HOME FORUM Materiaal en techniek Zelfbouw getten/gaiters Reageer op: Zelfbouw getten/gaiters

ivovm
Sleutelbeheerder
Aantal berichten: 1025

Boelo,
Ik vraag me af of op termijn klittenband goed grip blijft houden (zeker bij ijs en sneeuw). Een rits is volgens mij een zekerder verbinding. Alternatief zijn gesloten getten die eerst worden aangedaan voor de schoenen. Vrij simpel te maken.
En die kachelpijpvorm. Erg nauw komt het niet. Best is om een rest stof te gebruiken dat je vanaf de hiel, kuit naar voor brengt en ze aan de voorkant dicht naait. Dan blijf je net zo lang de naad verleggen tot de vorm goed is.
Je knipt de stof, maakt de stiksels los en je hebt een goede mal (rekening houden met overlap/extra lengte om een kanaal te maken waar je een platte elastiek doorheen haalt om hem af te spannen aan de kuit en de schoen
https://picasaweb.google.com/104818887603169183922/Voetsyst#5792574374670086370
Een heel nauwkeurige passend vorm zoals bij
http://ivovanmontfort.blogspot.be/2012/03/sneeuwschoenend-op-trailrunners.html
maak ik door mijn voet in een plastiek zak te steken en die dan met breed tape om de schoen te te kleven. Zo krijg je ook een vorm die daarna in verschillende onderdelen wordt verknipt. Heel dikwijls zie je dat er elastiek wordt gebruikt om de get vast te zetten maar dit soort elastiek is niet erg duurzaam.
http://infiniteoutdoors.blogspot.be/2013/01/myog-snow-gaiters.html
Zelf heb ik op de hiel van de schoen een stuk klittenband gekleefd (zie eerste fotoreeks) maar eerlijk gezegd, dat klittenband was best iets breder geweest om de get te fixeren. Ik ben aan het overdenken om links en rechts aan mijn trailrunner een kleine lus te naaien om hem in het midden, boven het loopvlak te fixeren. Ik zal je via mail een ander zelfbouw ontwerp sturen van Backpackinglight. Maar vrij complex van opbouw.