans groot dat ik in de zomer in de bergen veel te warm zou liggen en te veel zou sjouwen, of een te koude slaapzak meeneem. (mijn slaapzak van -20 tot -1 was simpelweg veel te warm daarboven en liet zich maar half open ritsen)

  – Bij voorkeur wil ik tussen mijn slaapzakken een graad of 10 overlap in temperatuurbereik, ten slotte weet ik nooit exact hoe warm of koud het gaat worden en welke ik nodig heb.

  Zodoende kwam ik tot de conclusie een ‘basisset’ van twee slaapzakken samen te stellen, met een beter resultaat dan uitbreiden op basis van wat ik al heb:

  500-600 gr dons voor temperaturen van -5 of hoger
  750-1000 gr dons voor temperaturen van +5 of lager

  Natuurlijk is het niet zo ongenuanceerd dat je hier de hele wereld mee aan kan, maar hiermee denk ik dat je voor 80% van de gevallen een juiste balans hebt tussen gewicht, warmte en aantal slaapzakken.

  En na verloop van tijd trek je vanzelf conclusies die je verleiden om specialistischer aan te schaffen, bijvoorbeeld:

  ME Helium Solo, 400 gram totaalgewicht voor temperaturen van +10C of hoger, bijvoorbeeld voor een Eifelsteig in de zomer, waarbij de temperaturen niet zo snel gek doen. Of een dikke vette winterslaapzak voor Everest of Noordpool in de winter… 🙂

  Maar ook dan heb ik het idee dat ik weer netjes aan kan sluiten op de slaapzakken die ik heb. En voorlopig heb ik het geld niet voor al die slaapzakken, dus het blijft nog even bij dromen… 8-D

  Kortom, ik kwam tot de conclusie dat een slaapzak van >6C voor mij niet de meest praktische was voor gemiddelde zomertochten in regelmatig bezochte gebergten en dat daarop aansluitend een winterslaapzak te kopen voor mij niet zou werken.

  Hoop dat je wat hebt aan mijn hersenspinsel, ongetwijfeld is dit een heel persoonlijke keuze!

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Als je op de centen moet letten,
  schuim dan de tweedehandsmarkt eens af.
  Grotendeels zal dat brol zijn maar wie weet…
  paar minuten aan het zoeken geweest
  http://nl.kapaza.be/oost-vlaanderen/slaapzak-dons-chocking-blue–valandre–76257001.htm
  Een oude advertentie maar misschien heb je geluk…Als je de prijs geeft wat je aan een nieuwe zou geven en de verkoper hapt toe, dan heb je een goede zaak gedaan.
  Je zal er wel in moeten passen.
  Zover gaat jouw biografie niet heb ik gezien. 😉
  En ga ter plekke kijken voor je koopt.
  Als hij met zorg is opgeborgen in een ruime zak wordt een ander verhaal geschreven dan dat die na al die maanden nog in de compressie zak zit.

  Geheel terzijde:
  Zelf gaan maken is ook een optie.
  140 euro voor 500 gr dons (extremtextil) en nog wat extra’s voor de stof.

  Sven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 322

  Dag Ivo,

  Heel sympathiek dat jij dat voor mij opgezocht hebt! Merci. De maat is goed, maar het totaalgewicht is wel serieus aan de hoge kant voor een comfort van -5°C vind ik…

  Afin, mag ik daaruit afleiden dat jij mij een slaapzak van +- 800 gram dons aanraadt?

  Groeten,
  Sven

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Sven,
  heb wat aan het zoeken geweest om bv de super light te vergelijken met een choking blue.
  Voor het gewicht denk ik dat in jouw overzicht een te laag gewicht zit.
  De EN 13537 waarden proberen op te zoeken van een superlight. Ik twijfel of die -8°C (comfort) juist is. Andere keren lees ik een -5°C.
  Qua donskwaliteit zal de valandré wat beter zijn. De hoeveelheid dons is voor beiden vergelijkbaar. Blijkbaar zit in de superlight ook kunstvezel isolatie op de plek waar de dons toch ingedrukt zou worden. Op zich een goed idee omdat er zo dons kan worden ingezet op plaatsen waar het echt gaat werken.
  Of het allemaal zijn meerprijs waard is om een valandré te kopen… ik twijfel.Technisch zal die vermoedelijk beter zijn uitgewerkt
  (maar of je dat echt gaat voelen als je ligt te slapen?)
  Zeker als je op de centen moet letten zal je met een superlight prijs kwaliteit beter zitten, tenzij zoals gezegd je hem tweedehands wat goedkoper te pakken kan krijgen.
  Jouw verhaal wat volgend om vooral een slaapzak te willen die je in de herfst en (misschien) in de winter in wil zetten in ons gebied…
  dan denk ik dat 800 gr dons misschien toch wat veel is.
  Zeker bij goede kwaliteitsdons. Met een superlight en zijn lagere cuin waarde zal je wat gunstiger zitten.
  Moeilijk, moeilijk.. en zeker geen exacte wetenschap wat hierboven staat.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Sven,

  Je schrijft dat je synthetische slaapzak inzetbaar is tot +6°c. Met welke slaapmatje en met welke kledij bij aangetrokken is dat dan? Welke slaapmatje(s) heb je intussen in je bezit (2 Z-lites?)?

  Gezien wat je schrijft in je profiel is je favoriet terrein vooral de Ardennen en zou je precies een slaapsysteem willen met een temperatuurbereik dat geschikt is om heel het jaar door naar de Ardennen te kunnen gaan? Dus je warmste nachten zijn rond +15°c en je zou graag naar -10°c willen kunnen gaan, misschien nog lager?

  Alvorens ik mijn volledig gedacht ga zeggen wil ik je er toch al even op wijzen dat synthetische vulling relatief snel zijn initiële isolatiewaarde verliest. Je synthetische slaapzak ga je over 5 jaar zeker niet meer tot die +6°c kunnen inzetten (met zelfde matje/kledij). Vandaar vind ik het alvast een ongelukkige keuze om dat temperatuurbereik van je nieuwe slaapzak perfect te willen laten aansluiten op je synthetische en zou het kunnen dat je nu riskeert een domme aankoop te maken. Vandaar is het wel belangrijk dat je nu op mijn vraag hier kunt antwoorden om beter in te kunnen schatten wat op langere termijn de betere keuze voor je zou zijn.

  Sven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 322

  Ja, ik was ook wel in de war ivm de Superlight. Maar er blijken heel veel versies van te zijn, van 1,3 kg tot 1,6 kg. Met 500+ chinees dons tot 650+ Hongaars dons. Met en zonder strategisch climashield, zoals je zegt. Dit is de versie die ik in de winkel achter de deur vond: http://www.zwerfkei.nl/slaapzakken-matjes/slaapzakken-mummie/the-north-face-superlight
  Mijn vermoeden is dat TNF naar 0°F (fahrenheit!) wil, omdat het de superlight altijd aldus adverteerd heeft, maar toen het EN 13537 systeem in voege treedde klopte dat niet meer (veel te optimistisch). Mijn vermoeden kan natuurlijk helemaal mis zijn…

  Wat betreft de Shocking blue, die weegt 1,4 kg voor een vulgewicht van nog geen 800g. Het dons is helaas van amerikaanse kwaliteit (850+) volgens mij te vergelijken met EU dons van 750+. Als je dan kijkt naar de veel goedkopere PipeDream 800 van alpkit, of een ME Helium 800, met gelijkaardig dons, dan is het gewicht maar 1,2 kg. Helaas is die pipedream uitverkocht…

  Massimo, Nederlander? Ik krijg dat idee als ik je schrijfstijl lees. Don’t worry, Nederlanders zijn toffe mensen! (tof is vlaams voor “leuk”, maar je zegt het hier niet over mooie vrouwen, en ze zijn ook niet lekker, dat is alleen ons eten :-p)
  Ik kwam natuurlijk via jou bij de helium slaapzakken terecht. Je meldt de
  ME Helium Solo voor een Eifelsteig. Als Belg wil ik je toch even verwittigen dat de temperatuur op de eifel (mont rigi) tijdens de warmste maand (juli) gemiddeld 9 graden bedraagt, dat is ongeveer de limiet van die slaapzak. Je gaat dan echt op basis van de weerspvoorspellingen moeten kamperen, of het is te koud. De helft van de nachten in juli zit je onder 9°, de andere helft erboven. Als je erboven zit is het warm (15°), en kan je net zo goed gewoon een zijden of fleece lakenzak gebruiken.
  Aan de andere kant kan je je afvragen of dons echt noodzakelijk is in de benelux zomers. Vanaf 5 à 10°C wordt synthetisch interessant vind ik, naar gewicht toe, en zeker in vochtige omstandigheden (modder, natte kleding, ..).

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Idd Nederlander 🙂

  Wist niet dat de Eifel toch nog zo ‘koud’ was in de zomer, ik heb er in de hoogzomer nooit onder de 12 graden gelegen. En met thermoondergoed en zijden zak vond ik 15 graden toch wat fris onder een deels open tarp (en ik was met inpakken helemaal van slag om zonder slaapzak op pad te gaan hehe) Maar goed om te weten dat ik daarmee niet uit zou komen.

  Verder ben ik het eens met Dzjow wat betreft duurzaamheid van synthetische vulling. Mijn ervaring is dat er binnen de synthetische vullingen ook nog erg veel verschil zit in de duurzaamheid. En als ik mij niet vergis zijn de duurzame vezels stugger en dus minder comprimeerbaar.

  En los van het proces dat je synthetische slaapzak snel achteruit gaat in isolerende waarde is mijn persoonlijke mening dat een slaapzak met een temperatuurbereik van +6 niet praktisch en flexibel genoeg is wanneer je ‘slechts’ twee slaapzakken hebt. Maar nogmaals, dit is heel persoonlijk.

  En hier nog niet genoemd, maar in mijn ogen ook niet onbelangrijk: comfort. Dons slaapt in mijn ervaring veel beter – behalve dat het (mits een prettige tijk) een stuk prettig aanvoelt is het veel minder zweterig dan dons. Een goede nachtrust vertaald zich de volgende dag in meer energie en plezier.

  Zelf heb ik 4 slaapzakken gehad (en dus ook betaald) tot ik tot de conclusie kwam dat ik beter 1 of 2 goede kon kopen. (idem met slaapmatten) Ik had beter in een keer goed kunnen kopen, dan was ik goedkoper uitgeweest met een betere slaapzak. Overigens heb ik nog geen minuut spijt gehad van de aanschaf van een slaapzak van een paar honderd euro, als ik thuis kom ben ik niet per definitie blijer om in m’n normale bed te liggen…

  Overigens zijn CUIN waarden wel belangrijk, maar is een dons slaapzak met 650 CUIN mogelijk al veel, véél beter dan 95% van de synthetische slaapzakken.

  Oja en bij voorkeur adviseer ik te kiezen voor een zwarte/donkere binnentijk, die houdt het meeste warmte vast in de zon, waardoor deze ’s morgens het snelste je transpiratievocht uit de slaapzak droogt en de slaapzak de komende nachten goed warm blijft.

  Sven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 322

  Hoi Dzjow,

  Tof dat je ook reageert, want ik kijk wel een beetje op naar jou 😉
  Je bent ook solo-hiker en je doet ook ongeveer de dingen die ik graag zou doen (bivakkeren en op avontuurlijke wijze door het landschap trekken).

  Die 6° heb ik echt met minimum toestanden gehaald. Dus met een gewoon goedkoop schuimmatje van 7mm en met de blote bast. Wel een zijden lakenzak gebruikt. Ik heb geen koud gehad, ook geen koude drukpunten. Thermisch ondergoed en een donzen jasje heb ik zover niet nodig gehad.

  Ik wil in de winter kunnen gaan wanneer er goed wat sneeuw ligt. Ik heb ook een wintertent (akto), die wil ik ook tot zijn recht laten komen, ook buiten belgië. Als ik wat verder fantaseer (buiten mijn huidige comfortzone – ik laat mij vooral afremmen door het feit dat ik solo hike en dus goed voorbereid moet zijn qua ervaring) wil ik in de herfst in schotland of wales kunnen zitten en tijdens de maand maart in scandinavië op langlaufs.

  Maar als het geld er niet is wil ik mij absoluut niet laten tegenhouden door een slaapzak om naar de ardennen te gaan, wanneer dan ook. Ja, ok, die paar dagen extreme koude in België wil ik mij zeker wel laten tegen houden! Laat mij zeggen, in november 75% van de tijd kunnen vertrekken, in januari 30% van de tijd, en zeker als er sneeuw ligt. Maar als ik het dan niet leuk vind om op te staan in de vrieskoude dan is het weggegooid geld. Anderzijds met mijn avontuurlijke instelling zou ik echt zo flauw niet mogen zijn. Shame on me.

  Sven

  Sven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 322

  Oh, en ik vind het niet erg om over 5 jaar opnieuw een slaapzak te kopen, dan heb ik wat meer geld, en kan ik een nog beter model kopen, maar die moet dan weer ongeveer aansluiten op de slaapzak die ik nu koop…
  Ik ben vooral tevreden van de synthetische vanwege het lage gewicht (765g), daar kunnen niet veel donzen slaapzakken tegenop, of ze zijn al heel erg duur (zoals yeti passion)

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 21)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.