HOME FORUM Wandelgebieden Wintertrekking Reageer op: Wintertrekking

brent
Deelnemer
Aantal berichten: 6

Toevallig op deze tread gekomen, ik ga proberen een goed antwoord te formuleren.
ben zelf oprichter en gids van xplorethenorth.be, en de enige organisatie die serieuze wintertochten in het Hoge Noorden aanbieden op een commerciële basis in Belgie. Vanzelfsprekend zijn die tochten veel duurder dan als je het zelf organiseert (je betaalt bij voor de begeleiding van een zeer ervaren gids), maar zoals Lieselot aanhaalt leer je zeer veel bij op zo een tocht.

Hoe werken wij, welke veiligheidsmechanismen gebruiken we, welk materiaal, tochtindeling, backup plannen, etc… al onze reizen zijn tochten/avonturen en geen stages, de nadruk ligt dus nog steeds op een mooie tocht maken: wat je bij wil leren hangt vooral van jezelf af. Het voor- en nadeel van onze werking is dat we veel mensen aanzetten (we verhuren ons professioneel materiaal ook aan doe-het-zelf hikers en groepjes: sledes, toerlangaufsets, etc…), het grote nadeel is dat de drempelverlaging soms te groot werkt als je zwaardere gebieden die we aandoen gewoon gaat kopiëren, die soms niet geschikt zijn voor een eerste tocht, omdat iedereen denkt dat ze wel geschikt zijn omdat wij ze doen. (spitsbergen, urho kekkonen, sarek, finnmark). In al deze gebieden heb je geen enkele backup en ben je volledig op jezelf aangewezen als er iets misgaat.

Een gebied dat wèl geschikt is de Kungsleden tussen Abisko en Nikkaluokta: hutten op korte afstanden, sateliet telefoon in de hutten, passage van andere trekkers tussen de hutten. Tijdens tweede helft van maart en heel april is dit wellicht de beste bestemming, zeker niet vroeger gaan.

Ik denk spontaan ook aan een reddingsactie per heli die we moeten opzetten hebben afgelopen winter (met onze sattelliet), mensen die onverwachts in een noodbivzak komen snachts,… omdat ze op weg gaan zonder specifieke ervaring, niet juist sporen of de weg kwijt geraken, onvoldoende warm materiaal bij hebben of backups voor als het misloopt.

Ik heb daar geen enkel probleem mee, integendeel het vergroot de het aantal mensen die ermee bezig zijn in Belgie, maar start steeds met het juiste gebied mèt voldoende hutten en backup, of neem een sateliettelfoon mee. (geen luxe in een gebied zonder backup, het kan je leven redden).
De gevolgen bij in de winter ‘vastzitten’ zijn veel erger en draaien sneller op een catastrofe uit.
In een zomersitutatie is elk soort materiaal wel geschikt om geen al te zware ongelukken te hebben, in de winter moet je gewoon zeer degelijk zijn uitgerust, ook voor als het kan misgaan.

Als je rekening houdt met deze opmerkingen, is er weinig mooier dan een wintertocht!