HOME FORUM Materiaal en techniek Budget- tent

Tags: ,

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
 • Auteur
  Berichten
 • lukasb
  Deelnemer
  Aantal berichten: 9

  Ik ben al een tijdje op zoek naar een licht tentje om deze zomer te gebruiken tijdens een 3 a 4 daagse trektocht in zweden, en tijdens mijn kayaktochten. Heb al behoorlijk wat opzoekwerk achter de rug; en hoe meer ik lees, hoe groter de twijfels worden.

  Volgende eisen had ik voor mezelf gesteld:compact; licht en toch vrij ruime tweepersoonstent met een max. budget van 150 euro

  Als ik hier kijk weet ik dat ik voor die prijs mijn eisen sowieso wat zal moeten bijstellen; maar mijn studentenbudget laat het niet toe om te investeren in een tent voor ’t leven.

  Op de site van decatholon kwam ik deze 2 tenten tegen, die (op papier dan toch) min of meer aan mijn eisen voldoen.

  http://www.decathlon.nl/tent-quickhiker-2-id_8206032.html (dit is de 2 persoonsversie van 2.7 kg, kost amper 100 euro, het doek is wel slechts 200 mm/m2)

  http://www.decathlon.nl/tent-quickhiker-3-id_8206033.html (dit is de 3 persoonsversie, kost 30 euro extra en weegt 600 gram meer, maar een stuk ruimer en toch dezelfde pakmaat.)

   

  Wat is jullie mening over deze tenten; iemand die betere alternatieven heeft, of eventueel nog iets te koop heeft liggen binnen mijn budget.

  Alvast bedankt

  Mvg Lukas

  LFone
  Deelnemer
  Aantal berichten: 151

  Vroeger was ik erg tevreden met een tentje van Eureka. Met het budget dat je noemt denk ik dat je een mooie verhouding van prijs/kwaliteit/ruimte/gewicht zou kunnen hebben met deze tent:

  Eureka Spitfire Duo

  2.7 kg of zelfs 3.3 kg voor die decathlon tentjes vind ik toch wel aan de zware kant.

  Laatst kwam ik ook toevallig Luxe Outdoor tegen. Het lijkt wel of dit merk 1:1 budget kopiën maakt van duurdere tenten (MSR Hubba Hubba bijvoorbeeld). Ze hebben ook een tipi achtig model dat misschien mooi te combineren is met je kayak peddel? (Wel iets duurder dan 150 euro)

  lukasb
  Deelnemer
  Aantal berichten: 9

  Bedankt voor jouw reactie!

  Die eureka spitfire ziet er inderdaad erg leuk uit. Was deze nog niet tegengekomen. Vooral tof dat er zoveel gaas in verwerkt zit; zodat je op mooie dagen onder de sterren kunt slapen zonder opgegeten te worden door de muggen!

   

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116

  Kortelings toevallig in decathlon geweest en daar een paar tentjes opgesteld zien staan.

  De quickhiker 2 leek me qua ruimte en concept goed mee te vallen. De 2 zijdeuren vind ik zelf

  zeer handig (cfr hubba hubba). Ook de quickhiker ultralight 2, zou onder de 2kg  wegen en net binnen

  je budget vallen, leek me aanvaardbaar en nog redelijk qua ruimte.

  De technische beoordeling hiervan laat ik aan anderen over 🙂

  lukasb
  Deelnemer
  Aantal berichten: 9

  Ik zie niet meteen hoe ik De titel van mijn topic aanpas, maar om dit mooi georganiseerde forum niet onder te spammen met beginner/budget materiaal zet ik deze hier ook maar even bij:

  Naast een tentje heb ik ook nog 2 slaapzakken nodig die aan volgende eisen moet voldoen:

  -samenritsbaar tot 1 slaapzak (kwestie van het af en toe een beetje gezellig te kunnen maken! 😉 )

  -Compact en niet te zwaar

  -max. 85 euro

  -Ze zouden enkel in de zomer gebruikt worden (op internet vond ik dat de temperatuur in juli niet onder de 9 graden zou gaan in zuid en midden zweden)

  Ik zag net dat er 15 percent korting geld op het complete assortiment van as-adventure (tot zondag) en mijn oog is gevallen op de Millet Baikal 750 reg, deze lijkt aan al mijn eisen te voldoen, maar had toch graag even de mening gehad van iemand die er effectief iets van kent (eventueel betere alternatieven)

  http://www.asadventure.com/benl/millet-slaapzak-baikal-750-reg-1323c00001?id_colour=

  alvast bedankt

  grtz Lukas

   

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Lukas,

  Je initiële bericht kan je altijd aanpassen door op het wielletje onderaan je naam te klikken, en dan via ‘bewerken’ de titel of het initiële bericht aan te passen. Je kan ook een nieuw topic starten als het over een ander onderwerp gaat.

  Wat de tent betreft: ik ben toch niet helemaal overtuigd enerzijds waarom ze de waterkolom op een andere manier uitdrukken dan normaal (200mm per uur?). Daarnaast vind ik de ventilatie te weinig uitgewerkt (op één plaats) en de stormlijnen niet goed gepositioneerd (enorm belangrijk voor in stormweer, en dat kan je al in België tegenkomen). Ik zou dus liever 100 euro meer betalen en dan een deftige tent kopen dat iets dat noch het een, noch het andere is. Enkele interessante merken: Vaude, Nordisk, Marmot, Vaude. Een voorbeeld: http://www.berghut.be/tenten/tenten-2/tenten-2-personen/halland-2-pu-green. Een waterkolom van 3000mm wordt standaard gezien als het minimum dat vereist is, en je zal zien dat sommige goedkopere tenten daar niet aan geraken (1500 à 2000mm vb. de Eureka Spitfire). Aangezien je voor Scandinavië kiest als bestemming, is de waterdichtheid wel belangrijk. En een redelijk goed  tent voor een laag budget, zal hoedanook snel 3kg wegen. Weegt hij maar 2kg en is het hij vrij goedkoop, dan zou ik persoonlijke ernstige twijfels hebben over de kwaliteit.

  En dan de slaapzak: Ook daar sjoemelen ze wat met de comforttemperatuur bij AS. Als je kijkt naar de vermelde limietcomfort (6°C), dan kan de comfort niet >5°C zijn. Dat moet dan wellicht rond de 10-11°C zijn. Daarnaast is mijn ervaring dat je toch minstens voor de bergen naar een comforttemperatuur van om en bij de 0°C moet kijken, en bij kouwelijke personen (waaronder mezelf) ga ik eerder voor -5°C. En voor dat slaapzakgewicht (770 gram) en het feit dat die synthetisch is (donzen slaapzaken voor dat gewicht zijn een pak warmer omwille van hoger isolerend vermogen van dons) twijfel ik echt of die slaapzak je bij koude nachten warm genoeg gaat houden. Ik ken diverse mannen die een synthetische slaapzak van een kleine kilo meenamen naar de GR20 in Corsica met het idee van ‘In augustus is het daar toch altijd warm’. De meeste nachten lukte dat wel, maar sommige nachten was het echt wel de uren aftellen tot het opstaan.  Ik heb zelf ook als student een slaapzak moeten aankopen met een beperkt budget, en je zal gewoon moeten aanvaarden dat die zwaarder gaat wegen. Ga uit van 1,2 à 1,5kg zware synthetische slaapzak voor een effectief temperatuurbereik van 0°C. Met dat in het achterhoofd kan je de betrouwbaarheid van de temperatuurrating van een slaapzak veel beter inschatten.

  Ik raad je ook aan om je niet enkel bij Decathlon en AS Adventure te houden. Je kan natuurlijk altijd geluk hebben met je verkoper, maar de kans op een goed advies is iets groter in een gespecialiseerde buitensportzaak. Daar hebben ze ook altijd budgetvriendelijkere modellen en kunnen normaal beter aangeven wat je van ze kan verwachten en wat niet.

  Het is ook het overwegen waard om eens je ouders of andere sponsors aan te spreken. 😉 Neem ze eventueel mee naar de winkel.

  En vergeet niet, je kan die slaapzak en tent toch wel een eindje gebruiken, ook als je bijvoorbeeld gewoon op een camping gaat staan.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Erg als je op de centen moet letten.
  Je koopt dan iets wat je heel beperkt toe kan passen.
  De waarden op AS zal een drukfout zijn. Op de Millet
  site zijn de waarden volgens mij wat juister.
  Bekijk het filmpje op you tube eens waar die getoond wordt.
  Dan valt pas op hoe dun dat die is. Daar kan je niet veel van verwachten
  Je zal er laaglands wel mee weg kunnen in de zomer/ dood vriezen zal je dan niet zo vlug maar zoals Debby al zei, je zal bij momenten blij zijn dat het ochtend is.
  Aan elkaar koppelen, volgens mij kan je dat vergeten als ik naar de vorm kijk.
  Ondanks de romantische gedachte die je erbij kan hebben, als het voor de eigenschappen van de slaapzak koud is, zal het zo gaan tochten langs boven dat je snel in de eigen slaapzak zal kruipen.
  Nee, ik zou er toch wat meer geld aan spenderen.
  Ik zie dat je hem nog goedkoper via zalando kan krijgen zolang ze in voorraad zijn.
  Ik hou echt niet van het systeem waar je kan bestellen en heel gemakkelijk terug kan sturen zonder dat het kost (wat onzin is, iemand moet de rekening betalen, het verkeer loopt nu al vast door al dat goederenverkeer/maar dit geheel ter zijde).
  Schuim de tweedehands markt op internet eens af. Soms heeft daar, een mens geluk.

  Sven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 322

  Naar mijn bescheiden mening start je dan best een tweede topic op over de slaapzak. Mensen die alles over slaapzakken willen volgen, maar niet over tenten zijn dan makkelijker mee.

  Ik heb die Millet Baikal 750. Een mooie slaapzak voor zijn prijs, want erg lichtgewicht. De nylon tijk (de buitenkant van de slaapzak) begon na een paar keer gebruiken wel al te rafelen, dus niet erg duurzaam helaas.

  Wat de temperatuur betreft, ik heb hem zonder problemen gebruikt in een tent bij 7°C, en bij 3°C met al mijn kleding aan (inc. donsjas). Ik moet er wel bij zeggen dat ik het niet snel koud heb. Als het winter wordt bijvoorbeeld, ben ik een van de laatsten om een trui aan te trekken, en in de lente ben ik een van de eersten om in T-shirt buiten te gaan.

  Ondertussen heb ik mijn Millet Baikal 750 verknipt en genaaid tot een quilt.

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Voor die tent: een belangrijk criterium dat ik nog niet gezien heb, is de buitentent eerst. Mijn tent heeft dat niet en dat is een cruciale eis voor een nieuwe.


  @Debbie

  officieel is iets waterdicht als een je een waterkolom van 1500 mm hebt, maar dat is natuurlijk een statische meting en in het echt zit je met dynamische omstandigheden en er is de veroudering van de stof (in Trail heeft ooit eens een test gestaan waarbij zelfs tenten die initieel een waterkolom hebben van 5000 mm, na 6 maanden aan UV te zijn blootgesteld nog maar een waterkolom van 2000 mm hebben of zelfs onder de 1500 mm komen.

   

  De slaapzak: synthetische isolatie in je (belangrijkste) slaaplaag is wel niet duur bij aankoop, maar op termijn gaat dons (veel) langer mee. Cijfers die ik heb gezien spreken van minstens 3 tot 5 keer langer.

  lukasb
  Deelnemer
  Aantal berichten: 9

  Bedankt voor de vele reacties; erg leerrijk!
  Wat de tent betreft ga ik inderdaad de 2dehandssites nog een beetje in het oog houden. Een slaapzak koop ik toch liever nieuw. (wat steekt zo’n eenzame “trekker” ’s nachts allemaal uit in zijn tentje he… 😉 )

  Ik las al iets over lakenzakken, Is dat geen optie in combinatie met die millet?

  Deze zou ons sowieso moeten warmhouden, maar zoiets vult jouw rugzak al meteen voor de helft, niet?
  http://www.asadventure.com/benl/ayacucho-slaapzak-ignition-1200-1324c20002?id_colour=4133

  en tenslotte: eigenlijk al iets boven het budget; maar lijkt me de gulden middenweg. (eventueel met zo’n lakenzak erbij voor mijn vriendin)
  http://www.asadventure.com/benl/the-north-face-slaapzak-aleutian-2s-reg-1325c20013?id_colour=1204

  Sven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 322

  Ik heb er geen ervaring met de volgende slaapzakken, maar ik heb veel meer vertrouwen in Decathlon dan in AS adventure (daar zou ik alleen durven kopen als ik echt weet wat ik nodig heb);

  * http://nl.decathlon.be/slaapzak-trekking-5-light-id_8243488.html

  * http://nl.decathlon.be/slaapzak-trekking-0-light-id_8242013.html

  Als het over slaapzakken gaat is The North Face trouwens ook een goed merk voor beginners. Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding (en de kwaliteit is ook erg duurzaam). Is wel een trap duurder dan Decathlon natuurlijk.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Sven, Decathlon en AS Adventure zijn voor mij gelijk, je gaat er best binnen als je weet wat je nodig hebt. Voordeel van Decathlon is dat je voor spullen die niet zoveel hoeven te kosten, je ook niet veel geld kwijt bent vb. synthetische T-shirts, fleece… De Quechua-slaapzak zal vermoedelijk vrij volumineus en zwaar zijn, maar dat kan ik niet meteen afleiden van de site. Zelf in mijn studententijd een Vango-slaapzak gekocht, intussen 10 jaar geleden (129 euro, 1,7kg, -7°C comfort). In het begin kon ik er nog de winter in de Ardennen mee aan, nu zou dat niet mee lukken. Wel erg tevreden over deze slaapzak.

  Woubeir, van de degradatie van de waterkolom had ik ook al gehoord en het is niet altijd simpel om dat te weten bij aankoop. Als je natuurlijk maar aan 1500mm start, dan is de kans groot dat je al snel onder die limiet komt.

  Dons is inderdaad duurzamer en heeft ook als voordeel gewassen te kunnen worden. Maar in de eerste plaats is de keuze voor dons vooral voor het lagere gewicht voor eenzelfde temperatuurbereik.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  De volgende verkoper
  heeft een helsport dovrefjell 3 in de aanbieding.
  Je hebt nog wat marge om te bieden.
  Voor langere tochten waar je alles op de rug moet dragen is hij wat zwaar voor twee personen vind ik.
  Groot voordeel, als hij in goede staat is, je hem later nog zelf kan behandelen met siliconen om de waterkolom te herstellen en het oppervlak te laten ‘parelen’
  Nieuw kosten ze blijkbaar bijna 800 euro
  http://www.bergzeit.de/helsport-dovrefjell-3-camp-zelt/
  Ik vind er nog weinig van terug dus vermoedelijk worden ze niet meer gemaakt.
  Geen idee van het jaar van productie van dit type tent

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  Het kan je misschien helpen, maar ik heb een tent van Quechua (T3+), en die zou dezelfde waterdichtheid hebben als diegenen die je voorstelt. Ik heb indertijd die tent gekocht omdat ik 2 maanden ergens moest verblijven in volle zon, en dat schijnt niet al te best te zijn voor de coating van tenten (en ik wou mijn deftige tent natuurlijk niet verneuken). De Quechua was dan natuurlijk een goedkoop mooi alternatief.

  Moet zeggen dat ik toen toch enkele onweders heb overleefd in die tent, zonder problemen. Een tijdje daarna ook nog een 2-daagse trekking gedaan in Müllerthal (Luxemburg) in de winter met deze tent, en ook sneeuwval was geen enkel probleem. Ik wil maar zeggen, zo slecht zijn de tenten echt niet (mits ze goed zijn opgezet), enkel wat aan de zware kant (4,6kg, in mijn geval). Het is natuurlijk geen topmateriaal, maar dat kan je natuurlijk niet verwachten aan die prijs. Je moet vooral voor jezelf de afweging maken hoeveel je het gaat gebruiken, en hoeveel je eraan wilt geven. Lichtgewicht is allemaal tof en handig, maar ik maak voor mezelf altijd toch de afweging: “hoeveel betaal ik voor een item, en hoeveel gebruik ik het”. Niet specifiek hier, maar als ik op een ander forum sommige topics lees, denk ik dat sommigen denken dat het de bedoeling van een trektocht is om een zo licht mogelijk rugzak te hebben.

  Ik heb bijvoorbeeld járen gedaan met mijn slaapzak van de scoutsshop, weekends en kampen met de scouts, maar ook op meerdaagse trektocht in Ijsland.

  lukasb
  Deelnemer
  Aantal berichten: 9

  @ Ivovm; Bedankt voor de tip; maar Ik kan moeilijk minder dan 1/3 van de nieuwprijs gaan bieden hé! (is trouwens ook 130 km enkel tot daar)


  @Thomas
  : Slecht zijn die tentjes normaal inderdaad niet; Heel wat van die 2seconds tentjes die de storm tijdens pukkelpop perfect overleefd hebben.

  ‘k ga nog een maandje verder zoeken 2dehands; en de quechua als last-minute alternatief houden.

   

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.