HOME FORUM Materiaal en techniek Waterdicht Jacket Reageer op: Waterdicht Jacket

Yves
Deelnemer
Aantal berichten: 13

Rab en/of Montane zijn in België te vinden bij Basecamp, Kariboe, K2 en waarschijnlijk nog wel een paar andere winkels.

Zelf ben ik helemaal niet zo tevreden over eVent:

Al na een paar weken begon mijn eVent-jas (Rab Demand Pull-on) langs de binnenkant donkere plekken te vertonen op de schouders, rug en achterkant van de capuchon (de binnenste zilvergrijze laag leek transparant te zijn geworden). Deze vlekken konden niet verwijderd worden met de gebruikelijke producten, zoals Nikwax Techwash, maar wel met gewoon wasmiddel (eVent zegt zelf in zijn productinfo dat dit geen kwaad kan). Na het wassen ontstonden op de plaats van de vlekken luchtbellen tussen het membraan en de buitenstof van de jas. Het membraan was dus duidelijk gedelamineerd en water sijpelt nu op deze plaatsen makkelijk naar binnen. Op internet staan tientallen verslagen van mensen die net hetzelfde probleem hebben met eVent.

Ik heb Rab hierover gecontacteerd en ze gaven zelf toe dat dit probleem vaak voorkomt, wanneer eVent-kledij gedurende langere tijd niet gewassen wordt. Daarom staat bij elk eVent-product “wash me often!” op het label. Poreuze membranen zijn immers kwetsbaar voor vuil, zout (in zweet of zeewater) en lichaamsoliën. De kleine poriën kunnen ermee verstopt geraken, waardoor er zich bacteriën ontwikkelen, die het membraan en de lijm tussen de verschillende lagen aantasten. Gore-Tex heeft dit probleem min of meer opgelost door een beschermende PU(poly-urethaan)-laag (soort coating) tegen het membraan aan te brengen, terwijl eVent elke porie apart met PU behandelt d.m.v. één of ander nanotechnologisch proces. Hoewel de constructie van Gore-Tex het ademend vermogen sterker belemmert, zorgt ze voor een veel betere bescherming van het membraan. Als je echt héél veel tijd hebt, kan je de hele uitleg hier in ’t lang en in ’t breed nalezen.

eVent werkt dus goed als je het regelmatig kan wassen, maar laat het naar mijn ervaring snel afweten wanneer het vuil wordt. Tijdens een tocht van meerdere weken is het nu eenmaal onmogelijk om je kledij regelmatig en grondig te wassen, dus in die omstandigheden kies ik voortaan toch terug voor Gore-Tex. Niet-poreuze PU-membranen, zoals Dermizax (o.a. gebruikt door Bergans), Sympatex of  Dri3 (Norröna) zouden nog veel minder last hebben van die delaminatieproblemen, maar zijn naar verluidt minder duurzaam dan de PTFE-membranen van eVent en Gore-Tex. Dit filmpje toont duidelijk de verschillen tussen verschillende membraansoorten.

Ik heb kledij van zowel eVent als Gore-Tex Proshell en Gore-Tex Paclite en ik heb echt nog nooit een verschil in ademend vermogen gemerkt. De weersomstandigheden en je eigen inspanningsniveau zijn elke dag anders en je kan nu eenmaal slechts één regenjas tegelijk dragen, dus ik vind het altijd heel dubieus als mensen vol overtuiging beweren dat ze een merkbaar verschil voelen tussen verschillende membranen.

Met G1000 heb ik dezelfde ervaringen als Joery: het droogt traag, is vrij duur, en dat hele waxgedoe is vooral een gimmick om het ambachtelijke en traditionele karakter van het merk Fjällräven in de verf te zetten. In de praktijk heb je behoorlijk veel was nodig om een G1000-kledingstuk min of meer waterafstotend te maken, en dan nog heeft het geen langdurig effect en maakt het je jas verre van waterdicht. Na één wasbeurt of na enkele dagen gebruik is de waslaag meestal verdwenen. Bovendien kost zo’n blokje was €8. Fjällräven maakt best mooie spullen en heeft de laatste jaren kunnen profiteren van de hype rond Scandinavisch design en retrokledij, maar is voor meerdaagse tochten grotendeels ongeschikt.

Ook de kledij van Paramo en Furtech werkt niet goed in langdurig natte omstandigheden. Ik heb een jas van Finisterre die ongeveer identiek is aan de Paramo Velez Light Smock, en na een uurtje in de regen is hij doornat. De constructiemethode die Paramo en co. gebruiken kàn ook helemaal niet waterdicht zijn. Het is dan ook jammer dat ze hun kledij nog altijd aanprijzen als een volwaardig alternatief voor membranen. Als min of meer winddichte, maar luchtdoorlaatbare en waterafstotende softshell werkt Paramo wel heel goed, maar in die categorie zijn er veel goedkopere en beter ontworpen kledingstukken (zie bijvoorbeeld Rab Vapour-rise).