HOME FORUM Wandelgebieden Cape Wrath Trail

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 70)
 • Auteur
  Berichten
 • Klaas B
  Deelnemer
  Aantal berichten: 38

  Zoals de titel al insinueert, ben ik van plan om het Cape Wrath Trail in Schotland af te leggen. Ik vlieg op 29 april ’s middags naar Glasgow vanuit Schiphol om ’s avonds nog een trein te kunnen nemen naar Fort William, mijn startpunt. Op die manier kan ik zaterdagmorgen op tijd beginnen wandelen.

  Of het de juiste keuze is, zal achteraf moeten blijken. Het is mijn eerste tocht op deze schaal (100+km) en op dit terrein, maar daarvoor open ik deze discussie niet, eerder om af te toetsen of ik ergens nog iets over het hoofd zie, zowel qua materiaal, voorbereiding als op fysiek vlak.

  Mijn materiaallijst:

  Materiaallijst gecopypaste maar liep in de soep, zal hem opnieuw manueel invullen. ūüôā

  Dunne fleece: http://www.patagonia.com/us/product/mens-r1-regulator-fleece-pullover?p=40109-0
  Dikke fleece: http://www.asadventure.com/benl/the-north-face-fleece-m-radium-hi-loft-3324D52006?id_colour=4168&channel_code=544&s2m_product_id=215433_4168&utm_source=catalogue_shop&utm_medium=google_benl&gclid=CPuaivDwqcoCFUEcGwodPp0JVg
  Afzipbare wandelbroek 1: http://www.vaude.com/en-GB/Products/Clothing/Men-s-Farley-ZO-Pants-IV-tarn.html
  Afzipbare wandelbroek 2: http://www.asadventure.com/benl/patagonia-broek-gi-ii-zip-off-3342c52003?id_colour=4246
  Softshell jacket: http://www.vaude.com/en-BE/Products/Clothing/Men-s-Bormio-Jacket-black-uni.html
  Hardshell jacket: http://nl.decathlon.be/herenjas-forclaz-100-zwart-id_8332515.html
  Regenbroek: http://www.regenkleding-expert.be/mac-in-a-sac-overtrouser-regenbroek/116810?utm_source=google&utm_medium=shopping&utm_campaign=adwords&dfw_tracker=6899-116810&gclid=CIH6htvoqcoCFSoUwwodIn8CRQ
  Kousen x 3: http://www.asadventure.com/benl/smartwool-sok-phd-outdoor-light-crew-3411D20004
  Waterdichte kousen: http://www.asadventure.com/benl/sealskinz-sok-mid-weight-mid-length-9251d42007?id_colour=4145
  Schoenen: http://www.hanwag.com/alverstone-gtxr
  Rugzak: http://www.rei.com/product/881003/gregory-baltoro-85-pack
  Wandelstokken: Reeds in bezit, geen idee welke want zijn van m’n vader
  Hoofdzaklamp: http://www.zaklampcenter.be/product/604899/princeton-tec-vizz-bk.html
  Zakmes: http://www.knivesandtools.be/nl/pt/-victorinox-spartan-zwitsers-zakmes-rood-transparant.htm#tabbutton2
  Waterfilter: http://www.careplus.eu/nl/hygiene-tijdens-de-reis/waterhygiene/water-filter/
  Packcover: Included in backpack
  Sneldrogende handdoek x 2: http://www.asadventure.com/benl/sea-to-summit-handdoek-tek-medium-2a12a52004?id_colour=6452
  Slaapzak: http://www.asadventure.com/benl/millet-slaapzak-base-camp-1329c50005?id_colour=1473
  Slaapmat (voldoet normaal voor Schotland in mei, op zoek naar een beter alternatief voor trips in september/oktober: http://www.asadventure.com/benl/therm-a-rest-luchtbed-neoair-venture-ls-reg-1313C40001
  Stoof: http://www.cascadedesigns.com/msr/stoves/rapid-cooking/pocketrocket/product
  Kookset: http://www.asadventure.com/benl/gsi-outdoors-kookset-halulite-minimalist-1431c30006?id_colour=5806
  Hydratation pack: http://www.asmc.com/Camping/Outdoor-kitchen/Drinking/Hydration-systems/Camelbak-Reservoir-Omega-3-Liter-p.html
  Gaiters: http://www.asadventure.com/benl/trekmates-gaiter-cairngorm-gore-tex-3841c02003?id_colour=4168
  Muts: http://www.asadventure.com/benl/icebreaker-muts-320-mogul-beanie-3452B82005
  Handschoenen: http://www.asadventure.com/benl/the-north-face-handschoen-apex-etip-3431d42037?id_colour=
  Neck gaiter: http://www.backcountry.com/the-north-face-boreas-wind-gaiter
  Tent: http://www.asadventure.com/benl/vaude-tent-hogan-ultralight-2p-1121a60006?id_colour=2998
  Emergency blanket
  EHBO-kit (nog samen te stellen)
  Base layer bottom x 2: http://www.asadventure.com/benl/icebreaker-broek-200-oasis-3541c02001?id_colour=4168
  Base layer top x 2: http://eu.icebreaker.com/fr/mens-baselayers/oasis-short-sleeve-crewe/100475.html
  Zonnebril
  Zonnebrand
  Deet
  Topografische kaarten + gids: http://www.harveymaps.co.uk/acatalog/Cape-Wrath-Trail-map-set-YHWRCWK.html en http://www.cicerone.co.uk/product/detail.cfm/book/817/title/the-cape-wrath-trail#.VszBOvnhCUk

  Mis ik nog iets op mijn materiaallijst? Voeding en brandstof staan volgende maand op het programma en stel ik samen in overleg met mijn schoonbroer, militair die mij redelijk wat kan bezorgen via zijn overtollige rantsoenen. Ook een camelbag is in aantocht, namelijk deze: http://www.asmc.com/Camping/Outdoor-kitchen/Drinking/Hydration-systems/Camelbak-Reservoir-Omega-3-Liter-p.html. In dat geval zou ik wel de drinkbus thuis laten. Ik krijg van hem ook een aantal sessies kompastraining.

  Qua reisplanning heb ik volgende dagplanning uitgestippeld, op basis van het terrein en de inschattingen die gemaakt worden in de gids ‘Walking the Cape Wrath Trail’ van Iain Harper, toch een redelijke expert op het traject.

  Op zich heb ik dan nog drie dagen speling die ik kan gebruiken in geval van achterstand of tijdverlies door een hoog waterniveau op een moeilijke crossing, of wanneer ik een rustdag zou willen inlassen.

  Fysiek ben ik vrij in orde. Ik sport vier keer per week en heb sinds vorige week mijn fitnessprogramma laten aanpassen ter voorbereiding van mijn tocht. Mijn fitnessprogramma is het volgende:

  Maandag: Kracht, met nadruk op stabilisatieoefeningen en oefeningen specifiek voor het hiken en het dragen van een zware rugzak (Leg lunges met 2x8kg, leg raises, hip adduction en abduction, buikspieroefeningen via plank op swiss ball, upright row voor schouders, benchoefeningen voor borst en rug (veel stabilisatie), bridge met swiss ball en calve raises voor m’n kuiten).

  Dinsdag: 60 minuten cardio op fiets, stabiele hartslag van 140-145 bpm

  Woensdag: Rust

  Donderdag: Kracht, idem maandag

  Vrijdag: 60 minuten crosstrainer, semi intervaltraining: 5 minuten 140 bpm, 5 minuten 155 bpm afwisselen.

  Ik denk dat dat het zowat is. Misschien nog vermelden dat ik het quasi volledig solo zal afleggen, behalve een weekend waar een lokale kennis mij komt vergezellen. Ik heb wel familie die mij komen oppikken in Cape Wrath met de wagen, gezien de nogal moeilijke bereikbaarheid.

  Als er opmerkingen zijn of iemand nog suggesties heeft, hoor ik het graag!

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  Ziet er alleszins redelijk compleet uit, op het eerste zicht mis ik niets essentieels. Ik zou wel een beetje gewicht proberen besparen op kledij. Voor benen, neem ik bijvoorbeeld 1 broek mee, 1 thermische broek, en 1 regenbroek. Dat geeft mij genoeg flexibiliteit, en mijn thermisch ondergoed blijft dan sowieso droog. Maar dat is een keuze die je zelf moet maken natuurlijk.

  Pas wel op met het voedsel van je schoonbroer. Militaire rantsoenen staan niet echt bekend omwille van hun lage gewicht/klein pakvolume (hoewel ik hoor dat het ondertussen toch al niet meer zo erg als de immer klassieke c-rantsoenen). De doelstellingen van militair voedsel (of eerder algemeen, hun materiaal) liggen toch altijd ergens anders dan die voor een lange-afstandswandelaar.

  Saskia
  Deelnemer
  Aantal berichten: 129

  Hoi Klaas,

  Tjonge, je weet wel een uitdaging voor jezelf te cre√ęren. Ik vroeg me af, dit is de eerste keer dat je solo reist, ben je niet bang dat je jezelf behoorlijk tegen gaat komen? (alleen zijn is soms best eenzaam). Ik reis ook solo, maar ben klein begonnen om te kijken of ik het aankon (zowel¬†mentaal als fysiek).

  Ik ben erg benieuwd wat je rugzak weegt, heb je alles al¬†gewogen? Misschien kun je nog gewicht besparen op kleding. je hebt veel dubbel mee (2 wandelbroeken, twee fleeces, een softshell √©n hardshell). Voor mij zijn 1 set¬†wandelkleren voor overdag,¬†en voor¬†’s nacht droge thermokleren (shirt en¬†legging) altijd voldoende¬†geweest. Ik neem buiten de slaapkleding geen schone kledij mee.

  Je bent flink in training lees ik, goed bezig. Eén ding, 60 min. cardio is niet te vergelijken met dagen van ruim acht uur door drassig terrein met rugzak lopen. De beste training van lange afstanden lopen met zware rugzak is: lange afstanden lopen met zware rugzak! Dus ik zou in het weekend er op uitgaan en ervoor zorgen dat je zonder moeite 30 km kan lopen met je Schotland bepakking (offroad uiteraard). Algemeen advies hier is: ga nog een weekendje naar de Ardennen om je conditie en gear te testen.

  Goed dat je eten van een militair kunt lenen, maar neem alleen lichtgewicht voedsel mee. In het leger gebruiken ze soms van die zware voedselblikken, die wil je echt niet dragen..

  Veel plezier met de voorbereiding!

  Groetjes Saskia

   

  Saskia
  Deelnemer
  Aantal berichten: 129

  Haha, Thomas en ik waren gelijk aan het typen. Nu heb je sommige adviezen dubbel…

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Mooi plan,

  er zijn verschillende mooie routes naar cape wrath, je kan er maar op een lopen.

  Los van de adviezen die al zijn gegeven zou ik volgens jouw schema ullapool gebruiken als plaats om deel van je eten naar toe te sturen. Je moet er zeker van zijn dat je alleen maar water aan de kook moet brengen anders is een 0,6L potje (waarschijnlijk tot de rand gevuld gemeten) vrij krap (idem in combinatie met een pocketrocket die een nogal geconcentreerde vlam heeft).

  Het is misschien wat laat om de overgang te maken maar de maand mei lijkt mij ideaal om in schotland op trailrunners te lopen. Dat is de meest bevrijdende ervaring die ik ooit heb meegemaakt (de overgang van een meer klassieke wandelschoen en een trailrunner is voor mij in schotland gebeurd) Ik zie bij jou gtx schoenen en waterdichte kousen. Ondanks dat zal het lastig zijn om je voeten droog te houden. Nadeel is ook dat de schoenen dan af en toe uit zullen moeten bij een oversteek. Waadschoentjes zijn een mogelijke aanvulling maar geven extra gewicht. Met trailrunners kan je gewoon door lopen. Vul je camelbak met beleid want steeds 3l meeslepen is niet nodig. Daar is meestal water genoeg. Los van de filter die je hebt wat micropur oid meenemen.

  Klaas B
  Deelnemer
  Aantal berichten: 38

  Bedankt voor de feedback tot dusver! Ik zal proberen iet of wat ordelijk en coherent te antwoorden.


  @Thomas
  : Qua kledij heb je mogelijk gelijk. Het zal inderdaad ook afhangen van mijn eindgewicht, op basis daarvan kan ik alsnog beslissen om bepaalde zaken thuis te laten. Wat het voedsel betreft, had ik wat meer nuance moeten aanbrengen. Het is niet de bedoeling om volledig op militaire rantsoenen te gaan, zoals je zegt omwille van het gewicht ervan en het feit dat deze toch een aantal zaken bevatten waar ik geen bal mee ben. Voeding bijvoorbeeld zit vaak in in blik verpakt wat het gewicht toch doet toenemen. Ik maak uit elk van zijn rantsoenen die hij kan missen een selectie van energy bars,¬†gels, muesli ontbijtzakjes (vergelijkbaar met deze die je in pakweg as adventure vindt en op dezelfde manier verpakt) en donkere chocolade (als ik hem ongesmolten kan houden). Verder stel ik weliswaar samen met hem m’n voedingsschema samen, maar zal het niet op basis van rantsoenen zijn.


  @Saskia
  : Het is niet m’n eerste soloreis, wel de eerste keer dat ik meerdere dan twee dagen alleen ga trekken. In Oostenrijk heb ik ook regelmatig 1-2 dagen (met overnachting in hut) alleen afgehaspeld of nog iets hoger en verder gegaan terwijl de rest van m’n gezelschap al op de terugweg naar onze uitvalsbasis was. Desalniettemin weet ik dat het mentale aspect waarschijnlijk het zwaarste wordt. Ik heb wel het geluk dat ik om de paar dagen iet of wat bewoonde wereld tegenkom, wat betekent dat ik geen 20 dagen afgezonderd ben van de buitenwereld.

  Wat de kleding betreft, kan je hierboven mij m’n antwoord op Thomas al wat terugvinden. Het probleem met Schotland zijn voor mij de zeer variabele weersomstandigheden, zowel qua zon/regen als qua temperaturen. Qua voorbereiding was ik inderdaad vergeten te vermelden dat ik er sowieso nog 1-2 keer een weekend op uittrek (de Ardennen waren inderdaad het idee) ter voorbereiding en om mijn materiaal te testen. Ook de feedback over de voeding kan je hierboven terugvinden, heb je absoluut gelijk in.

  @ivo: Het feit dat Cape Wrath een onofficieel trail is (en dus vele varianten heeft) is inderdaad een van de redenen waarom het voor mij zo aantrekkelijk is. Ik heb de meeste varianten op m’n topo kaart staan, dus kan in geval van problemen/slecht weer/slechte dag altijd voor een iets gemakkelijker alternatief kiezen indien nodig.

  Wat resupplying betreft, ben ik nog aan het bekijken of pakketten per post versturen het interessants is. Ik heb sowieso vier resupply points op m’n traject:

  Dag 6: Shiel Bridge (tussen Biod an Fhitlich en de Falls), ik hoop hier ’s middags aan te komen
  Dag 9: Kinlochewe (tussen Ling Hut en Heights of Kinlochewe), hopelijk in de namiddag zeker daar
  Dag 11: Ullapool, ook de reden waarom ik afwijk van m’n vast traject want is in principe niet nodig.
  Dag 16: Kinlochverbie

  Ik neem sowieso telkens voor twee extra dagen eten mee, kwestie van eventuele setbacks te kunnen overkomen. Los daarvan ben ik ook van plan om waar mogelijk op het trail in resto’s, B&B’s en andere locaties te eten om mee m’n calorieopname op peil te houden. Het is trouwens inderdaad de bedoeling alleen maar water op te warmen.

  Trailrunners heb ik overwogen, maar ik ben niet zeker of deze het wel drie weken zouden volhouden op dit, toch vaak drassig, terrein. Het voordeel is inderdaad wel dat de schoenen ’s morgens altijd wel droog zullen zijn. De belangrijkste reden waarom ik vooralsnog voor klassieke schoenen kies, is dat ik 3-4 jaar geleden op 6 maanden tijd eerst mijn linkerenkel heb gebroken (nuja, barst, maar dat is vaak erger dan een schone breuk) en daarna de binnenligamenten van mijn rechterenkel heb gescheurd. Met klassieke schoenen is de kans dat ik mijn voeten omsla, met mijn iets zwakkere enkels in het achterhoofd, quasi nihil en dat geeft toch een pak gemoedsrust. Waadschoentjes ben ik nog aan het bekijken, ik overweeg eventueel om mij een simpel paar waterschoenen (genre¬†http://www.asadventure.com/benl/o-neill-schoenen-reactor-reef-boot-8525a92001?id_colour=4168) aan te schaffen met het oog op moeilijkere crossings, aangezien deze toch ook een zekere zoolgrip voorzien (als je er tijdens het zeilen stabiel mee kan blijven staan zonder uit te glijden..).

  Water is er inderdaad genoeg, en ik neem inderdaad een paar zuiveringstabletten mee als plan B.

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Ik ben normaal absoluut voorstander van het gebruik van trailrunners, maar hier nu plots gaan overschakelen van het ene uiterste naar het andere als je nog geen ervaring daarmee hebt, is wel risicovol.

  En zeker de rugzak al eens wegen, want ik kom nu al aan ¬Ī 12 kg (minstens) zonder opbergzakken (kan in totaal snel over honderden grammen gaan), fotomateriaal, sleutels, portefeuille of iets in die aard, kompas, communicatiemateriaal, … ; neem dat erbij en dan zit je misschien al aan 13 √† 14 kg. Dan nog brandstof, water en eten en je zit snel boven de 20 kg. Dat lijkt mee te vallen, maar daar dag in dag uit mee sleuren op dat terrein en dat kan dan serieus beginnen doorwegen.

  Klaas B
  Deelnemer
  Aantal berichten: 38

  Interessante punten ivm het gewicht van m’n rugzak, Woubeir. Ik heb vandaag de optelsom eens gemaakt van al het materiaal en kom (inclusief kompas, kaarten, portefeuille maar zonder fotomateriaal of EHBO-kit aangezien dit nog op m’n to buy lijst staat) en ik kom in totaliteit aan 13950 gram. Daar zitten natuurlijk wel m’n schoenen bij in (1,6 kg) die altijd aan m’n voeten zullen zitten. Als ik een wandelbroek en de hardshell jas schrap, kom ik aan een iets aanvaardbaardere 11290 gram. Water zal wel meevallen aangezien ik op deze trip continu waterbronnen tegenkom en dus niet m’n volledige 3l zal vullen, maar eten komt sowieso (op het eerste deel van mijn traject) op 6kg incl brandstof vrees ik, dus zal ik nog altijd rond de 17-18 kg bengelen. Ik kan waarschijnlijk hier en daar wel nog wat grammen zakken door onnodige ballast te verwijderen (ongebruikte zippers, bepaalde verpakkingen, etc..) maar zie niet onmiddellijk oplossingen om nog verder te zakken. Er kan wel eventueel nog een goeie 600gr af als ik mijn waterdichte kousen, dikke fleece en neck gaiter thuislaat. Tips zijn altijd welkom!

  Nog een klein vraagje terzijde: Ik ben nog aan het rondkijken om eventueel een communicatiemiddel (sat phone, SMD, SPOT,…) mee te nemen, aangezien ik solo trek misschien geen overbodige luxe. Nu lijkt het mij wel interessanter om deze te huren ipv te kopen, maar ook dat blijkt voor drie weken een zeer kostelijk zaakje te zijn op het eerste zicht. Hebben jullie op dit vlak suggesties? Het kan mogelijk wel dat ik bij vrienden/kennissen een toestel kan lenen, maar dat staat zeker nog niet vast.

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Wat neem je dan mee i.p.v. die hardshell want dan heb je niets ten de regen ?

  Wat zou je meenemen i.p.v. die fleece want die R1 is lang niet warm genoeg in de bivak ?

  Water had ik sowieso ‘maar’ op 1L geschat.

  Fotomateriaal en EHBO zit er dan nog niet in dus niet te onderschatten want kan makkelijk 500 gram of meer worden.

  En als er dan nog iets bij komt zoals een SPOT  loopt het gewicht nog verder op.

   

  Best ook een onderscheid maken tussen het basisgewicht (dus wat je sowieso altijd gaat meedragen) en het totaalgewicht inclusief dus ‘consumables’ zoals branstof, eten en water.

  Klaas B
  Deelnemer
  Aantal berichten: 38

  Fair point. Ik heb wel nog budget voor een lichter alternatief als hardshell (aangezien de huidige jas een beetje een lapmiddel is dat ik al een paar jaar in Oostenrijk gebruik). Fleece weglaten was optioneel voor mij en zou ik sowieso liever niet doen.

  Zie jij in mijn lijst nog iets waar ik verder op zou kunnen besparen, behalve dan de tweede broek die ik thuis laat?

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Goh, natuurlijk iedereen zijn standaarden liggen anders dus datgene dat ik zie als overbodig, kan voor een ander een noodzakelijk iets zijn.

  Maar los daarvan zou voor mij minstens overbodig zijn:

  • 1 wandelbroek
  • 1 paar kousen
  • waterdichte kousen
  • de waterfilter (zelf pillen gebruik ik zelden; kwestie van gewoon te weten waar je water kan nemen)
  • de neckgaiter
  • een paar Icebreaker bottoms
  • en zelfs de dikke fleece aangezien de softshell 100g/m¬≤ Polartec Alpha heeft en op die moment eerder een isolatielaag gaat zijn.
  Saskia
  Deelnemer
  Aantal berichten: 129

  Mijn maatstaf qua kleren:

  -Niet meer meenemen dan alle kleren die je tegelijk aan heb tijdens het lopen (uitgaande van de slechtst denkbare weersituatie, dus regen en kou en evt. sneeuw).

  Je hebt nooit en een hardshell, en een softshell, en een fleece tegelijk aan tijdens het lopen. In het koudste/natste geval loop je hooguit met fleece en hardshell. Bij meer ga je veel te veel zweten. 

  -En extra droog (lang) thermo ondergoed voor de bivak en evt. donsjas.

  Als je bij je bivak komt doe je je droge ondergoed aan, daarover gewoon weer je fleece van overdag en evt. je jas. Ik heb bij mijn bivak altijd mijn lange ondergoed aan met mijn regenbroek erover (gras enzo is altijd nat).

  De volgende trek je gewoon je wandelkloffie weer aan, waarschijnlijk nat en klam, maar tijdens het lopen worden die wel weer warm (en klam, van het zweet;)).

  Tijdens bivak was ik mijn onderbroek en (als het¬†droog weer is) mijn sokken. Die hang ik de dag erna aan mijn rugzak in de hoop dat¬†die ’s avonds weer droog zijn. Dan heb je elke avond een schone onderbroek en draag je er maar twee bij je (√©√©n aan en √©√©n mee, net als sokken).

  Ik mis nog een muts en handschoenen op je paklijst. Een muts is wat mij betreft onmisbaar tijdens bivak (meeste warmte verlies je door je hoofd) en ik draag hem vaak tijdens het lopen.

   

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  @Saskia

  muts en handschoenen zie ik wel in lijst staan ūüôā

  Klaas B
  Deelnemer
  Aantal berichten: 38

  Muts en handschoenen staan er inderdaad bij op. ūüôā

  Qua gewicht ga ik, in navolging van Woubeir z’n suggesties, het volgende doen: Een wandelbroek, de neck gaiter (die toch met het oog op september gekocht was), een paar kousen, de waterdichte kousen en de dikkere fleece thuis laten, evenals de hardshell jas die ik vervang met een lichter exemplaar dat gemakkelijk over mijn softshell te dragen valt (die dan bij koudere temperaturen inderdaad als tweede laag zou gaan fungeren ter vervanging van de dikke fleece). De waterfilter neem ik, gezien het mijn eerste trip van deze omvang is, liever mee, evenals de tweede bottom (zodat ik Saskia haar suggestie van wassen en drogen kan volgen). Als ik het gewicht van de hardshell kan halveren bespaar ik met deze maatregelen tussen de 1,3 en 1,4 kg.

  Het idee dat je de meeste warmte via je hoofd verliest is trouwens een mythe, voor zover ik weet. :p

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  In hoeverre heb je de die softshell al gedragen, en zeker bij positieve temperaturen want persoonlijk zou ik dat pas gaan gebruiken (als softshell) als het onder de -10 à -15 duikt ?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 70)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.