HOME FORUM Materiaal en techniek Waterdicht Jacket Reageer op: Waterdicht Jacket

Debbie
Sleutelbeheerder
Aantal berichten: 1049

Hey Ward, enkele maanden terug nog een waterdichte jas gekocht, en achterover gevallen van de prijs dat ze dezer dagen vragen voor een Goretex Proshell. Ik kan dus wel begrijpen dat je nog wat serieuze vragen stelt. 🙂

Ik zal proberen te antwoorden op basis van mijn ervaring, zelf ben ik ook geen materiaalexpert.

(1) Laminaten zijn nog steeds aan te raden boven coatings omdat ze duurzamer zijn en beter ademen. Goretex is nog altijd marktleider maar ook de andere membramen worden steeds beter. Er zijn weinig vergelijkende tests beschikbaar. Het is dus erg moeilijk in te schatten hoe ze zullen presteren. Alles is relatief. Ook Goretex presteert niet optimaal. Waterdichtheid en ademvermogen zijn nu eenmaal niet zo simpel te verzoenen.

(2) 3-laagse jassen zijn aan te raden omdat die beter bestand zijn tegen de frictie die de riemen veroorzaken en de waterdichtheid van je membraam kan aantasten. Sommige (lichtgewicht) hikers kiezen voor een 2-laags, dat is wat lichter, in de veronderstelling dat ze die regenjas toch niet vaak aan hebben en het eerste argument dus niet echt van tel is. Zelf verkies ik nog altijd een 3-laags voor zijn robuustheid, ik gebruik hem vaak het hele jaar door. In het begin zal er wellicht weinig te merken zijn tussen beide, misschien wat qua ademvermogen (hoger bij 2-laags?) maar de vraag is hoe ze op termijn gaan presteren. Dat zal ook van andere factoren afhangen natuurlijk.

(3) Aan handzakken heb je niets omdat je heupriem er toch over zit. Je kan er niets insteken (want dan zit het te duwen) en je kan er niets uithalen. Napoleonzakken zijn wel erg handig. Kijk zeker uit naar een jas die ze heeft want dat is niet bij allemaal het geval.

Groetjes,

Debbie