HOME FORUM Materiaal en techniek Winterschoenen Reageer op: Winterschoenen

Debbie
Sleutelbeheerder
Aantal berichten: 1049

Wat we hebben voorgesteld is het ‘ideaalbeeld’ van een bergschoen. Laat ons duidelijk zijn, het lukt met andere schoenen ook. Voor je eerste wintertocht hoef je niet perse meteen een nieuw paar schoenen te kopen als je geen extreme gebieden opzoekt.

Type B, ook met hoge schacht, bieden heel weinig steun aan de enkel. Vooral bij het traverseren voel je de druk die op dit gewricht ontstaat. Je kan je voet namelijk niet perfect recht zetten als in de zomer aangezien de sneeuwschoen ‘op de sneeuw’ loopt en je je dus moet aanpassen aan de helling. Een stevigere schoen biedt veel meer steun. Bovendien heb je bij sommige types sneeuwschoenen (met name Tubbs en MSR) dat je zool rust op de sneeuwschoen zelf en niet in een voorgevormde plastiek zool als bij TSL. Zet je de schoen op stijgstand (en klip je dus de hendel naar boven) dan rust je hiel op die hendel. Hoe rigider je zool, hoe minder efficiëntieverlies je dus hebt.
Daarnaast zijn C-schoenen ook wat beter afgewerkt dan B’s; het leer is wat dikker en van betere kwaliteit waardoor ze voor de harde wintercondities beter geschikt zijn. Het voortdurend contact met de sneeuw doet het leer echt afzien, maar leer is nog altijd voor te verkiezen boven synthetisch materiaal. Vandaar dat het nog altijd een heel belangrijk materiaal is in de productie van wandelschoenen.