HOME FORUM Materiaal en techniek wanneer tracking device? Reageer op: wanneer tracking device?

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Vanaf het moment dat je je in een afgelegen gebied begeeft waar je over meerdere dagen geen GSM-ontvangst hebt en waar mogelijke hulp van toevallige voorbijgangers erg klein is, kan dit nuttig zijn om zowel jezelf als het thuisfront gerust te stellen. Of indien je een erg risicovolle activiteit doet op een afgelegen locatie (wildwaterpackraften, alpinisme in een afgelegen gebied,…) is dit de oplossing om snel hulp te kunnen inroepen. Niet iedereen echter voelt de noodzaak om zoiets meteen mee te nemen. Ik persoonlijk zou zulke toestellen voor mezelf op een trektocht met enkel hiken niet snel meenemen, maar het thuisfront beslist daar anders over. Zulke toestellen worden vandaag de dag aangeprezen als een noodzaak terwijl nog niet eens tien jaar terug de meesten onder ons zonder GSM op pad gingen en toen vertrouwden op hun spiegeltje en noodfluitje om hulp proberen in te roepen (waar is den tijd). Hiken is nu niet direct een activiteit met hoge risico’s. Het is denk ik dus vooral eerder subjectief voor jezelf en het thuisfront aanvoelen of je hiermee geruster op stap gaat of niet.

Je kan tussen 3 zaken kiezen:
– PLB (Personal Locator Beacon)
– SMD (Satellite messenger device)
– Satelliettelefoon

Als je het thuis kunt verkocht krijgen om niet dagelijks een berichtje te krijgen dat alles goed gaat en iedereen zich er dus goed bij voelt met het idee dat geen nieuws goed nieuws betekent, dan heb je niet meer dan een PLB nodig want de hulpdiensten ermee verwittigen is het enige dat zo’n toestel kan. Dit is op termijn altijd de goedkoopste oplossing (geen dure abbonementen). Bekendste PLB is de Macmurdo Fastfind.

Met een SMD kan je wel berichtjes verzenden naar het thuisfront. Delorme Inreach, Yellowbrick en Cerberus Briartek Cerberlink zijn hier de voornaamste spelers die allen werken op het probleemloos werkende Iridium netwerk. De SPOT behoort hier ook tot deze groep toe maar deze doet niet waarvoor het eigenlijk gemaakt is (gebrekkige Globalstar netwerk) en heeft geen wereldwijde dekking. Resultaat met de SPOT is dat je vroeg of laat zult gaan meemaken dat het thuisfront doodongerust hulpdiensten gaat inroepen omdat ze al enkele dagen geen berichten meer van je ontvangen terwijl jij doodleuk dagelijks berichtjes zit te verzenden zonder flauw vermoeden dat er geen één toekomt. Ik heb het mee moeten maken en Willem intussen ook al. Als je de SPOT kiest zou ik hem enkel als PLB gebruiken want het thuisfront gerust stellen kan dit toestel door verdere gebreken niet. Sowieso zal je toch regelmatig afgelegen tochten moeten maken om de aanschaf van een SMD verantwoord te maken.

De satelliettelefoon als laatste kan een optie zijn, vooral als je niet vaak afgelegen tochten maakt vermits satelliettelefoons gemakkelijk te huren zijn. Het zou kunnen dat je ook wel eens een SMD te huur kunt vinden.