HOME FORUM Wandelgebieden Ervaringen in Italiaanse berghutten ?

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Heeft er iemand reeds overnacht in de Italiaanse berghut Regina Elena (links op de kaart hierna, waar er de naam is afgekort tot “Refuge Elena”) en niet te verwarren met de daar niet zover vandaan gelegen berghut Soria Ellena (op de kaart hierna rechts afgekort tot Refuge Soria), in het Italiaanse natuurpark “Alpi Marittime”, grenzend aan het Franse nationaal natuurpark “Mercantour”  ?

  De Regina Elena heeft slechts 16 bedden en is enkel telefonisch bereikbaar. In die zin is het nuttig om weten in hoeverre deze berghut (in eerste instantie in de eerste helft van september) al dan niet drukbezet is en in hoeverre men daar ook Engels of Frans praat ?

  TER INFORMATIE: in de Soria Ellena overnachtten wij reeds vorig jaar en deze is ofwel telefonisch of per e-mail bereikbaar, is zeer ruim en de Filipijnse uitbaters spreken naast Italiaans ook Engels zodat daarmee contact opnemen, geen probleem is.

  Maar de Regina Elena ?

   

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Heb ondertussen zelf het antwoord op deze vraag gevonden: in deze berghut met beperkt aantal plaatsen moet je zelf je potje koken. Vandaar dat wij deze voorziene overnachtingsplaats hebben omgeruild voor de Rifugio Remondino.

  Alick
  Deelnemer
  Aantal berichten: 8

  In de Remondino is het prima; leuke slaapcouchetjes met klapdeurtjes en prima eten. Ik was er 2 jaar geleden, de waardin Franca is een schatje !

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Alic, dank voor je reactie. Wij kijken er naar uit om ook kennis te maken met de Rifugio Remondino.

  Vorig jaar waren wij reeds in de Soria Ellena en waren daar toen de enigen, maar ook daar is het ons goed meegevallen. In de Pagari waren wij reeds 2x keer en dat is een geval apart. Maar ook daar toch goede herinneringen. Vooraf hadden wij wat schrik van de Italiaansz berghutten in deze regio maar dat blijkt totaal onterecht.

  Alick
  Deelnemer
  Aantal berichten: 8

  Ik verkies sinds jaren de italiaanse refuges waar mogelijk, veel aangenamer dan de franse maar da’s persoonlijk uiteraard.

  Refugio Pagari is de max, de waard Alladar is een speciaal maar fijn figuur ja ! Maar vooral zijn op hoogte zelf gebrouwen bier is heerlijk;)

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  De Rifugio Pagari is inderdaad de max en de uitbater Alladar een zeer aimabel en apart figuur. In ieder geval een toffe berghut, al hangt een en ander wel af van de drukte.

  Een eerste keer waren we daar met ons tweeën helemaal alleen en was het daar best gezellig en had Alladar alle tijd om met ons te keuvelen.

  Vorig jaar echter zat de keet bomvol (met Italianen, waarvan de meesten geen enkele andere taal spreken) terwijl we ons ook, ondanks de reservering vooraf, moesten tevreden stellen met een slaapplaats twee hoog, net onder de nok. De Pagari is dan ook een relatief kleien berghut.

  Ook faalde vorig jaar door een misverstand het unieke Italiaanse veiligheidssysteem: vanuit de berghut waar men logeert, telefoneert men dan naar de berghut waar men ’s anderendaags zal overnachten zodat men je daar verwachtende is. Wij werden echter verward met een Duits paar dat onvoorzien in de Pagari overnachtte waardoor we eigenlijk niet meer werden verwacht terwijl we eigenlijk wel wat aan de late kant waren.

  Maar dat zal ons niet nalaten om nog in de Pagari te logeren. Het ter plaatse, op 2627 meter hoogte, gebrouwen bier is daarbij een eerste excuus. De zelfgemaakte kaas, waarvoor hij elk voorjaar een dag in de vallei een lokale kaasmakerij afhuurt, een tweede. En verder ook nog aan te stippen dat Alladar volledig vegetarische menu’s klaarmaakt en voor de niet vegetariërs in ons is dat toch steeds een verrassende ervaring.

  Anderzijds was vorig jaar ook de Rifugio Soria Ellena een echte meevaller zodat we de positieve ervaringen van Alick met Italiaanse berghutten alleen maar kunnen bijtreden. Vooraf hadden we met de spreekwoordelijke nonchalance bij die Rifugio’s in het achterhoofd, wat reserves bij die Italiaanse berghutten, maar dat is totaal onterecht.

  Enig nadeel in de Italiaanse berghutten zijn zijn die typisch Zuiderste sta-toiletten, iets waar ze in Frankrijk ondertussen reeds van afgestapt zijn.

  Maar de eerlijkheid gebied om te vertellen dat wij ook positieve ervaringen overhouden aan de Franse berghutten in het natuurpark Mercantour. In de Madonna de Frenestre waren wij reeds 2x en daar werden we steeds hartelijk ontvangen. Ook in de Valmasque waren we reeds 2x keer en met abstractie van het feit dat men er zeker in de 2 slaapzalen zeer krap behuist is (bv. smalle gangen en weinig plaats voor rugzakken waarbij diegenen die bovenaan slapen hun rugzak moeten ophangen aan een haak in een nokkenbalk) en men (bv. ’s nachts) buiten naar het toilet moet, achteraan het gebouw, is het daar steeds hoogst gezellig en is de uitbater Michel Duranti zeer hartelijk in de omgang.

  Eveneens houden we goede herinneringen over aan het hartelijke onthaal van Christophe Fournier, de sympathieke uitbater van de Refuge de Nice.

  Alleen wil ik wat voorbehoud maken ten opzichte van de Refuge de Merveilles. Die ene keer dat we daar hebben overnacht hebben we daar zelf niet heel hard over te klagen, maar toch reeds enkele kritische recensies over deze refuge gelezen. Maar mogelijks heeft dit te maken met het feit dat dit een wat grotere refuge is waardoor de benadering minder persoonlijk is.

  We kijken alvast nieuwsgierig uit naar het onthaal dat ons een van de volgende weken te wachten staat in de Italiaanse berghutten Remondino en Genova maar wanneer deze in de lijn is met de eerdere ervaringen in de omgeving, kunnen we die nieuwe kennismakingen alleen maar positief tegemoet zien.

  Wim
  Deelnemer
  Aantal berichten: 10

  Refugio Genova Figari: hartelijke ontvangst, lekker eten, voldoende comfort.

  In de buurt: Refugio Valasco (Reale Casa di Caccia) is zeker ook de moeite waard om te bezoeken.

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Bedankt voor deze feed back

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.