HOME FORUM Materiaal en techniek Tarp: modellen, accessoires en opstellingen Reageer op: Tarp: modellen, accessoires en opstellingen

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Massimo,

Waar wil je je tarp vooral gebruiken in de toekomst? Vooral onder de boomgrens of wil je er ook in de bergen boven de boomgrens mee overnachten?

De link waar je wil tonen hoe je ze gesloten hebt opgezet blijkt verkeerd gekopieerd te zijn vermoed ik, want deze werkt bij mij niet. Alleszinds is het niet de bedoeling om een tarp volledig af te sluiten, ook niet bij regen. Een tarp heeft net het voordeel dat er zelden veel condens wordt gevormd doordat lucht vrij onder de tarp kan stromen. Sluit je dat af dan doe je dat voordeel teniet.

Een flat tarp vraagt heel wat oefening om ze mooi te kunnen opstellen en boven de boomgrens vraagt het meer denkwerk en een zoektocht naar een beschuttere bivakplek. Je kan er ook wel eens meer dan één paar wandelstokken voor gebruiken bij de opstelling als het over een grote tarpoppervlakte gaat. Hoe groter een flat tarp hoe meer wind ze vangt en des te moeilijker het wordt om ermee  succesvol een storm uit te zitten.  Je ermee boven de boomgrens begeven zonder bivakzak is riskant. Flat tarps en catenary cut recangular tarps werken het best boven de boomgrens als ze niet te groot zijn, dus éénpersoonsmodellen. Gezien je dus met twee onder je tarp wil liggen is een flat tarp denk ik minder aangeraden als je je boven de boomgrens wil begeven. Zoniet, perfecte keuze als je het geduld ervoor kunt opbrengen om opstelmogelijkheden aan te leren.

Als stormvastheid ook belangrijk is kom je sowieso op de trailstar uit. Een mid kan het ook nog goed doen, maar dan heb je strikt gezien geen tarp meer. Wil je afgesloten zitten tegen de insecten heb je een bivakzak of binnennet nodig. De keuze tussen de twee bij een trailstar of mid is denk ik vooral persoonlijke afwegingen maken.