HOME FORUM Materiaal en techniek Waterdicht Jacket Reageer op: Waterdicht Jacket

Koen
Deelnemer
Aantal berichten: 120

Het is soms verbazingwekkend hoe ongenuanceerd er over verschillende materialen gesproken wordt. Dan heb ik het niet over de technische verschillen zoals Joery erg kundig laat zien maar over het gebruiksdoel.

G1000 en waxen en een meerdaagse trektocht in regenachtige gebieden? Dat is een harde les geweest! Noorwegen en Zweden zijn landen waar men veel buiten is in een ruig landschap. Hoge laarzen en gewaxte stevige(!) G1000 kleding is een logische keus voor een wandeling/jachtpartij in de bossen met veel moerasjes, oneven grond en scherpe takken. Mocht een beek of moeras te diep zijn of er tóch een buitje vallen kan alles ’s avonds gedroogd worden in een warme hytta. En de g1000 weerstaat alle takken. Niets mis mee in dit geval, met trailrunners en goretex jas krijg je natte koude voeten en je dure jas gaat kapot.

Overigens is er wel het waterdichte G1000 hydratic. Dit is G1000(katoen dus!) met een waterdichte voering. De ervaring van een wandelmaatje: waterdicht, echter wel aan slijtage onderhevig, ademend vermogen natuurlijk minder.

Tijdens een meerdaagse wil je voorbereid zijn op meer omstandigheden. Normale G1000 kleding is simpelweg niet waterdicht en hoge dikke schoenen drogen slecht als ze eenmaal nat zijn. Dus kom je uit op aparte regenkleding, alle technische nuances even terzijde. Toch wederom de vraag: wat heb je nodig?

In warme gebieden waar je een regenjas nodig hebt om soms een buitje op te vangen kan je bepaalde aspecten zoals ritsen, zakken en duurzaamheid opofferen om een lichte/duurzame jas in je rugzak te houden.
In regenachtige gebieden, maak je dan dezelfde keuze? Wat voor een nut heeft een 150 gram lichter jack als je hem de ganse dag draagt, maar waarbij okselritsen en handige zakken ontbreken? Gewichtsbesparing is hier pas in extreme gevallen verantwoord aangezien je het toch op je torso draagt.

Ward: als je student bent ga dan alsjeblieft geen geld uitgeven aan een dure 3L goretex jas. Behalve als je het je echt kan veroorloven kan je beter op zoek gaan naar aanbiedingen of genoegen nemen met een goedkoper alternatief. Mocht je slijtage ondervinden van een hyvent/paclite oid sta je er inmiddels financieel ongetwijfeld  beter voor. Daarnaast: waarvoor heb je het nodig en mocht het echt zo nat worden: is die 150 euro meerprijs het waard? Feit is dat de gemiddelde prijs van 400 euro voor Goretex Proshell jassen belachelijk veel geld is voor een stukje plastic.