HOME FORUM Materiaal en techniek Waterdicht Jacket Reageer op: Reageer op: Waterdicht Jacket

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Regenjassen… zo’n onderwerp waarover je boeken kan schrijven en waarover ook weer een aantal mythes bestaan.

Laat ik beginnen met de constructie van regenjassen uit te leggen. Er zijn jassen in 2-laags constructie (2L), 2,5 laags constructie (2.5L) en 3-laags (3L).

Een 2L-jas bestaat uit een laminaat of coating aangebracht op een meestal zware en duurzame (meer dan 40 denier) buitenlaag (face fabric) en dat is het in feite. In de praktijk is langs de binnenkant meestal een loshangende stof (meestal soort mesh) aangebracht om het laminaat of de coating langs de binnenkant te beschermen tegen beschadiging. 2L-jassen zijn tegenwoordig aan de relatief zware kant, meesten wegen 500g of meer doordat een zware buitenlaag wordt gebruikt en er veel zakken en andere prullen in worden verwerkt (denk fashion type jassen). Ze zijn eigenlijk vooral bedoeld als regenjas in het dagelijks leven (rond het huis gebruik, dagtochten, of zoals sommige fabricanten het noemen “base camp use”). Minder geschikt dus voor trekkings doordat het laminaat of de coating niet zo goed beschermd zit. 2L-jassen mag je dus beter gewoon negeren voor een trektocht.

Dan zijn er 2.5L-jassen die heb ik de indruk op fora nogal te vaak onder de noemer 2L worden genoemd, maar het verschil tussen de twee is eigenlijk wel groot. 2.5L-jassen bestaan in het algemeen uit een lichtere maar nog steeds duurzame buitenlaag (meestal 40 denier), de coating of het laminaat en langs de binnenkant een zeer minieme beschermlaag, meer een soort film die op coating/laminaat is aangebracht dan een echte volwaardige laag (vandaar de term “twee en een halve” laags). Deze film beschermt de coating/laminaat niet zo optimaal als bij een 3L-jas, maar de constructie ervan is wel relatief goedkoop. 2.5L-jassen zijn dus een goedkopere oplossing dan een 3L-jas maar dat gaat ten koste van de duurzaamheid van het laminaat/coating. Hun gewicht zit in de klasse 250-450g. Je kiest best geen 2.5L-jas als je de jas vaak draagt op een trektocht, maar ga je naar een relatief droge streek waar je slechts occasioneel met regen te maken krijgt en je wil het geld niet uitgeven aan een duurdere 3L-jas, dan is een 2.5L-jas wel een goede overweging.

De 3L-jassen worden enkel vervaardigd met laminaten. Hier zit het laminaat geplakt tussen de buitenlaag en een echte volwaardige beschermende binnenlaag waardoor bij dit type jassen het laminaat het meest duurzaam is tegen lekkage. Deze constructie heeft echter een prijskaartje, vandaar dus de meest dure jassen. Als je je regenjas vaak gaat dragen op trektocht of voor alpinisme is een 3L eigenlijk een must wil je er lang plezier aan beleven.

Maar! Nu is de technologie vandaag de dag zo sterk geëvolueerd dat er wel een grote verscheidenheid aan 3L jassen bestaat waarbij zelfs enorm lichte jassen waarbij, je raadt het al wel, dit ook weer ten koste gaat van de duurzaamheid van de jas. Het gewicht van een 3L-jas varieert vandaag van 215g (jawel!) tot zo’n 800g. Het gewicht van de jas wordt naast bijkomende features op de jas vooral bepaald door de buitenlaag die gebruikt wordt en het is die buitenlaag die bij de lichtere 3L-jassen nu vooral verder de duurzaamheid van de jas bepaalt. Het vezelgewicht van stoffen wordt uitgedrukt in denier (afgekort met D) en is een ruwe maatstaf voor de duurzaamheid van de buitenstof (er spelen nog andere factoren een rol maar het denier cijfer is een goede leidraad). De lichtste 3L-jas (naar mijn weten) weegt 215g (Haglofs Gram Comp Pull) en heeft een buitenlaag van slechts 7D. Het mag duidelijk zijn, ook al is dit een 3L-jas, deze jas is niet meer zo slijtvast langs de buitenkant.

Ruwweg kan je 3L jassen verder in volgende categoriën indelen:
1) De ultralight pullovers zonder verder veel tralala op de jassen (geen okselritsen, hoogstens één zakje op de borst en dus maar een halve rits ipv een volledige). Alles staat op deze jassen in het teken van gewichtsbesparing. Gewicht: 215-300g. De buitenlaag is meestal 15D, minder slijtvast maar voldoende voor voorzichtige mensen (denk ultralight hikers). Dit zijn jassen voor gebruik met lichtere rugzakken. Ik bezit er zo één en ben daar zeer tevreden van (RAB Demand Pull on). De Haglofs Gram Comp Pull zit dus ook in deze categorie.

2) De lightweight jackets (300-400g), wel met volwaardige rits maar verder zonder veel features om gewicht te besparen. Buitenlaag zit ook meestal op 15D. Zelfde doelgroep dus als bij de ultralight pullovers. Voorbeelden: Haglofs Gram, RAB Momentum, Montane Air, Mountain Hardwear Quazar.

3) Midweight jackets (400-600g), buitenlaag meestal 40D en dus voldoende slijtvast. Bezitten wel eens wat meer features en worden dan door fabrikanten eerder als jassen voor alpinisme geprofileerd maar zijn uiteraard even bruikbaar voor trektochten. Een relatief goedkopere topjas in deze categorie is de RAB Latok Alpine (kan je vinden voor 235-260€).

4) De zwaardere jassen (>600g). Buitenlaag meestal >40D, dus goed duurzaam. Een goedkope jas in deze categorie is de Karrimor Alpinist 2 (kan je onder koopjes momenteel vinden voor onder 100€).

Dan tot slot toch nog een woordje over coatings en laminaten. Coatings (hyvent, pertex shield, enz zijn niet duurzaam, punt. Na enkele jaren schilferen ze af en is je jas lek. Ze zijn ook minder ademend. Het gaat hier om 2.5L jassen dus je kent het plaatje verder.

Bij de laminaten is goretex nog steeds de marktleider en dat komt puur door hun megamarketingmachine, niet zozeer omdat goretex het best ademend materiaal zou zijn (met pro en active shell wel verder verbeterd maar nog steeds niet als eVent). Die marketingmachine heeft ook zo zijn keerzijde: goretex is overprijst! Koop je iets uit goretex betaal je deels mee de marketingmachine. Zo simpel is dat. Er bestaan laminaten die zelfs beter ademen dan goretex: eVent, DryQ en wellicht ook het recentere Neoshell van Polartec en waarvan eVent vooral goedkoper uitvalt dan goretex. Waarom blijven zoveel fabricanten dan goretex gebruiken als er (goedkopere en) beter ademende materialen bestaan? Gewoonweg omdat het niet zo goed meer verkoopt als er niet het label goretex op staat. De “guaranteed to keep you dry” slogan bepaalt duidelijk wel echt de mens zijn koopgedrag. Er valt nog veel meer te zeggen over verschillen tussen goretex en de andere laminaten wat betreft het ademend vermogen maar in feite blijkt dit in de praktijk niet zo heel belangrijk te zijn. Draag je lange tijd je regenjas in regenweer word je toch nat van binnenuit door je zweet dat weer condenseert op de binnenkant van de jas. Ook het best ademende laminaat verhindert dit niet. Er zijn verschillen in ademend vermogen die ikzelf ook kan ervaren (ik heb ook nog een jas uit goretex), maar ik zou die verschillen niet overroepen. Persoonlijk draagt eVent voor mij de voorkeur, maar dat is vooral omdat goretex en neoshell gewoon te duur is voor wat het is, niet zozeer omdat eVent het best scoort in ademend vermogen. Een goede 3L jas hoeft niet meer dan 300€ te kosten. Koop je een duurdere jas dan heb je een meerprijs uitgegeven die niet echt tot zijn recht zal komen in een betere prestatie van de jas.

Eigenlijk nog belangrijker in het verhaal van ademend vermogen is de staat van de DWR coating op de buitenkant van je jas. Spijtig genoeg heb je op een langere trektocht (meer dan een week meestal) dat je DWR al niet meer optimaal presteert doordat je jas gecontamineerd zit aan vuil en oliën. Nog een argument om te stellen dat de keuze voor het best ademende laminaat in de praktijk nu zoveel verschil niet zal maken. Was je jas dus regelmatig en activeer het DWR weer door hem daarna even in de droogkast te stoppen (niet te warm!) of met behulp van een strijkijzer op lage warmte even te strijken (maar oppassen hiermee wat je doet want je kan je jas hier zo mee naar de vaantjes helpen als je een te warm strijkijzer gebruikt). Je zou dit eigenlijk na elke tocht moeten doen om het DWR optimaal te houden. Is het DWR afgesleten of vertrouw je de verwarmingsmethode niet zo goed, behandel de jas dan met een DWR aanbrengend product als Nikwax Direct wash in of spray on.

Laat je verder in de keuze van je jas vooral leiden door de pasvorm, ruglengte tot onder je achterwerk, zakken, velcrosnoering op de polsen, het comfort van de capuchon enzoverder als je dat nuttig vindt. Er is niets hatelijker dan een jas te hebben waarop voor jou storende dingen zijn aangebracht.

Om dan een heel gericht antwoord te geven voor Ward zou ik jou de RAB Latok Alpine of Bergen jacket aanraden of de Montane Venture jacket, allemaal topjassen voor onder 300€. Weet je van jezelf dat je je jas niet zult gebruiken om vaak mee door struikgewas te wringen of er langs rotswanden mee te schuren en je zeult niet rond met een joekelzware rugzak zou ik eerder zelfs kiezen voor de RAB Momentum of Montane Air jacket of zelfs de ultralight pullovers als de Demand Pull-on. Maar weet dan dat je met iets zit dat minder slijtvast is langs de buitenkant.

Tot zover mijn veel te lange uiteenzetting. Ik hoop dat je zoektocht naar de geschikte jas hier veel gemakkelijker door geworden is.