HOME FORUM Materiaal en techniek Tarp: modellen, accessoires en opstellingen Reageer op: Tarp: modellen, accessoires en opstellingen

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

maar ik kan mij lastig voorstellen waarom het gevaarlijk is om zonder bivakzak boven de boomgrens onder een tarp te slapen. Zou je dit toe willen lichten?

Twee redenen: de bivakzak beschermt je tegen de wind/tocht daar waar anders meer warmte wordt ontrokken uit je slaapzak zonder bivakzak en twee, de bivakzak beschermt je slaapzak tegen splash van regen waarmee je bij hevige regenbuien of bij het draaien van de wind gemakkelijk last van kunt hebben.

Sowieso is het gemakkelijker je droog te houden onder een kleine tarp in gebieden als Schotland, Scandinavië waar je meestal slechts gezapigere regen hebt bij een vrij constant blijvende windrichting dan in zuidelijkere gebieden als de Alpen of Pyreneeën waar je eerder met hevige regenbuien of onweer te maken hebt waarbij de wind vaak abrupt van richting kan veranderen en de regen naast de onvermijdelijke splash van alle richtingen onder de tarp kan waaien. Hagel meemaken onder een minder goed afgesloten tarp is trouwens ook een hele beleving. Lig je niet beschermd in een bivakzak krijg je de ene hagelbol na de andere in je gezicht geslingerd wanneer deze terug botsen op de grond en onder je tarp vliegen…

Samengevat: boven de boomgrens is een bivakzak omwille van tocht en splash te verkiezen bij een open tarp. Voor een goed afsluitbare tarp als de trailstar of bij een mid kan je je veel beter beschermen tegen splash en tocht zodat een bivakzak hier geen noodzaak is.