HOME FORUM Materiaal en techniek Waterdicht Jacket Reageer op: Waterdicht Jacket

massimo
Deelnemer
Aantal berichten: 183

Dzjow, de broek in kwestie is een Vidda Pro. Cotton kills was mijn initiële argument van wantrouwen in G1000, maar de praktijk heeft mij toch overtuigd dat het werkt. Mijn enige ervaring dat de broek moeilijk droog raakt van binnen betreft de twee zakken op de heupen. Volgens mij zijn deze gewoon 100% katoen en dan zijn we weer rond, cotton kills, dat duurt wel even voordat het droog is.

Ik heb het zojuist even nagekeken, ik had met de stopwatch het drogen bijgehouden en genoteerd hoe het verliep. Het was die dag niet meer dan een paar graden boven nul met een lekker zonnetje en een koude wind. De broek was zowel van buiten als van binnen nat.
– kant in de zon na 10 minuten droog
– broek gedraaid met natte kant naar zon, na weer 10 minuten andere kant ook droog
– broek binnenstebuiten gehangen, na 10 minuten gestopt met drogen en aangetrokken
– Conclusie na 30 minuten: Nagenoeg hele broek droog, op heup iets klam. Heupzakken behoorlijk klam. Vervolgens ben ik met m’n vriendin een hapje gaan eten buiten de deur en heb ik niet eens de moeite genomen om de broek te wisselen, terwijl ik voor een kast met gewassen broeken stond. Met andere woorden, droog genoeg voor comfort. Nogmaals, deze broek was niet royaal van wax voorzien, daarom was ik ook aan het testen.

Op basis van bovenstaande verwacht ik dat bij warmer weer, of menselijke warmte vanuit de broek zelf (ik had de broek niet aan tijdens het drogen) het drogen sneller kan verlopen.

Dzjow, Wat je zegt over de duurzaamheid, dit kan ik nog niet uit persoonlijke ervaringen beamen. Die van mij is als nieuw, maar die is ook pas een dag of 15 naar buiten geweest. De verhalen die ik van anderen hoor zijn altijd lovend over de duurzaamheid, maar ik weet zeker dat geen van deze mensen tochten onderneemt zoals jij hebt gedaan. Daarmee acht ik jouw ervaring wat betreft duurzaamheid van hogere waarde.

Om dit te herleiden op advies voor Ward – ik weet niet hoe snel het droogproces bij een G1000 jas verloopt. Ik heb de G1000 jassen ook nog nooit in mijn handen gehad en eens goed bekeken. Daarnaast produceer/verlies je meer warmte aan het torso en zal daardoor het drogen mogelijk ook sneller verlopen. Hoewel je de jas waarschijnlijk uittrekt zodra het droog is… Lastig om iets nuttigs over te zeggen. Ook de duurzaamheid van zo’n jas weet ik niets van, al kan ik mij voorstellen dat G1000 vele malen beter is dan de jas waar je vandaan komt. Ik sluit mij aan bij het advies van Dzjow om gewoon eens aan te trekken en te kijken wat prettig zit.

En nu we het toch over poncho’s hebben… Ik neem er altijd een mee, grondzeil voor onder m’n tarp, 15 euro bij de dump. Maar nog nooit als regenjas gebruikt, lijkt me knap waardeloos ivm de mooie jassen die Dzjow heeft voorgesteld om eerlijk te zijn… 🙂