HOME FORUM Wandelgebieden Noorwegen en beren Reageer op: Noorwegen en beren

ward
Deelnemer
Aantal berichten: 19

Hey Massimo,

Ik ben zelf niet goed op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen met beren in Noorwegen. Maar tot enkele jaren geleden was het naar mijn weten maar zelden dat mensen er daar mee in contact kwamen met beren op het Noorse vaste land.

Ik heb wel ervaring met trekking in gebied met bruine beren en grizzly beren in Canada. En vanuit daar kan ik wel aangeven dat je kunt letten op geurende producten en uiteraard voedsel. Op de trekking daar werd al het eten en toiletartikelen (tandpasta, zeep, deo etc.) ’s avonds op een andere plek bewaard dan waar we sliepen.
Ofwel werd het in bomen gehangen of in speciaal ontworpen kluisjes.

Mocht je door gebieden wandelen waar de kans groter is dat je beren tegenkomt is het verstandig om zeer regelmatig geluid te maken (roepen). Kwestie van de beer niet laten schrikken.
Bij het zien van een beer rustig blijven, niet wegrennen (word gezien als prooigedrag). En niet in de ogen kijken. Rustig praten en achteruit wegwandelen.
Mijn persoonlijke ervaring met ontmoetingen met beren was dat ze meestal wel voor je wegrennen, zo niet is het vaak omdat ze dan hun “vaste”voedselplek hebben (bessenstruiken).

Je kunt eventueel zien of er beren zijn door te letten op de grond, grote omgewoelde plaatsen duiden vaak op aanwezigheid van beren (evenals uitwerpselen, maar kan die niet goed omschrijven). Daarnaast kun je ze vaak ruiken, ruikt naar vieze, natte wol (bij grizzlies naar rottend vlees).

Ervaring met ijsberen heb ik niet, dus mocht je daar op doelen, kan ik je niet helpen.