HOME FORUM Tussen pot en pint verzekerd bergsporten Reageer op: verzekerd bergsporten

boelo
Deelnemer
Aantal berichten: 139

Hallo Ivo,
dit probleem ken ik uit eigen ervaring. Toen ik een paar jaar geleden opeens met een groepje mee kon gaan naar de Pyreneeen(hoog en steil enz.), heb ik me haastig verzekerd bij de Nederlandse Klim en Bergsportverzekering. Bij nader inzien begon ik me af te vragen of dit wel nodig was. Die twee keer een halve meter uitglijden op het verijsde pad nabij de Breche de Roland leverde misschien een paar blauwe plekken op. Bij iemand anders misschien iets meer, maar die 5 jaar valtechniek trainen bij de Fight Club betaalt zich nu terug.
Ik heb vervolgens de vraag voorgelegd aan iemand van mijn verzekering(FBTO, onderdeel van het Achmea concern), wanneer iemand bij hun verzekerd was en wanneer niet tijdens een tocht. Het antwoord luidde “meneer, zolang u op de gebaande paden bent en blijft, is er niet aan de hand.” Vervolgens bleek de omschrijving “gebaande paden”toch iets moeilijker dan gedacht. We werden het tenslotte erover eens dat het pad tenminste op een detailkaart moest staan, al was het maar met stippellijnen. Daarna heb ik mijn NKBV bergsportverzekering weer opgezegd, ook omdat ik in Lapland niet van de stippellijn-routes zou afwijken.
Toch kijk ik er nu anders tegenaan, het zal blijken waarom.
In de officiele versie worden helicopter-reddingen zeker verhaald op het slachtoffer, maar in de praktijk viel dat meestal wel mee. Men wilde zo ook helicopter-toeristen afschrikken. Ja, zulke gekken bestaan. Die gaan met opzet geheel ongetraind met teveel uitrusting op pad, omdat een gratis helicoptervluchtje door de bergen hun het summum van avontuur toelijkt.
Intussen komt er een nieuwe ontwikkeling op gang. In Groot Brittannie kon de Mountain Rescue Service gratis of voor een symbolisch bedrag gebruik maken van de helicopters van de Royal Marines, dan konden de piloten mooi in training blijven. En in Frankrijk zie je o.a. de Gendarmerie Nationale met helicopters vliegen, in Zweden het Bosbeheer en Brandweer enz enz.’
Echter vanwege de economische crisis en de bijkomende enorme bezuinigingen wil het Ministry of Defense niet meer in de helicopters voor de Mountain Rescue voorzien. Die ontwikkeling ga je overal krijgen.
In zoverre heeft je vrouw gelijk, de helicopter-reddingen gaan schaarser en duurder worden in de toekomst en zullen dus extra verzekeringen of dekkingen vereisen.
Er blijft wel een groot probleem over: hoe krijg ik de reddings- of hulpdienst op tijd gewaarschuwd?