HOME FORUM Materiaal en techniek De ideale gasbrander?

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • Robbe
  Deelnemer
  Aantal berichten: 2

  Dag allen,

  Binnen enkele weken vertrekken mijn vriendin en ik op onze eerste trektocht naar het buitenland: IJsland.

  We zitten echter nog met een kleine onduidelijkheid: Welke gasbrander kunnen we best aankopen? We weten immers dat gasbranders wél, maar gascontainers niét op het vliegtuig mogen omwille van veiligheidsredenen. We hebben onszelf wat ingelezen, maar vonden niet een eenduidig antwoord, vandaar deze post…

  Welke gasbrander zouden we best aanschaffen? Dit voor meerdaagse trektochten met rugzak (en waarbij de brander dus verwijderbaar is van de gasfles). Ik dacht meteen aan een brander van Campingaz, maar merkte tijdens het opzoeken dat er toch veel verschillende soorten “gasmerken” zijn…

   

  Bestaat er iets zoals een universele “gasdop”? Of heeft elk gasmerk zijn eigen gasbrander? Indien het dit laatste is, welke is dan de beste verkrijgbare en/of welke raden jullie aan?

   

  Alvast bedankt! 🙂

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Robbe,

  lees volgende artikel eens door

  https://forum.hikingadvisor.be/2018/01/12/kooksystemen/

  Als we ons beperken tot de gasbranders heb je de keuze tussen ‘clicksysteem’, dan zit je vast aan campingaz gasbussen en branderkoppen van hetzelfde merk. Of je kiest voor gasbussen met een schroefsysteem. Globaal gezien zijn alle gasbussen met een schroefsysteem uitwisselbaar (ongeacht het merk) met branderkoppen met een interne schroefdraad (ongeacht het merk). Gasbussen met een schroefdraad zijn over het algemeen veel universeler en wereldwijd te vinden dan campinggaz clicksystemen

  Alleen de gassamenstelling kan van belang zijn. (bv wintergas) Vermits je je gas in ijsland moet kopen moet je eerst op zoek naar een buitensportzaak die gasbussen verkoopt. Ik ken je reisbestemming niet. Zoek eens op in welke winkel/benzinestation  je je gas gaat halen. Bij wijze van voorbeeld leverde een lukraak zoektocht volgende op https://fjallakofinn.is/is/product/jetboil-jetpower-gas-230-g (een met een schroefdraad)

  Je zou als leek kunnen denken dat op dergelijke bussen enkel maar een jetboil brander past. dat is niet zo. Iedere branderkop met schroefdraad zou moeten passen. Lees het artikel hierboven eens door over de voor en nadelen van ‘lage’ en ‘hoge’ branders, al dan niet met een voorverwarming voor het werken met omgekeerd blik. Zelf heb ik volgende: http://kovea.com/product/spider/ die voor mijn stijl het ideaal goed benadert.

  caersbart
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 108

  Veel gasbranders zijn eventueel ook met multi fuel kit te gebruiken… dan heb je naar de toekomst meer mogelijkheden. Ik verkies gas, maar neem de kit mee als ik vrees moeilijk gas te vinden. Brandstof voor de kit is dan dikwijls makkelijker te vinden.

  Maar in IJsland verkopen ze ook gas in bv. tankstations, dus dat zal geen probleem zijn.

  Robbe
  Deelnemer
  Aantal berichten: 2

  Bedankt voor jullie reacties! 🙂

  Ik heb op zolder een (iets verouderd) brandertje gevonden van Campingaz, maar het werkt wel door het op een gasflesje te draaien. Ik neem dus aan dat dit wordt bedoelde met “schroefsysteem”. Net ook getest en het werkt nog prima!

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Kijk het toch maar eens goed na. Op de gewone campingaz gasbussen zie je geen schroefdraad (behalve de veel grotere gasbussen voor stationair gebruik)

  https://www.campingaz.com/MiddleEast/images/Category/large/602.jpg

  vergelijk met

  https://backpackers.com/wp-content/uploads/2017/08/how-to-choose-the-best-backpacking-stove-4-oz-fuel-canister.jpg

  Misschien heb je het over een brandertje dat op een prikbus moet worden geschroefd

  https://cdn.webshopapp.com/shops/195692/files/138338114/image.jpg

  Dan wordt het echt tijd om een investering te doen.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Ik raad altijd aan om een universele gasbrander te kopen. Ook in IJsland vind je gasbidons als primus en daar werken alle gasbranders op (behalve campingaz). Gasbidons kan je trouwens vinden in de camping van Reykjavik (voor de meeste mensen is dat de eerste pitstop vooraleer te vertrekken naar andere delen van het eiland).

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.