HOME FORUM Wandelgebieden Noorwegen en muggen Reageer op: Reageer op: Noorwegen en muggen

Koen
Deelnemer
Aantal berichten: 120

Boelo,Een teek in lapland is erg uitzonderlijk! De hele afgelopen zomer heb ik veldonderzoek in Noorwegen gedaan. De enige teek die ik heb gevonden was op een rosse woelmuis terwijl ik thuis er makkelijk 30 in een week te pakken hebt. Rond de 61e breedtegraad is het voorkomen aardig bijzonder. In Lapland denk ik eerder dat hij meegereisd is vanuit huis, zeker als er al een erythema migrans te zien is.

 

Over muggen: hier heb ik nauwelijks last van gehad. Wellicht kan je er een soort van immuum voor raken of heeft het te maken met mentale instelling. Ik heb nimmer een hoofdnetje gebruikt en slechts eenmaal Deet (dat vieze spul leer je af te gebruiken als het gaat regenen, bah!). Andere middeltjes uit de supermarkt zijn van twijfelachtige werking tegen de immense luchtaanvallen. Natuurlijk zijn lange mouwen/broekspijpen nodig. Je merkt vanzelf dat ze vaker voorkomen in gebieden met moerasjes, het is dan simpelweg doorlopen tot een gunstiger gebied. Overnachten/eten/pauzeren doe je het best op plekken met wind op een afstand van moerassen.

Je merkt dat de ‘overlast’ kan verschillen door o.a. lichamelijke respons en bivakplek. Een hoofdnet is sowieso een verstandige backup. Desnoods knip/naai je zelf een groter muggennet voor enkel je bovenlichaam onder je tarp van een gebruikte klamboe of koop je het materiaal via extremtextil.de

Verder hoop ik dat je weet waar je aan begint met enkel een tarp in Jotunheimen. Zelfs met tent voel ik me erg nietig in die brede glaciale dalen.