HOME FORUM Tussen pot en pint storm – tarpen Reageer op: storm – tarpen

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

De meest stormvaste tarps zijn een simpele rechthoekige tarp (rectangular flat tarp), zonder catenary cuts en de catenary cut tarps zoals de Grace tarps van MLD. Als je kijkt naar de kracht die de wind op een zeil uitoefent dan is het denk ik evident dat die kracht het grootst is als dat doek verticaal geplaatst wordt loodrecht op de de wind, terwijl de kracht nul is als het doek horizontaal ligt of verticaal of geheld evenwijdig met de wind. De meest stormvaste designs zijn dus tarps die je vrijwel vlak horizontaal kan opstellen of waarbij het zeiloppervlak vrijwel evenwijdig met de windrichting ligt. Dat betekent met een rectangular flat tarp dat je deze in een storm zeer laag tegen de grond moet plaatsen en je maar weinig bewegingsruimte hebt onder de tarp. Verdere nadelen zijn wel dat de wind de tarp vaak tegen je slaapzak/bivakzak kan blazen (kan je wel mouw aan passen door tarp te laten rusten op rugzak/materiaal dat je aan je voeteinde plaatst) en dat bij het draaien van de wind je de opstelling zult moeten aanpassen. In dit artikel zie je enkele foto’s van een rectangular flat tarp opgesteld laag tegen de grond in storm pitch. Echter, nog een veel betere pitch om een storm uit te zitten met een rectangular flat tarp is deze waarbij je groot deel van de buitenrand van de tarp naar binnen vouwt op de grond zodat je een lange smalle koker krijgt (bivy bag tarp pitch in dit artikel waarbij je de stok dan wel best lager plaatst dan op die foto’s).

De catenary cut tarps zoals de grace tarps van MLD en waar Ivo al naar verwees zijn ook zeer stormvast als je de achterkant tegen de grond opstelt en je weer een soort koker krijgt waarbij je de stok bij de ingang zo laag mogelijk plaatst dat je nog net genoeg ruimte hebt onder de tarp om de storm uit te zitten. Voordeel is dat deze tarps minder kans maken om te wapperen in de wind dan een tarp zonder catenary cuts.

Zowel bij de ractangular flat tarps als die met catenary cut komt er zeer veel spanning te staan op de piket die de spanlijn vanuit de wandelstok dient verankerd te houden. Deze verstevigen met stenen of iets degelijks is daarom sterk aan te raden.

Daarna volgt wellicht de trailstar als meest stormvaste tarp. In een storm stel je hem op met alle panden tegen de grond, dus geen ingang en zet je je wandelstok in het midden zo laag mogelijk om de kracht die de wind op het zeil uitoefent zo klein mogelijk te laten. Het grote voordeel van de trailstar is dat je niets te vrezen hebt bij het eventueel veranderen van de windrichting zolang je erop let dat de wind niet onder het zeil kan schieten om het parachute-effect te vermijden, wat Ivo al heeft aangehaald. Wel heb je goede piketten nodig die aangepast zijn aan de ondergrond want bij een trailstar kan er veel spanning komen te staan op de piketten.

Alle andere tarps of shelters waarbij het zeil een grotere hellingshoek heeft en er altijd wel een paneel (vrijwel) loodrecht op de wind zal staan, zullen bloot gesteld worden aan veel grotere krachten waarbij de piketten dan zodanig grote krachten te verduren krijgen dat ze die gewoon niet meer kunnen houden of het materiaal het zelf begeeft.

Als laatste nog een opmerking van het type materiaal. Silnylon is uiteraard het allerbeste materiaal dat het best bestand is tegen stormweer. Door de stretch van silnylon vangt het heel goed alle schokken op. Cuben fibre is hier dan weer het slechtste materiaal. Cuben stretch totaal niet zodat de vezels van het materiaal in een storm gewoon scheuren. Statisch mag cuben dan al sterker zijn dan silnylon, eenmaal er schokkende krachten op cuben inwerken is cuben hopeloos materiaal. Je kan de rek- en scheureigenschappen van silnylon en cuben wat vergelijken met dynamisch en statisch klimtouw. Er wordt dan ook vaak gedeeltelijk shock cord gebruikt in de spanlijnen bij tarps uit cuben om schokken toch gedeeltelijk te kunnen opvangen wat uiteraard maar beperkt effect heeft.