HOME FORUM Materiaal en techniek Winterschoenen Reageer op: Winterschoenen

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Een goede winterschoen kan langs de buitenkant zowel uit leder als synthetische stof bestaan, maar allebei geven ze vroeg of laat problemen als je de schoen niet regelmatig en op de gepaste wijze behandelt. Als het om leder gaat heb je echter nog grote verscheidenheid aan ledertypes met elk andere eigenschappen. Hoog kwaliteits leder dat in C/D-schoenen wordt gebruikt is veel beter geschikt voor winterse omstandigheden (tenslotte is het de bedoeling om deze schoenen in het hooggebergte op sneeuw en ijs te gebruiken). Het leder op C/D-schoenen is relatief dik (2,5 tot 3mm), stijver en is meestal ruim behandelt met siliconen tijdens het looiproces. Daardoor is het leder op C/D-schoenen goed waterafstotend en ademend waarbij het die eigenschappen relatief lang behoudt vooraleer behandeling met de gepaste producten weer noodzakelijk is.

B-schoenen worden normaliter gebruikt in 3-seizoensomstandigheden en daarom gebruiken fabrikanten op hun B-schoenen meestal andere soorten leder dan op C/D-schoenen en dat is dan meestal leder dat dunner is (rond 2mm), soepeler en waarbij vaak een minder efficiënte behandeling tegen vocht kan worden bekomen en die sneller degradeert zodat regelmatig behandelen noodzakelijk is. Wil je met B-schoenen op wintertrekking zal je extra aandacht moeten schenken aan een goede behandeling van het leder en de DWR-finish (idem met synthetisch materiaal). Doe je dat niet dan zal het leder op de wintertrekking gemakkelijk vocht kunnen opnemen en samen met de goretex liner in de schoen maakt dit dat de schoen vrijwel niet meer zal ademen. Je kan het dan vergelijken met een goretex regenjas waarbij het DWR op de buitenkant van je regenjas zodanig afgesleten is dat de jas niet meer water afparelt maar net water opneemt. De jas ademt helemaal niet meer en je wordt nog sneller nat in je jas door je eigen lichaamsvocht dat niet meer kan ontsnappen. Met B-schoenen is dit proces op wintertrekking vrijwel onvermijdelijk, zeker als je het leder nooit met de nodige aandacht hebt behandeld. Daarom als je met B-schoenen door de sneeuw gaat stappen op een meerdaagse tocht is de beste strategie om tijdens de bivak je schoenen niet te laten bevriezen door ze in een plastiek zak mee in de slaapzak te nemen. Doe je dat niet, heb je kans dat je schoenen ’s ochtends stijf bevroren zijn (door het vocht dat het leder heeft opgenomen). Het is dan moeilijk en erg onaangenaam om in je schoenen te geraken als je ze niet op voorhand kunt laten ontdooien. Het risico op het oplopen van trenchfoot vergroot in zulke omstandigheden alleen maar.

C/D-schoenen bevatten verder ook extra isolatie in de schoen en zijn dus sowieso warmer terwijl je het in B-schoenen bij gebrek aan een voldoende isolerende voering sneller koud zult hebben in de winter, tenzij je gaat kijken naar een specifieke winterwandelschoen (waarbij evenzeer goede behandeling van de buitenkant nodig is).

Om aan te tonen welke verscheidenheid aan ledertypes fabrikanten in hun schoenen gebruiken, kijk bijvoorbeeld hier eens bij Scarpa. Hier kan je nalezen hoe je schoenen goed moet behandelen. Kies voor het behandelen best wel de producten die de fabrikant zelf voor de schoen aanraadt.

Hopelijk is het wat duidelijk nu waarom je zo’n verschillen kunt ervaren tussen B- en C/D-schoenen op wintertrekking.