HOME FORUM Materiaal en techniek Waterdicht Jacket Reageer op: Waterdicht Jacket

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Mijn mening over G1000?
Ik moet toegeven dat ik visueel erg aangetrokken wordt door de Fjällraven broeken. Heb er zelf 3 en draag die regelmatig en graag in het dagelijks leven, maar niet meer op trektochten vermits ik voor mezelf heb ondervonden dat er comfortabelere en duurzamere kleding combinaties zijn voor op het onderlichaam.

Massimo, jou sneldroogervaringen verbazen me. Kan je aangeven om welk type broek het precies gaat? Want er is nogal wat verschil in het materiaal tussen alle Fjällraven broeken.

Mijn ervaringen zijn als volgt: Voor drie seizoensgebruik is de laatste tocht waarop ik een G1000 broek heb gedragen die door Sarek in 2008 en toen had ik er eigenlijk al over zitten twijfelen om het er nog een keer mee te proberen door mijn onaangename ervaringen ermee in Jotunheimen het jaar ervoor. Ik waxte de broek volledig en nam dan geen aparte regenbroek mee. In Jotunheimen was het toen extreem nat met zeer vaak regen en de broek werd van binnen uit ook gewoon klammig tot nat en dat gaf mij soms een onaangenaam gevoel op de benen, zelfs bijna ondraaglijk in de regen dat ik er humeurig door werd herinner ik me nog goed. ’s Ochtends had ik telkens nooit veel zin om in die koude klamme broek te kruipen. Ik kan dus compleet niet de ervaring delen dat een gewaxte G1000 snel droogt. Daarna ben ik de broeken nog wel blijven gebruiken in de winter. Daar presteren ze voor mij wel goed en aangenaam, maar toch heb ik er weer genoeg van gekregen na mijn skidoorsteek in Lapland twee jaar terug toen de broek scheurde op de pijpen en helemaal in het kruis. Al mijn 3 G1000 broeken zijn al op verschillende plaatsen genaaid, allemaal in het kruis en onderaan de pijpen en de twee oudste hebben ook gaten op het achterwerk. Fjällraven mag dan altijd trots beweren dat G1000 een zeer duurzame stof is, ik vind de duurzaamheid van G1000 naar mijn eigen ervaringen ondermaats. Wat broeken betreft doet voor mij niets het beter dan een gewone nylon trekkingbroek met erover een ademende regenbroek in de regen. Je kan er ook nog in nat worden maar een nylon broek droogt gewoon super snel. Vergeet niet dat in de G1000 stof een redelijke hoeveelheid katoen zit geweven en je weet wat men zegt over katoen en nattigheid: cotton kills! In feite is Fjällraven weer zo’n fabricant die het vooral door marketing en modetrends goed doet want ik kan het goed begrijpen dat er mensen zijn die “wonen in een Fjällraven broek”. De broeken zien er gewoon goed uit.

Met G1000 jassen heb ik geen ervaring. Ik vraag me hierbij af of je niet hetzelfde effect gaat krijgen dat je ook bij een gewaxte jas je onderkleding gaat zien klammig worden zodat het ook hier weer onaangenaam wordt.

Nu we het toch over mogelijke alternatieven hebben voor regenkledij vallen er nog wel 3 zaken te noemen: Paramo, Furtech en de Pile en Pertex kleding van Buffalo en Montane. Allemaal zaken weer uit de UK. Van Furtech zijn weinig gebruikservaringen te vinden maar deze fabricant maakt regenkledij die technisch gezien vrij gelijkaardig is aan Paramo. Paramo vervaardigt een heel eigen kledingsysteem waarvan de regenkledij geen laminaat of coating bevat. Hoe het in mekaar zit moet je maar eens nagaan op hun website. In elk geval is het nog veel beter ademend als alle coating en laminaatjassen, maar het heeft een beperking. De jassen zijn zwaar en warm en daardoor eigenlijk enkel geschikt voor het winterseizoen. Paramo is de eerste keuze voor Chris Townsend eenmaal de temperatuur onder 5°c zakt. Omdat de oudere jassenlijn zo warm is heeft Paramo recenter gepoogd dunnere jassen te maken die wel in 3-seizoens omstandigheden inzetbaar zijn, maar uit gebruikservaringen blijkt dat dit (voorlopig) niet zo’n succesverhaal is. De dunnere jassen hebben een niet zo’n hoge waterkolom meer en zouden dus toch gemakkelijk lekken onder de schouderbanden of zelfs bij regen in stormweer zijn er mensen die klagen dat de nattigheid door de druk van de wind op de kledij naar binnen komt. Een gelijkaardig verhaal heb je bij de pile en pertex kledij, vooral bekend onder Buffalo maar ook Montane heeft een kleine lijn pile en pertex. Hier heb je een soort softshell bestaande uit een winddichte, zeer goed ademende maar niet waterdichte buitenlaag (een dikkere Pertex) met eronder de pile bestaande uit een laag wolvezels die de eigenschap heeft om door middel van je lichaamswarmte vochtigheid naar buiten te werken weg van het lichaam. Je draagt de jassen dus rechtstreeks op je huid zonder een basislaag eronder. Bij regen wordt de jas nat maar blijft aangenaam aanvoelen op de huid en droogt daarna weer snel. Wederom weer warme jassen die best inzetbaar zijn tijdens de winter. Gebruikservaringen laten zien dat er echter twee kampen zijn. Voor warmbloedige types die nauwelijks afkoelen eenmaal je een pauze neemt zijn de jassen altijd aangenaam maar voor de koukleumen die snel afkoelen en iets moeten aantrekken bij een pauze kan een natte pile en pertex je toch gevaarlijk afkoelen doordat het systeem tenslotte je lichaamswarmte gebruikt om te werken. Pile en pertex blijkt dus ook weer niet voor iedereen weggelegd te zijn in regenweer. Wil je het echter gebruiken voor het droge winterweer in de droge sneeuw waarbij het systeem dus toch niet nat kan worden van regen dan is pile en pertex net als Paramo wel serieus te overwegen. Maar het blijven dingen waarvoor je je persoonlijk moet aangesproken voelen.

Hebben we het ook al over poncho’s gehad? 🙂