HOME FORUM Materiaal en techniek Winterslaapzak Reageer op: Winterslaapzak

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Lucius,

De Gelert slaapzak die je nu hebt is een sythetische slaapzak. Alle (ja echt alle) fabrikanten die sythetische slaapzakken fabriceren liegen over de (comfort)temperatuurwaarden van hun slaapzakken. In tegenstelling voor donsslaapzakken bestaat er vreemd genoeg voor sythetische slaapzakken immers geen consensus voor de opgegeven temperatuurwaarden. Met andere woorden, alle fabricanten geven veel te optimistische temperatuurwaarden aan hun synthetische slaapzakken waardoor het voor de consument erg verwarrend wordt en er vaak mensen zijn die een veel te dunne synthetische slaapzak kopen voor de nachttemperaturen die ze op het oog hebben. Dat gezegd zijnde…

Gelukkig bestaat er wel een manier om de echte comforttemperatuur van zowel synthetische- als donsslaapzakken bij benadering na te rekenen. Zo heb ik voor mezelf ooit een excelfile aangemaakt waar ik al die rekenformules in heb verwerkt en nu maar het type vulmateriaal, vulgewicht enzoverder hoef in te vullen en de benaderende comfortwaarde is zo berekend. Doe ik dat voor de Gelert 1200 xtreme kom je op +2°c uit. Dit is echter in de veronderstelling dat deze slaapzak gevuld is met de beste synthetische vulling die er tegenwoordig voorhanden is. Gelert gebruikt echter niet dit topmateriaal, dus de werkelijke comfortwaarde zal vermoed ik nog paar graden hoger liggen, wellicht 4 of 5°c.

Maar comfortwaarden van slaapzakken alleen zijn één ding en zeggen nog steeds niet exact tot welke temperaturen je nu comfortabel met die gegeven slaapzak zou kunnen slapen. Je dient immers je hele slaapsysteem in rekening te brengen waarbij vooral je slaapmatje een heel grote rol speelt. Immers, 35% van je lichaamswarmte wordt geïsoleerd door je slaapmatje en niet door je slaapzak. Nu kan je natuurlijk ook de comforttemperatuur van je hele slaapsysteem berekenen. Doe ik dat voor je Gelert slaapzak dan kom ik op het volgende uit:

Slaapzak + zomermatje + licht thermisch ondergoed: +10°c
Slaapzak + zomermatje + warm thermisch ondergoed (of die liner die je gebruikt): +7°c
Slaapzak + wintermatje + licht thermisch ondergoed : +2°c
Slaapzak + wintermatje + warm thermisch ondergoed (of die liner die je gebruikt): 0°c

Als zomermatje heb ik hier een Thermarest Prolite genomen met R-waarde van 2,2 en als wintermatje een thermarest Xtherm met R-waarde 5,7.

Verder dien je nu eens na te gaan tot welke temperaturen en met welk slaapsysteem (matje + kledij dat je aanhad) je het zoal warm genoeg hebt gehad of net niet en dat te vergelijken met de hier opgegeven comforttemperaturen. Deze berekende comforttemperaturen zullen immers niet voor iedereen perfect overeenstemmen met wat je werkelijk ervaart omdat ieder individu ook nog eens een andere warmtehuishouding heeft (er zijn immers nog altijd koukleumen en mensen die het net niet snel kou krijgen dan een gemiddeld persoon). Dat verschil dien je nu altijd verder in rekening te brengen wanneer je een slaapzak gaat zoeken.

Als je wil uitkijken naar een nieuwe slaapzak zou ik proberen een donsslaapzak te nemen. Donsslaapzakken behouden immers veel beter hun isolatiewaarde. Synthetische slaapzakken isoleren geleidelijk minder goed des te langer je ze gebruikt. Heb je het budget echt niet dan kan je nog altijd naar een synthetische slaapzak zoeken maar daar komt dan wel bij dat je in vergelijking altijd een erg zware slaapzak zult moeten meezeulen. Maar wintertrekkings met een sythetische slaapzak kan wel degelijk. Ik heb vrienden die het doen, ook al weegt hun slaapzak dan om en bij 3kg.

Kort samengevat: Als je eens heel gericht een idee wil hebben wat voor slaapzak geschikt kan zijn moet je maar eens laten weten welk slaapmatje je gebruikt en tot welke temperaturen met welk slaapsysteem je het nog net warm genoeg hebt gehad. Hoe koud was het dus op die bivak, welke kledij had je toen aan en welk slaapmatje gebruikte je toen?