HOME FORUM Materiaal en techniek Cursus tussen bergwandelen en alpinisme in?

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • Laure
  Deelnemer
  Aantal berichten: 18

  Dag iedereen,

  In verslagen van collega-hikers lezen we regelmatig over het gebruik van stijgijzers, pikkel, zekeren etc… Behalve de drietal begeleide gletsjertochten hebben we daar niets van ervaring mee en we vragen ons af of we iets missen. Gebruik stijgijzers lijkt wel evident, maar wat doe je met die pikkel? En wanneer is het wel of niet nodig om te zekeren (touw? musketons? klimgordel?)…. We hebben geen ambitities om te gaan bergbeklimmen, noch om te zeulen met klimgordels, musketons en hopen touw… Maar het lijkt ons daarentegen wel nuttig om bij de gebruikelijke trektochten, zeker ‘swinters, toch wat basistechnieken te hebben. Al was het maar om veilig en met inzicht de in juni nog besneeuwde toppen zoals Mont Buet (chamonix) over te geraken, of vb de sentier des roches in de vogezen tijdens de winter,..

  Hoe en waar hebben jullie ervaring/kennis opgedaan mbt gebruik pikkels, stijgijzers etc? We zijn nu aan het overwegen om een cursus bergbeklimmen voor beginners te volgen (kbf of namasté), maar dit gaat al bijna een stapje té ver (en het kost ook wel wat)… Bestaat er zoiets als een cursus tussen bergwandelen (orientatie, planning, voeding etc hebben we denk ik wel voldoende onder de knie) en alpinisme in?

  Groeten,

  Laure

  bergkonijn
  Deelnemer
  Aantal berichten: 190

  Bergsport Vlaams Brabant, onderdeel van de KBF.

  BVLB 2 jaar klimschool, daar leer je knopen en rotsklimmen op behaakte massieven. Dan weet je wat je met een klimgordel moet doen en welke knoop je wanneer moet leggen. Je weet hoe je een relais moet maken, dat is je zekerings punt. Hoe je met een touw moet afdalen. Enz.

  BVLB Gletsjer oefendag. Ingericht door de club. Locatie Marche les Dammes. Je raakt daar alleen op zondag binnen met je kbf kaart. Daar wordt er spaltenberging gedaan over een afgrond van 2 meter 😉 Ook de via ferrata wordt gedaan.

  BVLB Theoretische cursus van de club over bergsport; kleding, weer,…

  KBF Cursus lawine. In de klas en op de ski piste in Peer. Met een echte hoop sneeuw voor ons om die sonde te oefenen.

  2 Winterstages. Lawine cursus. Nu in de praktijk.  (Te vinden bij Debbie haar tochten)

  Klimstage met de kbf. In zuid Frankrijk.

  BVLB alpinisme stage. Spaltenberging in de praktijk. Met touw over de kam. Hoe de gletjer ‘lezen’. Stijgijzers gingen aan al bij aanloop naar de hut wegens slecht weer. Klimschool was een goede voorbereiding om hier vlot  mee te kunnen.

  KBF Tochtbegeleiding stage in de Ardennen. (Te vinden bij Debbie haar tochten) Hoe een touw gebruiken voor wandelaars.

  Cursus bij de trekkingschool. 2 dagen. Staptechnieken.

  Kaart en kompas; dat komt bij de verschillende cursussen aan bod. En gewoon veel zelf oefenen.

   

  De belangrijkste is klimschool. Dan heb je die knopen onder de knie en kan je in de ander stages vlot mee. Om de alpine technieken onder de knie te hebben doe je best een basis alpinisme stage. Daar zit alles in.

  Wat je kan doen is als je met een 6 a 8 personen bent is een gids inhuren via namaste. En je bepaald de opleiding zelf.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Laure, Gerlinde is je weer aan het overweldigen met haar palmares. 🙂

  Serieus nu, technieken rond piolet en stijgijzers leer je inderdaad in een alpinismecursus (eerste jaar of de laagdrempelige ‘kennismaking’). Kijk maar eens op http://www.klimenbergsportfederatie.be/stages?discipline=5&type=All&niveau=All&club=AllHet is wat overkill voor het bergwandelen maar aan de andere kant leer je wellicht heel veel bij.

  Zelf heb ik nog nooit een dergelijke cursus gevolgd, maar ik besef dat het absoluut geen kwaad zou kunnen. Ik gebruik piolet en stijgijzers om de veiligheid te verhogen op weinig technisch terrein (sneeuwvelden erg vroeg in het seizoen, apere gletsjers op IJsland, wintertrekking met erg steile passages). Anders neem ik dat gerief niet mee.

  Als het puur om de technieken gaat, zou je kunnen overwegen om met je groepje vrienden een gidsenbureau aan te spreken in de Alpen om jullie op één dag wat staptechnieken met stijgijzers en piolet aan te leren.

  Wat het zekeren betreft, ik doe dit bijna nooit bij het bergwandelen. Als je het echt nodig hebt, zit je eigenlijk in een andere discipline vb. via ferrata (voorlopig zijn er geen cursussen bij de KBF, door zelf rustig te beginnen én het juiste materiaal te gebruiken, leer je dit al doende) of alpinisme (dan is een opleiding absoluut noodzakelijk of neem je een berggids onder de arm). Als bergwandelgids ken ik wel wat touwtechnieken om iemand te kunnen zekeren, maar dat doe ik dus enkel bij tochtbegeleiding. Op de meeste routes heb je dat eigenlijk niet van doen, en anders ben je er niet op je plaats of zijn de condities te slecht (vb. regenweer op delicate routes).

  Enne, aan de Sentier des Roches zou ik mij persoonlijk nooit wagen, in echte wintercondities heb je daar échte alpinismevaardigheden voor nodig aangezien je met een serieuze afgrond zit. Ik heb daar toch al foto’s gezien van ijzige passages. Het risico niet waard vind ik.

  Erik
  Deelnemer
  Aantal berichten: 15

  Laure, misschien kan Debbie wat in elkaar steken en dit gaan oefenen bvb. in de buurt van Ovifat.

  Zelf mis ik het regelmatig oefenen (en laten bijsturen door omstaanders).

  Enerzijds overkill maar soms toch net nodig voor een passage…

  Ik zie nooit wandelvrienden met een touw, maar weet dat ik met een rando 8mm wel zou kunnen zekeren, of de rugzak kan laten zakken, …

   

  Ik sta open voor elke suggestie om een cursus “club HA” te laten gebeuren!

   

  (en neen Debbie, ik zet mijn palmares NIET op t forum). 😉

  Laure
  Deelnemer
  Aantal berichten: 18

  Bedankt voor de antwoorden!

  Het palmares van Gerlinde gaan we alvast nooit evenaren 😉

  Ik onthou de tip om de basistechnieken stijgijzers en piolet aan te leren door gids in te huren. We gaan dit proberen doen voor de Tour des Aiguilles Rouges, dan zijn we in de buurt en kunnen we het meteen ook in de praktijk oefenen. Eventueel doen we later nog wel een cursus alpinisme voor beginners.

  Als er in afwachting een “club HA” cursus op poten gezet wordt om die zaken wat aan te leren zijn we zeker van de partij!

  Erik, ik ben toch benieuwd naar je palmares: waar heb jij die zaken aangeleerd? 🙂
  Ook de andere “pro’s” hier op het forum?

  Thx!

  Ah ja, die sentier des roches was maar bij wijze van een voorbeeld: ik ben teveel een bangschijter om me daar in de winter aan te wagen!

  Laure

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Touwtechnieken voor hikers kan ik geven. Gebruik van stijgijzers en piolet ligt buiten mijn ‘bevoegdheden’ als bergwandelgids, daar ga ik me dus niet aan wagen. En je hebt uiteraard voldoende sneeuw/ijs nodig om die te kunnen oefenen. In dit artikel hebben we enkele instructiefilmpjes opgenomen als illustratie: https://forum.hikingadvisor.be/2013/06/27/let-op-voor-sneeuwvelden/.

  Enne, Laure, “pro” zijn we niet, alleen gepassioneerde amateurs. 🙂

  bergkonijn
  Deelnemer
  Aantal berichten: 190

  Ik vermoed dat er vooral nood is aan; wanneer moet ik als wandelaar terugdraaien? Als alpinist weet je wanneer je welk materiaal moet bovenhalen. Maar als niet alpinist heb je hier het raden naar.

  Zelf heb ik ook op de gletsjer gestaan zonder mij bewust te zijn van de gevaren. ’t was een grote en we zijn teruggedraaid omdat we eens overgestoken niet meer tot aan de wagen geraakten zonder nog eens over die gletsjer te moeten gaan. En het was al laat op de middag. Voor het zelfde geld hadden we daar over gehuppeld en erdoor gezakt. Zonder enig materiaal bij.

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Ook hier ben ik weer een beetje laat bij, maar ik herken precies wat je zegt Laure.

  Zelf heb ik onlangs een sneeuwhelling opgezocht in de Alpen en er een halve dag geoefend met remmen met sneeuwpikkel, net zo lang tot het een tweede natuur was en ik 100% controle ervaarde bij het remmen. Erg nuttig, maar ook erg leuk! Neem wel wat warme kleding mee, aan het einde van de middag zit de sneeuw tot in je bilspleet… =D

  Om dezelfde reden ben ik begonnen met klimmen op de lokale klimwand. Gewoon om hier wat vaardigheden in op te doen, een leuke sport te hebben voor doordeweeks en likeminded outdoor idioten plezier te hebben. Vanuit hier kan je ook makkelijk aanhaken aan keertje via ferrata doen, ijswand klimmen of een meer technische tocht.

  Al met al dit alles niet zozeer met het concrete doel om technischer alpinisme te ondernemen, maar gewoon om vaardiger te zijn met al het gereedschap en onderweg een hoop plezier te hebben.

  Mochten er concrete cursussen komen voor ’technisch bergwandelen’ dan ben ook ik geintresseerd.

  Saskia
  Deelnemer
  Aantal berichten: 129

  Hoi,

  Best wel herkenbaar deze topic. Ik ben ook op zoek geweest naar een cursus voor net even iets meer alpiene ervaring, zonder meteen met D-schoenen en een dure gids een week de Alpen in te moeten ( overkill voor wat ik wil). Dingen die ik o.a. wil leren zijn remmen in de sneeuw, omgaan met stijgijzer en pickel en gewoon een beetje lef krijgen op sneeuw en ijs. Nu draai ik altijd om puur omdat ik de risico’s niet kan inschatten, terwijl het denk ik vaak wel kan.

  Ik heb op internet deze cursus gevonden http://www.spanishhighs.co.uk/alpine-introduction-courses.html die voldoet aan al mijn eisen. Ik wou hem dit voorjaar doen in combinatie met een trektocht ik de alpujaras, maar inmiddels heb ik andere plannen gemaakt, dus wie weet volgend jaar.

  Ik had al wel contact gehad met de eigenaar en er is veel mogelijk, ook maatwerk. Wie weet hebben jullie hier iets aan….?

   

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Saskia, die cursus lijkt toch heel hard qua inhoud bij de ‘verkennende stages’ van de Klim- en Bergsportfederatie en het NKBV, die ook maar een 5tal dagen duren. En er zijn ook berggidsen van bij ons die maatwerk kunnen leveren vb. Bart Overlaet, Jan Vanhees, Helmuth Van Pottelbergh… Dan heb je alvast het voordeel dat ze je eigen taal spreken.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.