HOME FORUM Materiaal en techniek Tarp Reageer op: Tarp

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Jonas,

De Terra Nova bivi tarp bestaat uit een ridge-tarp in trapeziumvorm met een flauwe beak aan de voorkant en een inner net, geen bivakzak! Zelf genoeg ervaring met dit soort tarps. Erg geschikt voor beboste streken zoals de Ardennen. In combinatie met een echte bivakzak zelfs geschikt op de toendra van Scandinavië zolang je het weer voor de volgende nacht weet in te schatten en hiervoor de geschikte bivakplek weet te vinden bij extremer weer (niet voor iedereen geschikt dus). Vermits deze tarp niet geleverd wordt met een bivakzak maar met een inner net vind ik deze een heel stuk minder geschikt voor de noordelijke streken. Het inner net zal handig zijn tegen insecten, midges en muskieten maar lijkt mij verder nauwelijks bescherming te bieden tegen splash van regen. Voorts zijn zulke tarps niet geschikt voor tochten boven de boomgrens in berggebieden in gematigde streken (Alpen, Pyreneeën, …) vermits zij totaal geen bescherming bieden bij hevige buien en onweer. Je wordt er dan gewoon onder nat, ook met een bivakzak (tenzij je een volledig waterdichte bivakzak neemt maar dat kan niet echt de bedoeling zijn). Kortom deze tarp is perfect voor de Ardennen maar verder niet zo breed inzetbaar.

De trailstar is echter een bijzonder type tarp. Deze kan je helemaal afsluiten waardoor deze wel erg geschikt is voor streken boven de boomgrens (zowel type Alpen als toendra Scandinavië). Een bivakzak kan extra bescherming bieden tegen insecten maar daarvoor is een inner net onder de trailstar misschien een beter te overwegen optie, al blijft dat een persoonlijke keuze (Ookworks maakt inner nets voor de trailstar). Condens is zeer goed te beperken tijdens rustige vochtige nachten zolang je de trailstar met genoeg verluchtingsmogelijkheden recht zet. Wel een belangrijke opmerking: de breedte van de panelen van de trailstar zijn slechts iets meer dan 2m waarbij de tarp laag tegen de grond blijft hangen bij de randen. Dat wil zeggen dat de trailstar niet geschikt is voor mensen met een groot gestalte vermits je dan met je hoofd/voeten altijd wel ergens tegen het zeil riskeert te komen. Bij wind/condens is dat allesbehalve ideaal. Ivo is met zijn groot gestalte omwille van deze reden van de trailstar moeten afstappen. MLD heeft een tijd geleden een grotere versie van zijn trailstar te koop aangeboden maar het is me niet duidelijk of deze nu nog aangeboden wordt. Heb je je zinnen gezet op de reguliere trailstar dan raad ik je aan om op voorhand toch maar best eens bij iemand met een trailstar te passen of je met je lengte comfortabel onder een trailstar kunt liggen.

Dan lees ik dat je schrik hebt van condens onder een tarp. Dat is een misvatting. Tenten hebben algemeen condensproblemen, maar tarps zijn weinig condensgevoelig en op de nachten dat je toch met condens te maken hebt, heb je hier zelden of nooit last van in tegenstelling met een tent.

Samengevat: Wil je iets dat zowel geschikt is voor de Ardennen als de Alpen vergeet dan de simpele tarpvormen maar zoek een shelter die volledig kan afgesloten worden bij slecht weer en goed kan verlucht worden bij rustig weer zoals dus de trailstar of een type tarptent.

Hier heb je nog wat verder leesvoer waar ik mijn ervaringen met dit type tarps heb beschreven:
http://dzjow.wordpress.com/2011/06/08/tarping-with-the-grace-solo-spinntex-97/
http://dzjow.wordpress.com/2011/02/18/pitching-options-for-the-trailstar/