HOME FORUM Wandelgebieden Noorwegen en muggen Reageer op: Noorwegen en muggen

Willem
Moderator
Aantal berichten: 42

In juni heb ik zelf helemaal geen last gehad van muggen omdat ik in berggebieden zat met nog erg veel sneeuw en weinig stilstaand water. Juli (zat toen in Zuid-Centraal Noorwegen) en begin augustus was voor mezelf de slechtste maand, al heb ik nooit toestanden meegemaakt zoals Joery ze hierboven beschrijft. In de loop van augustus (wanneer ik stilaan Lapland bereikte) nam de hoeveelheid geleidelijk af, maar ook dan kan ’t op windstille avonden nog vervelend blijven. Pas na een 2-3 stevige nachtvorsten tot diep in de dalen loopt het seizoen op z’n einde. Begin september waren alle muggen verdwenen (omgeving Abisko).

Meer dan 200-300m boven de boomgrens is de hoeveelheid muggen naar mijn ervaring sowiezo erg beperkt, zelfs in ‘ideale’ omstandigheden midden in het seizoen.

Ik had trouwens wel degelijk een soort binnentent uit muskietengaas mee. Zonder iets van bescherming (binnentent/bivakzak) naar Lapland trekken voor begin september lijkt me geen goed idee.

Over de teken: ik heb best wel wat afstand ongebaand afgelegd met ook lange stukken door struikgewas. Begin juni heb ik in het uiterste zuiden van Noorwegen (58-59° N) 2 keer een teek gehad. Daarna helemaal niets meer. Het lijkt me dat dit risico in Lapland minimaal is.