HOME FORUM Materiaal en techniek Winterslaapzak Reageer op: Winterslaapzak

Willem
Moderator
Aantal berichten: 42

Ik het zelf een NeoAir XTherm, deze zomer zowat 120 nachten op geslapen en voorlopig kan ik er niet veel slechts over vertellen. Voelt erg fragiel aan, maar indien je voorzichtig bent kan je gaatjes zeker vermijden, ik heb er in elk geval nog geen gehad. Meer zelfs, na 120 nachten waren m’n 2 vorige Therm-a-rests, de klassieke en over het algemeen veel robusster geachte ProLite’s, al klaar voor de vuilbak vanwege delaminatie (zoiets: http://farewellburt.files.wordpress.com/2010/04/thermarest.jpg?w=468&h=624)

Wat het gewichtverschil betreft: op verschillende sites idd verschillende informatie. Hier vind ik zelfs een nog veel groter verschil van 210g tussen de Regular en de Large: http://www.backcountrygear.com/therm-a-rest-neoair-xtherm.html
Afgewogen op de keukenweegschaal kom ik voor m’n eigen Regular op 434 gram.

Ik denk dat je nog de beste berekening kunt maken aan de hand van de oppervlakte van de matjes; De Regular is 0,51×1,83 = 0,9333m²; de Large 0,63×1,96 = 1,23m². Als ik met die verhouding werk kom ik voor de Large uit op een gewicht van 571 gram, een verschil van 137 gram dus.

Behalve als je nachtrust echt slecht is doordat je vaak van je matje rolt zou ik in dit geval toch voor de Regular gaan. Eenmaal je een paar dagen op tocht bent begin je normaal gezien ook wel een stuk vaster te slapen. Langs de andere kant ben ik het wel met Bruno eens, voor m’n matje kijk ik net iets minder op prijs en gewicht. Goed slapen is zowel fysiek als mentaal ongeloofelijk belangrijk als je langere tochten maakt.