HOME FORUM Materiaal en techniek Stijgijzers Reageer op: Stijgijzers

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Microspikes zijn eigenlijk bedoeld om grip te krijgen op ijs in de winter daar waar je niet meteen stijgijzers zou gaan dragen, denk aan bijvoorbeeld een dag met ijzel of tot ijs aangevroren sneeuw in de Ardennen na een korte dooi. Microspikes zijn minder geschikt en eigenlijk in de eerste plaats niet bedoeld voor gebruik in alpien terrein daar waar je normaal stijgijzers zou gebruiken.

Probleem is dat microspikes kleine spikes heeft en dat je geen spikes hebt die vooruit wijzen op de tip van je voet. Bij stijgijzers is dat wel het geval waardoor je de normale stapbeweging nog kunt uitoefenen tijdens het klimmen of dalen over steile sneeuwvelden of op ijs. Bij spikes is dit op hellingen niet meer mogelijk. Doe je dit wel zul je snel gaan schuiven. Maar het is wel mogelijk om steiler terrein te betreden met microspikes waarbij je het risico op schuiven verkleint door ermee een andere staptechniek aan te nemen. Dat is je voeten zodanig in de helling zetten dat alle punten van de microspikes zich zetten in de harde of verijsde sneeuw. Daarbij zul je dan je enkels moeten krommen. Omhoog of omlaag gaan doe je dus op microspikes door zijwaartse stappen te zetten. Je ziet dat dit des te moeilijker wordt des te steiler het terrein wordt. Met microspikes ga je jezelf dus sneller beperkt voelen op steiler terrein dan met stijgijzers. Dan op zachte sneeuw kan je met microspikes wel in normale wandelpas zoals met stijgijzers bergop of bergaf gaan maar de kans op schuiven is daarbij ook weer groter doordat het contactoppervlak van de microspikes en dus ook de grip op zachte sneeuw in totaal heel wat kleiner blijft dan bij stijgijzers.

Kortom, het kan wel maar het vraagt andere staptechnieken en je zult sneller de limieten van microspikes ervaren des te steiler het terrein wordt.