HOME FORUM Materiaal en techniek 2 jaar later: nog steeds op zoek naar materiaal

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • Tom Claessens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6

  In 2015 plaatsten we al een topic hier op het forum dat we op zoek waren naar een tent voor ons gezien (twee volwassenen, twee kinderen van 14 en 11 ondertussen). Dat originele bericht is te vinden op https://forum.hikingadvisor.be/forum/topic/keuze-tent-nordisk-oppland-2-pu-of-vaude-arco-2

  Ondertussen is er eigenlijk weinig veranderd. We zijn nog steeds op zoek naar een oplossing met hetzelfde doel voor ogen: West Highland Way en (wild)kamperen. Ik heb me sindsdien wel wat bijgeschoold omtrent outdoor materiaal (ik werk ondertussen zelfs voor een outdoor specialist maar als IT’er).

  De lijst met kanshebbers qua tenten is voor de volwassenen-tent enkel maar groter geworden.

  (naam / gewicht / personen / waterkolom grondzeil / waterkolom buitentent / ripstop)

  Nordisk Oppland 3 Alu: 960€ / 1980gr / 3p / 8000 / 2000 / 10D
  Nordisk Oppland 3 PU: 360/ 4200gr / 3p / 8000 / 3000 / 68D (fout?) PU
  Nordisk Oppland 3 SI: 599/ 3300gr / 3p / 10000 / 3000 / 40D silicone
  Fjallraven Abisko Lite 3: 765 / 2220gr / 3p / 10000 / 3000 / 20D SI
  Fjallraven Abisko Shape 2: 765/ 2320 / 2p / 10000 / 3000 / 20D SI

  Dit zijn de tenten waar nog korting af gaat als werknemer. Want de Alu gaat bv richting een bedrag waarvoor je ook een Hilleberg hebt maar die wordt bij ons niet verkocht (jammer genoeg).

  Het is echter moeilijk kiezen/beslissen uit bovenstaande lijst. Komt het enkel neer op meerprijs van merk? Of is het verschil tussen de Abisko Lite 3 en de Oppland 3 te verklaren op het gewichtsverschil? (100 euro per 100 gram?) Op het eerste zicht lijkt de Fjallraven meer waterdicht dan de Nordisk (grondzeil) wat wel eens van pas kan komen in de highlands als het daar tien dagen zou regenen.

  Voortent hoeft voor ons niet. We dachten eerst geschikte plek om te koken maar dat werd omwille van CO2 gevaar dat zich ophoopt en ’s nachts door het afkoelen kan dalen, afgeraden. Dus zolang we de rugzakken kwijt kunnen is het goed.

  Hierbij het overzicht dat ik had gemaakt voor mijzelf: https://www.dropbox.com/s/zwl9ukiv3cx1tyw/Screen%20Shot%202017-07-14%20at%2021.18.35.png?dl=0

  Ook qua slaapzak en slaapmat zijn we nog steeds op zoek. Hier een beetje hetzelfde verhaal als met de tent. Hoe meer reviews ik lees, hoe langer ik zoek, hoe minder wijs ik eruit geraak.

  Slaapzakken

  Er zit geen wollen variant tussen. Vooral omwille van de prijs. +200 euro krijg ik hier thuis niet verkocht aan mijn wederhelft. Bij koudere temperaturen maken we gebruik (of zullen we gebruik maken) van een liner. Onze zoon is net terug van Nord 2017 met zijn scoutsgroep en heeft een +15 slaapzak gebruikt met een Extreme liner en heeft geen enkele nacht koud gehad.

  Ook kan je in extremis een muts, sokken en thermisch ondergoed voorzien voor nog meer comfort qua temperatuur. Dus ik denk dat met één van onderstaande het zeker moet lukken.

  https://www.dropbox.com/s/lscu0kurd5j30m4/Screen%20Shot%202017-07-14%20at%2021.17.56.png?dl=0

  Slaapmatjes

  Mij werd verteld om minstens een R2.5 te nemen (of hoger). We zijn beiden wel voorzien van een godsgeschenk: hernia. Zowel bij mijn vrouw als mijzelf zijn er tussenwervelschijven die niet meer goed zijn en soms, na inspanning, op de zenuwbaan drukken door zwelling/kneuzing. Dus een goede nachtrust met genoeg ondersteuning is belangrijk.

  https://www.dropbox.com/s/d3leiv63f3p4w9n/Screen%20Shot%202017-07-14%20at%2021.18.14.png?dl=0

  Keuze-advies, andere suggesties (binnen dezelfde prijscategorie) zijn ook steeds welkom maar dan hoor/lees ik graag ook argument waarom X beter zou zijn dan Y. Buiten een paar uitschieters zou bovenstaand materiaal denk ik toch een goede basis zijn om mee te starten.

  Wat mij, als afsluiter, wel opviel is ondanks de LW tenten, lichte slaapmatten en idem ditto slaapzakken neemt dit alles toch veel plaats in. Als ik zo in de winkel een slaapzak zie liggen, en daar dan een tent, matje, kookgerei, fotomateriaal (want ook dat moet mee) denk, krijg ik de indruk dat mijn rugzak al vol zit.

   

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Tom,

  daar is iets fout gelopen met de slaapzakken dropbox (ik kom het overzicht van de matten opnieuw tegen). ( wol moet dons worden)

  In een eerste reactie zou ik wat de tent betreft voor een abisko lite 3 gaan. Ik blijf het lastig vinden om een tent te kiezen die op lange termijn ook nog te gebruiken is. Dat zou je voor jezelf eens uit moeten maken. Gaan jullie nog meer trektochten doen met het gezin of is het iets eenmaligs? Zijn er ooit plannen dat enkel de ouders gaan (terwijl de kinderen op kamp zijn) of moet die tent ook dienen voor een solo tocht? Een abisko lite 3 is nog net te doen voor een solist terwijl je voor een oppland 3 sl echt met twee moet zijn. Twee kleine trekkingstenten om het gezin in onder te brengen tijdens de nacht en een wat goedkopere ruime tarp om het gerief onder te leggen, onder te gaan zitten om te koken ed kan een flexibelere oplossing zijn op lange termijn.

  Steek geen geld in een 10D tent. Duurder en minder duurzaam op langere termijn. De hogere D (dikte van de draad waar de stof is uit geweven)  voor PU tenten klopt omdat polyester minder sterk is als nylon moeten ze een iets dikkere draad gebruiken om ze evenwaardig te maken. Waarom lichtere tenten duurder moeten zijn terwijl materiaaltechnisch ze minder scoren begrijp ik niet goed. Uit ervaring weet ik wel dat, hoe dunner de silnylon, hoe lastiger hij te verwerken is.

  CO2 gevaar? het bestaat maar om daarom niet te gaan koken in een voortent begrijp ik niet goed. Je moet natuurlijk voor verluchting zorgen. Tot zover een eerste reactie

  FrankB
  Deelnemer
  Aantal berichten: 231

  Een grote luifel is bij slecht weer beter dan een tarp – scheelt ook in gewicht. Neem een tent waar je zelfs met z’n 4en in kunt zitten dan. Prima onder kunt koken – waarbij je de windluwzijde openzet (waardoor het koken ook beter gaat en je minder gas verliest), zoals deze:
  http://www.spacsport.nl/uitgelicht/wild-country-blizzard-3-driepersoonstent_rood_20386.html.
  (ps als je een benzinebrander gebruikt is het verhaal iets anders, die zou ik idd niet snel in een tent gebruiken)

  Tom Claessens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6

  Ivo & Frank, bedankt voor jullie feedback.

  Voor de tent zijn we uiteindelijk voor de Nordisk Oppland 2 SI gegaan. Deze stond ergens opgesteld en hebben we uitvoerig kunnen testen. Groot genoeg voor 2 personen met voortent. Indien meer plaats nodig is, kunnen we de binnentent voor een stuk losmaken om de voortent ruimte te vergroten. Deze is uitgevoerd in 40D en via Hilleberg hadden we een leaflet in handen met de stoffen op (black, yellow, .. label als vergelijking). Op basis daarvan inderdaad besloten dat écht lichtgewicht (10D en lager) niet voor ons was.

  Qua slaapmat hadden we gedacht aan de Therm-a-rest ProLite plus. Aanvaardbaar qua gewicht en pakvolume, dik genoeg (getest in winkel) lijkt me zelfs voor een zijslaper en met R3.4 isolerend genoeg. Daar is ook nog altijd een mouw aan te passen mocht het nodig zijn (schuimrubber matje, space blanket achtig materiaal in de tent, etc)

  Als laatste qua slaapzak gaan we na wikken en wegen voor dons. Pak-volume kleiner, lichter en warmer. Momenteel geniet daar de Millet dreamer composite 1000 onze voorkeur. In combinatie met een liner toch geschikt voor temperaturen rond het vriespunt. Met de nodige extra isolatielagen om het lichaam zeker voldoende (voorlopig) voor de tochten die we voor ogen hebben. Al is een Gold Kazoo ook nog een optie maar is wel al meteen 100 euro duurder.

  Nog op zoek naar goede rugzakken en we zijn bijna klaar om te vertrekken 😉

  bjodes
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 56

  Hallo,

   

  Denk dat jullie goede keuzes gemaakt hebben.

  Ivm koken in de voortent: CO2 vergiftiging zou geen probleem mogen zijn want als je kookt is dit altijd met zo veel mogelijk ventilatie want anders massa’s condens in je tent.

  Ivm de slaapzak das heel persoonlijk, voor sommige mensen zal het fris zijn rond het vriespunt.

  Nu een tip die ik zeker nog wil meegeven : kruip altijd warm in je slaapzak, veel mensen kruipen er pas in als ze koud hebben en kan heel lang duren eer ze terug warm krijgen. Doe een wandeling, sta wat te springen, drink nog iets warms bij koude nachten.

   

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  I.v.m. koken in de voortent: ventileren moet je altijd doen, ook als het buiten rotslecht weer. Sommigen laten het dan na, maar wij laten bvb. altijd een kier bovenaan terwijl het tentzeil onderaan niet tot tegen de grond komt.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Misschien is het vooringenomenheid van mijn kant maar ik hou niet van slaapzakken waar ze twee verschillende soorten isolatie combineren die ook nog eens verschillende levensduur hebben. Het groot probleem bij synthetische isolatie is dat er op de duur scheuren komen in het doek. Ik weet niet hoe ver die synthetische isolatie doorloopt langs onder. De kans is mi te groot dat je op termijn, zeker bij zijliggers zit opgescheept met koude bruggen. Voor wat extra geld meer koop je eentje die volledig uit dons (van betere kwaliteit) is gemaakt. http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/sleeping-bags/down-sleeping-bags

  FrankB
  Deelnemer
  Aantal berichten: 231

  Ik heb de Cumulus Mysterious Traveller aageschaft met (optioneel…. je moet deze bestelling per mail bij de fabrikant doen) 30 gram extra dons op de rugzijde voor een paar euro extra (en 5% korting bij 2 stuks). Hele mooie zak met comf. temp. van onder het vriespunt (ook een aantal positieve recensies van gelezen…. al is voor een aantal mensen de – krappere – Lite 400 – regelmatig met wat optionele extra dons – favoriet).
  Gekozen met linkse en rechtse rits, al zullen we daar waarschijnlijk geen gebruik van maken.

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  +1 bij wat Ivo zegt.

  FrankB
  Deelnemer
  Aantal berichten: 231

  I.d.d. dat de combinatie niet goed is had je me al eerder van overtuigd @Woubeir (bij die Nomad). Ivo maakt het nog duidelijker.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.