HOME FORUM Materiaal en techniek Slijtage Flytepacker packraft na een week intensief gebruik Reageer op: Slijtage Flytepacker packraft na een week intensief gebruik

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Fred,

Ik begrijp dat de verleiding groot is om met jullie flytepackers wildwater te willen gaan uitproberen, maar zoals ik al heb laten uitschijnen per mail, zou ik hier niet te ver in gaan. Die flytepackers zijn gewoon niet gemaakt voor wildwater. Het is niet alleen de doorprik- en schuurvastheid van het materiaal dat de wensen over laat. Als ik jullie bezig zie in jullie filmpjes vallen de volgende mankementen ook op:
– De flytepacker zijn boeg is veel te laag waardoor je snel een hoop water slikt eens je in PR3+ water komt. Een goed spraydeck kan je hier dan misschien wel droger gaan houden maar maakt het alleen maar gevaarlijker als je je snuit van je flytepacker in een staande golf parkeert.
– De flytepacker heeft veel te veel weerstand in het water waardoor je een stuk minder peddelsnelheid maakt dan met een Alpacka. In wildwater is dat alleen maar nefaster omdat je reactie/corrigeersnelheid zo veel te beperkt is.
– De flytepacker lijkt me ook erg buigzaam (of anders hebben jullie je rafts niet goed genoeg opgeblazen) wat de kans alleen maar vergroot dat je in backcurrents gaat blijven hangen (en dat kan tot dodelijke gevolgen hebben). Veel gewicht op de boeg leggen lijkt mij alles daardoor alleen maar gevaarlijker te maken. De Alpacka’s zijn , eenmaal fatsoendelijk opgeblazen, daarentegen net zo stijf als een kayak, wat nodig is in wildwater.

Kortom, weet wat je doet. Ik zou zo’n flytepacker enkel maar inzetten voor kortere stukken over eenvoudige rivieren of voor korte rivieroversteken, net waarvoor de Alpacka Scout in feite dient. Wil je gaan genieten van tochten met meer packraften dan hiken moet je gewoon een Alpacka nemen. Dat is gewoon veel veiliger, duurzamer en plezanter. Ik zou dus persoonlijk geen moeite doen om je flytepacker te willen verstevigen.