HOME FORUM Wandelgebieden Vervoer naar Sarek Reageer op: Vervoer naar Sarek

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Bepaal eerst langs welke aanlooproute je Sarek wil binnen wandelen en weer wil verlaten om te eindigen. Dat bepaalt je vervoersopties.

Voor een aanlooproute via het noorden en oosten (Ritsem, Suorva, Kebnats) vlieg je op Stockholm en heb je dan de keuze tussen:
– Nachttrein naar Narvik en uitstappen te Gällivare.
– Vliegen met NextJet op Gällivare.
– Vliegen met SAS/Norwegian op Lulea en van daaruit de trein en/of bus naar Gällivare.
Vanuit Gällivare is er bus naar Ritsem. Met de laatste twee opties zal je wellicht ergens een overnachting moeten zien geregeld krijgen. Vliegen op Kiruna is hier trouwens niet de handigste optie. Je zit dan veel te ver naar het noorden en moet een heel stuk terug zuidwaarts reizen met de trein.

Voor een aanlooproute via het zuiden (Kvikkjokk, Tjamotis) vlieg je op Stockholm en heb je dan de keuze tussen:
– Nachttrein naar Narvik en uitstappen te Murjek. Van daaruit bus naar Jokkmokk.
– Vliegen met SAS/Norwegian op Lulea en van daaruit rechtstreekse bus naar Jokkmokk of de trein naar Murjek gevolgd door de bus naar Jokkmokk.
– Vliegen met NextJet op Gällivare en van daaruit bus naar Jokkmokk.
Vanuit Jokkmokk neem je dan de bus naar Kvikkjokk/Tjamotis.

Voor een wat langere aanlooproute via het westen (Sulitjelma) vlieg je met SAS/Norwegian via Oslo naar Bodo in Noorwegen. Daar neem je de bus naar Sulitjelma (nabij de Zweedse grens). Je wandelt dan door Padjelanta naar Sarek. Dit is de simpelste aanlooproute wat betreft vervoer vooraf.

Hou er rekening mee dat wanneer je kiest voor een vlucht ipv de nachttrein je telkens ook nog (dure) vervoerstickets voor bus of taxi nodig hebt van en naar elke luchthaven. Je moet dan ook nog eens wachten tot de bus de volgende dag. Om maar te zeggen, de nachttrein bespaart je stress en komt meestal goedkoper uit.

Om die vervoerstickets te regelen ga je nog moeten wachten tot een stuk in 2014. Dus maak je niet druk als je nu niet alles deftig in de online systemen kunt terug vinden.