HOME FORUM Materiaal en techniek quilts Reageer op: quilts

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Ivo,

Daar is iets waar ik mij ongerust over zou maken als ik de quilts van Triple Zero zie (een merk waar ik geen weet van had).
Ze gebruiken het als verkoopargument maar ik zou bang zijn voor koudebruggen bij zulk brede compartimenten.
(tenzij ik hun techniek helemaal fout heb begrepen)
Zou het zo niet zijn dat als je de quilt verticaal zou houden, de dons onder zijn eigen gewicht gaat zakken (ik heb niet uitgerekend of ze voor voldoende grote overvulling hebben gezorgd)?
Het fenomeen zal volgens mij nog verergeren als hij al een tijd in gebruik is zonder dat de zak is gewassen of bij het vochtig worden van de dons.
Nu wordt een quilt horizontaal gebruikt maar ik zou hem toch maar eens geregeld opkloppen als hij plat ligt.

Triple Zero maakt die quilts sinds 2009 en was tot vorig jaar toen Cumulus er ook mee begon, de enige fabrikant van echte quilts in Europa. Buiten de ultralight community in Frankrijk denk ik niet dat hun quilts bepaald bekend zijn in het buitenland. Het eerste quiltmodel dat Triple Zero fabriceerde in 2009 zag er maar amateuristisch uit wat design betrof. Na persoonlijke bezoeken van members van Randonner-Leger bij de fabriek van Triple Zero in 2010 heeft Triple Zero hun quilts dan helemaal hervormd, meer naar voorbeeld van de quilts van Golite toen (je moet maar eens zoeken op het forum van Randonner-Leger, vindt je foto’s van zowel het oude design als het huidige). De Triple Zero quilts zien er vandaag nu vrijwel identiek uit aan die van Cumulus. Die quiltfoto op de website van Triple Zero is dus nog altijd dat oorspronkelijk amateuristisch geval en niet wat ze vandaag in feite produceren. De quilts van Triple Zero hebben 11 banen, evenveel als bij Cumulus. Of je opmerking over koudebruggen terecht kan zijn zal afhankelijk zijn van de donskamerhoogte die de fabrikant gebruikt en eventuele side block baffles of niet, maar ik veronderstel dat de fabrikant intussen wel kundig genoeg zal zijn om de donskamerhoogte daar gepast naar aan te passen en niet te overschatten. De Cumulus quilts hebben dus ook 11 banen maar de Cumulus quilts bezitten ook side block baffles op de zijkant ter hoogte van het bovenlichaam. Of dit bij Triple Zero ook het geval is heb ik nog nooit ergens duidelijk bevestigd gezien maar gezien bij hun quilts ook een naad te zien is op de zijkant zou het me sterk verbazen als ze niet aanwezig zouden zijn (naar voorbeeld van Golite). Bij Cumulus zijn de baffles alvast voldoende gevuld zodat er geen koudebruggen kunnen ontstaan en de side block baffles verhinderen dat het dons ter hoogte van het bovenlichaam te fel naar de zijkanten verschuift. De kleine donskamers waar je gedeeltelijk op gaat liggen (of die tegen de slaapmat drukken) zijn minder dicht gevuld zodat je daar wel koudebruggen hebt als je de quilt losjes over je lichaam legt in warmweer-mode. Tuk je jezelf goed onder de quilt dan is er geen sprake meer van koudebruggen vermits het dons dan wordt plat gedrukt.

Kijk je naar de Amerikaanse quiltfabrikanten, dan merk je dat hier de side block baffle niet echt populair is geraakt. Ene heer Ryan Jordan kan daar wellicht voor iets tussen zitten. Toen Nunatak voor Bozeman Mountain Works (backpackinglight dus) quilts ging fabriceren op vraag van Ryan Jordan was die zijn eis om het dons te kunnen verschuiven doorheen de baffles om zo een flexibelere warmteregeling te bekomen. Vandaar dus doorlopende donskamers met hogere bafflehoogte. Katabatic gear, Jacks-R-Better en Zpacks zijn daarna dat voorbeeld gevolgd. Kijk je dan naar het aantal banen in de Amerikaanse quilts merk je dat dit er veelal 13-14 of 15-tal zijn in plaats van 11 in de Europese quilts. Logisch dat het aantal baffles verhoogd wordt als je met doorlopende donskamers werkt en eventueel de bafflehoogte verhoogt. In sommige van deze quiltmodellen zal je wellicht wel grotere kans hebben op koudebruggen als je je dons eerst niet op de gewenste plaats schudt.

Joery, die pertex quantum, hoe schat je zijn ‘windstopper effekt’ in tov andere buitentijken?
‘Berreman’ heeft indertijd mijn trailstar overgenomen. Het zal daaronder iets meer tochten dan in een tent.

Pertex Quantum is het minst winddichte tijkmateriaal natuurlijk, zelfde als al het andere gelijkaardige lichte tijkmateriaal van andere fabrikanten maar waar de naam Pertex dan niet op plakt. Onder een open tarp minder warm als je geen bivakzak gebruikt, maar onder een trailstar met de onderkant van de panelen tegen de grond aan zal dat wel vrij beperkt blijven vermoed ik. Een trailstar tocht in dat geval niet als een open tarp. Sowieso is een quilt wel aangenamer bij gebruik met bivakzak. Een slaapzak of quilt met Quantum droogt dan langs de andere kant weer snel mocht hij nat worden van condens. Met Equilibrium is nog maar de vraag of dat vlot gaat. Alles heeft zijn voor- en nadelen. Een tijk van Equilibrium tegenover Quantum is daarom wellicht niet in alle omstandigheden warmer.

Wat met de bestelling en levering van de Cumulus? Gaat dit behoorlijk vlot? termijn? Dzjow, heb jij de jouwe rechtstreeks besteld bij Cumulus? Dus, ik concludeer de 450. Ik ben ene 1m81.5 groot. dus de standaardmaat zou moeten voldoen. Ik heb verschillende matjes, maar ben van plan om het te gebruiken met een ridgerest solite regular.

Berre,
Ik heb de 350 en eind vorig jaar besteld toen de quilts nog niet op hun website werden aangeboden. Toen had ik de quilt de volgende week al aan de deur. Of dat nu nog zo kan dat betwijfel ik. Cumulus zou te kampen hebben met een snel groeiende backorderlijst. Gewoon eens naar hen mailen met de vraag wanneer je levering zou kunnen verwachten. In principe heb je de dag erop een antwoord, tenzij hun mailbox intussen ook al overspoeld zou worden…
Ik gebruik de quilt ook meestal op een Solite. Hierop heb je wel eens kleine drafts als je de quilt langs de zijkant van het matje drapeert. Dicht je de quilt op je matje en bevestig je de quilt dan aan de mat zoals de werkwijze bij de quilts van Katabatic gear heb je geen drafts tenzij je begint te woelen.