HOME FORUM Wandelgebieden Wandelen in de Pyreneeën: stand van zaken Reageer op: Wandelen in de Pyreneeën: stand van zaken

Debbie
Sleutelbeheerder
Aantal berichten: 1049

Terug uit de Pyreneeën. Fotootjes kan je hier vinden: http://www.flickr.com/photos/debbekes/sets/72157634529735734/.

Enkele ‘problemen’:
– Door de overstromingen is op dit moment het treinverkeer tussen Lourdes en Pau onderbroken. Onze nachttrein reed niet verder dan Toulouse waar overstapten op een normale trein naar Lourdes. Ook het busverkeer leidt onder de hinder. De busregeling naar Gavarnie en Cauterets is aangepast. Daardoor loop je veel vertraging op in je reisschema. Als je naar Cauterets reist, komt je in het slechtste geval niet voor 15u30 aan in Cauterets. Via liften kan het wel wat sneller gaan.
– Daarmee samenhangend zijn veel bruggen weggespoeld (ook op de GR10) en zijn de debieten van de bergrivieren hoger dan normaal. Dat betekent dat er af en toe doorwaad moet worden. Ik raad wandelstokken bij sterk stromende rivieren. Sandalen of waadschoentjes zijn comfortabeler voor de voeten maar uiteraard een persoonlijke keuze.
– Voorlopig is er nog veel sneeuw vanaf 2000m. Door de ‘secours de montagne’ (PGHM) worden op dit moment pikkel én stijgijzers aangeraden voor moeilijke passen als de Hourquette d’Ossoue, Brèche de Roland, Brèche de Touquerouye en wordt de Echelles de Sarradets afgeraden. De sneeuwvelden kunnen ’s morgens nog redelijk hard liggen. Omdat niet iedereen in onze groep over deze uitrusting beschikte, hebben we de route aangepast en de moeilijke bergpassen vermeden. Ik kan dus niets zeggen over de concrete ‘begaanbaarheid’. Het toeristisch seizoen is wel al begonnen en aangezien het schitterend weer is, zal zeker al een spoor liggen. Het is wel opletten geblazen. We hebben diverse reddingsacties gezien (zowel in de Brèche de Touquerouye als de Echelles de Sarradets).