HOME FORUM Materiaal en techniek Stijgijzers Reageer op: Stijgijzers

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Aluminium bot sneller af dan staal dus op lange termijn is staal duurzamer. Als je ze zeer vaak zou gebruiken is aluminium dus een minder goede keuze. Staal is ook geschikt op ijs. Aluminium is goed voor sneeuw maar kan breken op ijs.

En dan tweede zaak is inderdaad dat de stalen versie wat aggresiever gebouwd is, de punten van de stalen versie zijn wat groter en de voortste punten wijzen inderdaad wat meer naar voren, maar een technisch stijgijzer wordt het daarmee nog allerminst natuurlijk. Als je deze stijgijzers op een stijve zool gebruikt is de stalen versie dus nog beetje beter geschikt op steiler terrein. Heb je de stijgijzers aan met trailrunners komt dit verschil niet echt zo tot zijn recht doordat dat aggressiever design minder wordt aangesproken als het stijgijzer telkens doorbuigt.

Voor dat ik buigbare stijgijzers had, had ik lichte aluminium crampons van Camp. Altijd brak er vroeg of laat wel iets (maar ik deed ze dan ook in extreme omstandigheden aan die de meesten misschien niet meteen zullen tegen komen). Eerste keer brak een punt af en later brak gewoon de middenstaaf in twee en dat bij gebruik van BC schoenen. Door mijn ervaringen met zo’n niet-buigbare lichte aluminium stijgijzers ben ik geneigd te zeggen dat ze niet geschikt zijn op schoeisel met een minder stijve zool dan een C-schoen en ook niet als je er denkt wel eens mee op ijs te wandelen (denk aan in de winter op verijsde sneeuw of ijzel). Voor gebruik op zachtere sneeuw geen probleem.

Met buigbare crampons doe je aan je voeten wat je wil. Voor mij niks anders meer.