HOME FORUM Materiaal en techniek Verbruik Gasbrander Reageer op: Verbruik Gasbrander

ivovm
Sleutelbeheerder
Aantal berichten: 1025

Een aanvulling:
Uit welk materiaal de pot is gemaakt maakt geen verschil in rendement ook al hebben roestvrij staal, aluminium, titanium verschillende thermische eigenschappen. De dunnere potwand compenseert veel. Toch is er een verschil als je echt wil gaan koken en het potje niet enkel dient om water aan de kook te brengen. De warmte zal zich bij roestvrij staal niet zo gemakkelijk verspreiden over de bodem waardoor je een spot krijgt waar het warmer is. Zeker bij gasbranders met een smalle branderkop is er een groter gevaar voor aanbakken van de bodem. Met enig beleid de gaskraan open draaien helpt en tegelijk gaat jouw rendement erop vooruit omdat de warmte de kans krijgt om de overgang te maken naar de inhoud van jouw pot. Het heeft geen zin om de omgeving op te warmen.
Een windpro heeft een vrij brede vlambasis. Dat is een voordeel om een gelijkmatiger verdeling van de warmte te krijgen. Er schuilt wel een nadeel in als je een pot hebt met een kleine diameter. Hoe zit dat voor jouw kookpot?
Het komt het rendement niet ten goede als de vlammen langs de zijkant van de pot aan het likken zijn.
De grootste winst is te halen door te koken met het deksel op de pot, een goed windscherm te hebben, de gas niet meer open te draaien dan nodig. Sommige gerechten (denk aan oplospoeder voor het maken van soep) kan je ook maken met minder water om dat dan als het gerecht klaar is, aan te lengen met koud water. Hoef je ook niet meer te blazen.
“En zo’n pot met aan de onderkant vinnen om het rendement te verhogen dan?” hoor ik jou vragen.
Ik wil de cijfers wel eens opzoeken maar zo uit mijn hoofd win je max 4 gram brandstof per liter gekookt water. De rest van het rekenwerk kan je zelf maken als je een pot met en zonder vinnen vergelijkt. Extra gewicht van de vinnen gedeeld door 4 geeft het aantal liter eer er winst wordt gemaakt.