HOME FORUM Materiaal en techniek Wintertent Reageer op: Wintertent

Debbie
Sleutelbeheerder
Aantal berichten: 1049

We graven nooit de sneeuw helemaal weg maar inderdaad wel een kuil. Waarom? Om de tent beschutter op te stellen, met de sneeuwblokken die we uitgraven maken we intussen ook een muurtje. Zo ben je beschermd tegen de wind, die in de winter soms serieus te keer kan gaan. Stormlijnen trekken we vaak doorheen de muur, wat de verankering nog meer ten goede komt.
De overblijvende sneeuwlaag compacteren we nog door met de sneeuwschoenen eroverheen te lopen, anders wordt het een erg bultig slagveld waar je amper op kan slapen.
Wat de tent betreft, kies je hoe dan ook voor een 4-seizoenstent met dus wat steviger materiaal en ook erg windvast. Zelf hebben we de Lightwave G2 Mountain, een semi-geodeet die voldoet voor de winter maar één belangrijk nadeel heeft: de stokken moeten in sleuven van gaas. En in koude vochtige condities durven die al eens toevriezen, wat dus wel heel onhandig is zowel bij het opzetten als het afbreken. We hebben geen extra flappen aan het buitenzeil die in de sneeuw begraven kunnen worden, maar op onze tochten heeft dat nog geen problemen opgeleverd. Wat we wel doen is extra sneeuwblokken langsheen het buitenzeil zetten (tussen binnen het sneeuwmuurtje) om te vermijden dat er toch nog wind onder het buitenzeil blaast.
Tot slot heb je ook sneeuwpiketten nodig (maanvorming).