HOME FORUM Materiaal en techniek Wintertent Reageer op: Wintertent

bergkonijn
Deelnemer
Aantal berichten: 190

Eigenlijk wil je wel de sneeuw afgraven tot op de grond. Omdat de grond 0 graden is. Dat is lekker warm in de winter. Maar dit is totaal niet praktisch. In de winter is het vroeg donker en sneeuw afgraven is best inspannend.

Reden nummer 2 om de tent in te graven en met de uitgegraven sneeuw een muurtje te maken is dat er minder sneeuw onder je tent waait. De muur bevind zich ook in de richting van de wind en zo kort mogelijk bij het tentzeil. De opening van de tent staat uit de wind.
Een wintertent verschilt van een zomertent doordat het buiten tentzeil veel lager tegen de grond komt. Hierdoor kan de uitgeademde condens slechter weg maar waait er veel minder sneeuw tussen binnen en buitentent. Deze sneeuw hoopt zich op tegen het grondzeil van de binnentent. Als de opstaande rand van dit grondzeil niet hoog genoeg is dan komt het gewoon binnen. De binnentent laat meestal stuifsneeuw door.
Ik heb eens in de Pyreneeën in een T3 ultralight tent van de decathlon gelegen in een ijzelstorm. We lagen met 3 in de tent. Ik lag aan de kant waar de wind onder het buitenzeil kwam. Tegen dat de storm gedaan was lag er een 10tal cm hagel bolletjes opgehoopt tegen het grondzeil. Mijn kont lag in de slaapzak tegen die zijkant van het grondzeil maar ik heb de kou heeeeeeel hard gevoeld, arrrggg. Gelukkig dat het grondzeil van zo een T3 redelijk hoog komt. Want anders waren de hagelbolletjes door de mesh binnentent gekomen om alles nat te maken. Dit fenomeen heb je dus ook in de winter in de sneeuw met wat wind.

Voor de verankering kan je alles behalve je schup gebruiken. Je schup heb je nodig de volgende morgen om al je ankers uit te graven. Die zijn dan stijf bevroren en krijg je met man/vrouw-kracht niet los. Sneeuwschoenen, sneeuwpicketen, zakjes met opgevulde sneeuw, wandelstokken, pickel, … Alles wat breed/lang genoeg is en blijft steken. De samenstelling van de sneeuw kan je wel parten spelen. In echt droge poedersneeuw blijft niet veel steken.
Als je dit wil testen; aan zee in de droge duinen je tent gaan opzetten. Als ze daar blijft steken blijft ze ook steken in de sneeuw.