HOME FORUM Materiaal en techniek Staptechnieken Reageer op: Staptechnieken

Debbie
Sleutelbeheerder
Aantal berichten: 1049

Staptechnieken gaan inderdaad over alle soorten technische tips om te stijgen, dalen, traverseren, blokkenvelden over te steken, enz. Veel van die technieken doe je onbewust op door ervaring, voor zover hoogtevrees of andere angsten geen rem zijn natuurlijk. Een cursus is dus eerder iets voor beginners die hun techniek nog moeten aanleren. Maar ook tussen ervaren bergwandelaars zie je nog verschillen. Vandaar dat de ene al wat vlotter over een blokkenveld geraakt dan de andere.

Cursussen die enkel op staptechnieken gericht zijn, bestaan niet. Ze maken vaak onderdeel van een breder programma. Het best leer je dat uiteraard in de bergen omdat je daar met diverse terreinsoorten te maken krijgt, in de Ardennen is een blokkenveld veel moeilijker te vinden maar in sommige weekendcursussen komt het wel aan bod. Het best ga je dus gewoon met een begeleide tocht meegaan en vraag je tips aan de gids of volg je een bergwandelstage volgen waar staptechnieken hoedanook aan bod komen. Meer info over het aanbod vind je op https://forum.hikingadvisor.be/2012/12/31/bergwandelcursussen-in-vlaanderen-en-nederland/.

Daarnaast staan er in het nieuwe boek ‘Hoe word ik bergwandelaar’ ook diverse tips: http://www.lannoo.be/hoe-word-ik-bergwandelaar 😉