HOME FORUM Materiaal en techniek Verbruik Gasbrander Reageer op: Verbruik Gasbrander

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Het materiaal van de pot maakt geen noemenswaardige verschillen, wel de afmetingen. Een bredere pot wordt bij een brander die de vlammen breed uitsmeert zoals de windpro een stuk efficiënter en als er sneeuw moet gesmolten worden heb je aan een bredere pot nog veel meer voordeel (natuurlijk gaat dit wel niet tot in het oneindig op).

Ik heb zelf 3 titanium potten met diameter van respectievelijk 11, 13 en 15cm. Daarbij heb ik de test ooit uitgevoerd om te kijken hoe lang het duurt om eenzelfde hoeveelheid water tot het kookpunt te brengen bij deze drie potten. De resultaten heb ik niet meer bijgehouden, maar de verschillen waren wel behoorlijk waarbij de breedste pot steeds het voordeligst was. Ook bij een klein alcoholbrandertje (ionstove) leidde dat tot hetzelfde resultaat. Een klein alcoholbrandertje is immers in staat om ook de hele bodem van een brede pot op te warmen. Een brander die meer een puntvlam genereert zoals de MSR pocket rocket, daarbij zou het resultaat misschien anders kunnen zijn, maar vermits ik zelf zo geen brander heb, heb ik dat zelf nog nooit kunnen testen.

In de winter gebruik ik ook een windpro en wanneer al het water dient gesmolten te worden uit sneeuw reken ik met een kleine marge op 55g gasverbruik per dag. Daarbij breng ik dagelijks 0,5l water aan de kook en smelt daarbij nog zo’n 2,0 à 2,5l water uit sneeuw (zonder dat te hard verder te verwarmen). Rond de pot en de windpro bevestig ik wel een reflectiescherm welke de stralingswarmte van de brander terugkaatst naar de pot. Dit zorgt ook nog eens voor een minuscuul voordeel. Voor de rest laat ik de brander altijd zo goed mogelijk met een lage vlam branden. Draai je de gaskraan goed open dan is het gasverbruik al snel buiten de proporties.

Als de Windpro met de vloeibare gasmethode wil voeden gebruik je wel best de grootste maat gasbidons. Deze werken daarvoor het beste.