HOME FORUM Materiaal en techniek Winterslaapzak Reageer op: Winterslaapzak

massimo
Deelnemer
Aantal berichten: 183

Beste Lucius,

Ik liep tegen dezelfde situatie aan als jij, namelijk ’s nachts als eerste koud hebben en te weinig geld hebben voor een warme gans. Daarnaast hike ik nog niet zo lang, dus zelfs met even doorsparen had ik de grote investering van >400 euro voor een warme donszak niet zomaar gemaakt, wie weet gaat de lol er af of verpruts ik de isolatie door het nat te laten worden.

Na veel wikken en wegen ben ik uitgekomen bij een Husky Anapurna, een betaalbare synthetische slaapzak. Low comfort -19 celsius, high comfort -12 celsius, extreme -28 celsius. Schade was 119 euro op basicgear.nl.

Ik twijfelde bij aanschaf, deze temperaturen zie je over het algemeen niet terug bij slaapzakken onder de 400 euro, dus ik had rekening gehouden met tegenvallende warmte. Ik beredeneerde maar zo: indien de haalbare temperaturen 10 graden minder koud uitvallen dan genoteerd staat ben ik tevreden met de gedane investering.

Conclusie:
Met 2,26kg redelijk zwaar, maar ik laat nu gerust m’n tent thuis aangezien een beetje vocht mijn nacht niet zomaar koud maakt. Netto kan ik dus lichter op pad. Ook de nazorg van de genoemde webshop was top, ik had wat praktische vragen die tot aan de fabrikant zijn uitgezocht. (bijvoorbeeld of de slaapzak in compressiefoedraal in een compressiezak met ventiel meegenomen mag worden, scheelt nog eens 50% pakformaat, dan blijft er weinig formaat van over). Zit een extra uitneembare zak in bij de voeten, zakje binnen, zakje buiten, aan te snoeren halskraag naast de gebruikelijke aan te snoeren capuchon. Voorzien van antislipvlakken aan de onderzijde.

Maar het belangrijkste – met deze slaapzak heb ik afgelopen nacht bij -10 in de achtertuin geslapen, zonder fancy slaapmat, zonder tent of bivakzak, gewoon ongeisoleerd Gelert banenbedje van €9,95 op een hoop sneeuw. Vroeg op de avond is de zak nat geworden, maar ik heb droog en warm geslapen. In de ochtend werd het wat kouder vanaf onderen. Mijn volgende investering wordt een mooie Exped mat, aangezien alle ervaren koude via de ondergrond naar binnen kwam (no surprise there). Ook op eerdere hikes is deze zak nog niet tegengevallen.

Mijn ervaring staat tot niets vergeleken met de eerdere reacties (mijn koud weer overnachtingen zijn nog op twee handen te tellen) en ik heb nog nooit iemand zijn/haar ervaringen over deze zak gehoord. Maar wie weet kan je wat met deze info / review.

Succes!

Massimo